BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  GÜNCEL

BDP'ye tarihinin en büyük tokadı atılacak!

Listeye alınmayan CHP'lilerin hedefindeki isim ilahiyatçı Muhammet Çakmak İnternethaber'e konuştu.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Aday listelerinin açıklanmasından sonra CHP'de kopan fırtınanın tozu dumanı kolay dağılacak gibi görünmüyor. Hedefteki isimlerden biri Fethullah Gülen'e yönelik "övgü dolu" sözleri nedeniyle parti içinde tartışma yaratan Muhammet Çakmak var.

Listeye alınmayan adaylardan birinin, "PKK'nın avukatları var. Fethullah'ın sözcüleri var. Her şey var ama sıkı CHP'liler yok" diye hedef gösterdiği İlahiyatçı Muhammet Çakmak internethaber'e konuştu.

Tepkileri, "Umudunu kaybetmiş Türkiye'ye artık verecek hiçbir şeyi kalmamış olan adamların hezeyanları" olarak nitelendiren Çakmak, "Ne Fethullahçıyım ne de Fethullah'ın sözcüsüyüm. Ben Türkiye'de bütün inanç, kanaat önderlerini; hangi inanca sahip olursa olsun saygıyla karşılayan bir adamım. Nakşibendi şeyhi torunuyum. Onun torunu olmaktan da sonsuz onur duyan bir adamım" dedi.

İlahiyatçı Çakmak'la türban yasağını ve BDP'nin "Diyanet'in gönderdiği imamların arkasında saf tutmayın" çağrısını da konuştuk. "Başörtüsü özgürlüğünü dibine kadar destekliyorum" diyen Çakmak CHP'deki ortak aklın bu ilkel yasağı ortadan kaldıracağını söyledi.

Çakmak'ın BDP'nin çağrısıyla ilgili değerlendirmesi de sert. Dinin bayrak, toprak gibi Kürtlerle Türkler arasında bir çimento olduğunu söyleyen Çakmak, "BDP'liler Kürt kardeşlerimizin inançlarını suiistimal etmenin cezasını seçimlerde görecekler. Kürtler tarihin en büyük tokadını atacaktır BDP'ye" dedi. Çakmak'ın internethaber okurları için sorularımıza yanıtları şöyle oldu:

CHP'DEN ADAY OLMAK AYRICALIK



- CHP ilahiyatçı açılımı mı yaptı?

Daha önce Yaşar Nuri Öztürk vardı. Daha sonra ayrıldı. İlahiyatçıların CHP'de olması son derece olumlu. İlahiyat sosyal bilimler alanında önemli bir disiplin. Benim uzmanlık alanım din sosyolojisi. Dini gruplar, din-siyaset, din-ekonomi ilişkilerinde çalışan bir akademisyenim. CHP gibi derin kökleri ve tarihi olan bir partide aday olmak büyük bir ayrıcalık benim açımdan.

- Neden CHP?
CHP tarihi ve geleneği olan tek parti. Cumhuriyetle yaşıt, devleti kuran, batılılaşma ve modernleşmenin adresi. Bugün de Türkiye siyaseti içinde kendi alanlarında uzman en iyi akademisyenleri bünyesine alarak Türkiye Cumhuriyeti'ni modernleştirici ve çağdaş dünyanın değer sistemine ulaştırıcı gücü ve isteğini devam ettirme çabasını ortaya koydu. CHP değiştirici, yenilikçi sürecini devam ettiriyor.

- O kadar yenilikçi ve değişimci diyorsunuz ama en çok da statükocu olmakla eleştiriliyor?
CHP hiçbir zaman darbeci olmadı. CHP'nin askerlerden medet umduğu sözü yüzyılın en büyük yalanıdır. Orduyu savunmak ayrı bir şeydir, darbeci olmak ayrı bir şey. Genel başkan 'darbe olsa tankın önüne ilk çıkacak benim' dedi. Demokrasiyi, çok partili hayatı topluma bu parti getirmiştir. Böyle bir parti darbeci olabilir mi?

- Gündemde Ergenekon var. Avukatlık savcılık tartışmaları var. Listelerde Ergenekon sanıklarının yer alması tartışılıyor..
Bu büyük siyasal hareketin üstlendiği büyük bir misyon var. Türkiye'yi modernleştirmek, milletin devleti ile tarihsel değerleri ile bütünlüğünü refahla birleştirerek geleceğe taşıma kavgası veren bir parti var. Üç tane adayı getirip de onlara indirgemek kara propaganda ve yanlış. CHP'de Muhammet Çakmak da var İhsan Özkes de, Bülent Kuşoğlu da var , Binnaz Toprak, Gülseren Onanç da var.

NAKŞİBENDİ TORUNU OLMAKTAN ONUR DUYARIM

Aday gösterilmeyen milletvekillerinden biri sizi de kast ederek "Fethullahçıların, PKK'nın sözcüleri var, CHP'liler yok dedi. Nasıl karşıladınız bu eliştiriyi?
Ben ne Fethullahçı ne de Fethulah'ın sözcüsüyüm. Ben Türkiye'de bütün inanç, kanaat önderlerini; hangi inanca sahip olursa olsun saygıyla karşılayan bir adamım. Hiçbir dini grup veya cemaate de mensup değilim. Ben Nakşibendi şeyhi torunuyum. Onun torunu olmaktan sonsuz onur duyan bir adamım. İlahiyat eğitimi almış biriyim ama kimsenin sözcüsü değilim. CHP'de PKK'nın avukatlığını yapan da kimse yok. Tanrıkulu'na atılan da çirkin bir iftira. Bu sözler umudunu kaybetmiş Türkiye'ye artık verecek hiçbir şeyi kalmamış olan adamların hezeyanlarıdır.

