BIST 9.093
DOLAR 32,37
EURO 34,94
ALTIN 2.325,47
HABER /  GÜNCEL

Bedelli Askerlik 2016 Meclis kanunu onayladı!

Bedelli askerlik 2016 ne zaman çıkacak? Müjde Meclis'ten geldi. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar bin euro ödeyerek askerliğini yapmış sayılacak. Meclis'te ayrıca yeni kimlik kartları ve maden işçilerinin ücretlerini düzenleyen kanunlarda kabul edildi.

Abone ol

Bedelli Askerlik 2016 müjdesi TBMM'den. Yurt dışında yaşayan vatandaşların beklediği Bedelli Askerlik indirimi Meclis'ten geçti.

TBMM Genel Kurulunda, Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 1. Bölümündeki 10 madde kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları, 6 bin euro yerine bin euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. Bu kişiler, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak ve bin avroyu defaten ödeyecek.

ASKERLİK HİZMETİ TAMAMLANDI SAYILACAK

Söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da bin euro ödeyecek. Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere 38 yaşının sonuna kadar başvuruda bulunmamış veya başvurdukları halde ödemelerini tamamlamadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlüler de bin euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Bunların fazladan yaptıkları ödemeler iade edilmeyecek.

İSTEYEN ALBAYA EMEKLİLİK TEŞVİKİ

Tasarıda yapılan değişiklikle, kadrosuzluktan emeklilik hükümlerine tabi ve 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 28, 29 ve 30. hizmet yıllarını dolduran personel hakkındaki emeklilik talebine Yüksek Askeri Şura (YAŞ) tarafından karar verilecek.

YAŞ tarafından emekliye ayrılmasına karar verilen albaylardan; 30 Ağustos 2016 itibarıyla subaylıkta 30. hizmet süresini tamamlayanlara emekliliğe esas aylık tutarının 5,5 katı 19 bin TL, 29. yılını tamamlayanlara 11 katı 38 bin TL, 28. yılını tamamlayanlara 16 katı 57 bin TL emekli ikramiyesi ödenecek. Emekli ikramiyesi ödenen bu kişiler, 30 Ağustos 2016 itibarıyla kadrosuzluktan emekliye sevk edilecek.Bu kişilerden, 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla bir üst rütbeye terfi ettirilenler, talepleri halinde emekli olmayabilecek.

Bu personel, aidatlarını her ay düzenli olarak ödemeleri kaydıyla, Ordu Yardımlaşma Kurumu üyeliklerini devam ettirebilecek.

Elektronik İmza Kanunu'nda yapılan değişiklikte de elektronik sertifika hizmet sağlayıcısının yükümlülükleri yer alıyor.

MADEN İŞÇİSİNE İKİ ASGARİ ÜCRET

Tasarı, yeraltı kömür sektöründe şahıslar adına üretim yapan işletmelerin maliyet artışlarını karşılamayı da amaçlıyor. Linyit ve taş kömürü çıkaran özel hukuk tüzel kişilerinin ruhsat sahibi olarak işlettikleri yeraltı maden işletmelerinde, fazla çalışma ücreti, yıllık izinlerin artırılması, çalışma süresinin 37,5 saate düşürülmesi, çalışanların ücretinin 2 asgari ücretten az olamayacağı nedenleriyle oluşan maliyet artışlarının karşılanmasına ilişkin destek verilebilecek.

Bu destekler, bakanlık bütçesine konulan ödeneklerden karşılanacak. Maliyet artışlarına ilişkin usul ve esaslar, bunların uygulanma süreleri bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.


KAYIP KİMLİK İÇİN 30 LİRA

Tasarı, Değerli Kağıtlar Kanunu'nda da değişiklik yapıyor. Buna göre, kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15'er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek. 31 Aralık 2016'ya kadar verilen nüfus cüzdanlarından 8 lira kağıt bedeli alınacak.

AİLE KİMLİK KARTI

Tasarıyla, Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştiriliyor ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave ediliyor. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

Tasarının 1. Bölümü'ndeki maddelerin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verildi. Aradan sonra Komisyonun yerine oturmaması üzerine Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.