BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'yi sevindiren anket

BDP'nin yaptırdığı ankette çıkan sonuçlar sevindirince üzerine seçim için yeni kararlar alındı.

Abone ol

BDP yaptırdığı ankette Türkiye genelinde oy oranının yüzde 11’i aştığını görünce seçimlere “bağımsız aday” ya da “güç birliği” yerine parti çatısı altında girmeyi gündemine aldı

Akşam gazetesinin haberine göre çözüm süreci, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) açısından meyvelerini vermeye başladı. Diyarbakır merkezli araştırma şirketi SAMER’in yaptığı anketin sonuçlarına göre, partinin ülke genelindeki oyları yüzde 10 barajını aşarak, yüzde 11’e ulaştı.

BDP’deki yükseliş, AK Parti tarafından yaptırılan ve MYK’ya sunulan ankete de yansımıştı. AK Parti’nin anketinde BDP’nin ülke genelindeki oy oranı yüzde 8.5 olarak çıkmıştı. A&G Araştırma Şirketi’nin sahibi Adil Gür de 4 Mayıs tarihinde AKŞAM’ın manşetinden yayınlanan açıklamasında “BDP’nin baraj sorunu kalmadı” demişti.

GENELE UYARLANDI

Gerek AK Parti’nin anket sonuçları, gerekse Adil Gür’ün açıklamalarını destekleyen bir araştırma da, BDP cephesinden geldi. SAMER Araştırma Şirketi’nin nisan ayının son haftası gerçekleştirerek BDP ile paylaştığı kamuoyu yoklamasında, partinin baraj sıkıntısının kalmadığı ortaya çıktı.

Doğu ve Güneydoğu’daki 16 ili kapsayan ve 3300’ün üzerinde denekle gerçekleştirilen araştırma, partilerin bu illerdeki oy oranlarında yaşanan değişim dikkate alınarak, ülke geneline uyarlandı. Yanılgı payı çekincesi ile açıklanan sonuca göre BDP’nin ülke genelindeki oy oranı yüzde 11’e ulaştı.

SAMER’in Genel Koordinatörü Velat Ay, BDP’nin oy oranını hesaplarken, siyasi partilerin 16 ildeki oy hareketlerini dikkate aldıklarını söyledi. Ay, “Küçük de olsa yanılgı payı olabilir. Devam eden ikinci bir araştırmamız var. Buradaki sonuçlar çok daha sağlıklı olacak” dedi. BDP’nin bağımsız adaylarla girdiği 2011 seçimlerinde, oy oranı yüzde 6.58’di. BDP bu sonuçların ardından “partili aday” seçeneğine yöneldi. Abdullah Öcalan da “evet” derse, BDP seçimlere partili adaylarla katılacak.