- Ama bu eleştiriler yıllarını CHP'ye vermiş isimlerden geliyor. Önemli değil mi?
İsimler önemli değil. Bu ülkeye, bu topraklara, geleceğe umut verecek şansını yitirmiş insanların hezeyanıdır. Geçmişe, tarihe, geleceğe, bugüne, gençlere, kadınlara konuşamamışsın... Ortada bir yenilenme var. CHP kendini revize ediyor, yeniliyor, yeni bir kadro hareketi başlatıyor. Türkiye'yi kuşatıyor, bütün kökleri ile Türk milletinin aklına nüfuz ediyor. Aday olamadım diye... Kardeşim 6 dönem aday oldun yeter! Orada mı öleceksin. Meclis kulisinde mi ölmek istiyorsun.

MEHMET AYDIN'I ÖRNEK ALSINLAR!

- Kendi isteğiyle aday olmayan ve "kuliste ölmek istemiyorum" diyen AK Partili Bakan Mehmet Aydın gibi konuştunuz?
Mehmet Aydın Hocam bir entelektüel ve bir bilim adamı böyle konuşur. Meclis kulisinde ölmekten bir entelektüel korkar. Tarihine, geleceğine dair sözü olmayanların tek dayanağı kuliste oturmaktır. Onu da ellerinden aldınız mı bütün yaşamlarını elinden almış oluyorsunuz. Yazık değil mi? Türkiye'nin yoksulluktan işsizliğe onca sorunu var. Bunları bırakıp aday olamadım diye kızmak...

EKSEN TÜRK MİLLETİNİN KALBİNE KAYDI

CHP'de kimsenin sözcüsü yoktur. CHP'de büyük milletinin sözcüleri var. Kim ne ararsa tarihin en büyük hayal kırıklığına uğrar. CHP'nin ekseni hiçbir yere kaymadı, bir yere kaydı Türk milletinin aklına, kalbine kaydı.

- Başbakan Erdoğan özellikle Ergenekon sanıklarının aday yapılmasının seçim sürecinde ciddi polemik konusu olacağının sinyalini verdi. Bunun sıkıntı yaratacağını düşünmüyor musunuz?
Hiç umurumuzda değil. Biz projelerimizi, aile sigortasını kısa dönem askerliği açlığı, yoksulluğu, öğrencilerin yurt sorununu, hasadını toplayamayan çiftçiyi konuşacağız. Bana ne öteki partinin ne dediğinden. O kadar babayiğitsen bunlar niye var kardeşim. Sen bu milletin derdini çözemedin. Biz bu milletin derdini çözmek için siyaset yapacağız. Biz kimsenin ne avukatı ne sözcüsüyüz. Biz demokratız, inançlara sonuna kadar saygılı, özgürlüklerin yanındayız.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI NASIL ÇÖZÜLÜR?
BDP'NİN DEVLETİN İMAMLARI ÇAĞRISININ KARŞILIĞI NE OLUR?
CHP'NİN OY HEDEFİ NE?
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ DİBİNE KADAR DESTEKLİYORUM

- O zaman hemen türbanı soralım. Türban sorunu çözülecek mi?
Başörtüsü özgürlüğünün dibine kadar destekliyorum. Başörtüsü yasağı insanlık suçudur. İnsanları kılık kıyafeti nedeniyle eleştirmek insan onurunu, kadınları aşağılayan bir davranıştır. Kadına ne giyeceğini söylemekten daha büyük terbiyesizlik olabilir mi? Haddimize mi düşmüş. Kadınlar moda-estetik, kendine yakışanı bilir.

- Sorun kamusal alan... Bunun sınırı tartışılıyor? Parti içinde de kaygılar var ama...
Farklı görüşler olabilir. CHP Türkiye'nin en ciddi entelektüellerinin bulunduğu bir parti. Burada biat kültürü yok, tek adam diktatörlüğü yok. Herkes fikirlerini söyler. Ama CHP'nin ortak aklı başörtüsünün ilkellik olduğunu, üniversitede başörtüsü yasağı olmayacağını ortaya koyacaktır. Bunları ortadan kaldırıp sıkıntıları çözeceğiz. Hiçbir endişeniz olmasın.

NAKŞİBENDİ TORUNUNU MİLLETVEKİLİ YAPAN BİR CHP

- CHP listesinin sağcılaştığı, yeteri kadar Alevi-Kürt olmadığı eleştirisi var.
Genel başkanın kendisi alevi. CHP Türkiye'de Tunceli Nazimiye doğumlu bir evladını CHP'ye Mustafa Kemal'in koltuğuna oturtmuştur. Bu Türkiye'nin büyüklüğü, gücüdür. O kadar büyükki, kimseyi ötekileştirmeyen bir yapı. Nakşibendi torununu getirir milletvekili yapar. CHP ana gibi bu topraklardaki bütün çocuklarını bağrına basar. Hepimiz Türkiye'de büyük, güzel bir geleceğin oluşması için bir araya geldik. Büyük bir senfoni kuracağız.

KÜRT KARDEŞLERİMİZİN SORUNLARI İÇİN HAYATIMIZI KAYBEDERİZ



Kürt-alevi açılımı fiyasko. Kararlılık yok. Bir adım iki adım geri. Biz netiz, hayali bir şey söylemiyoruz. Ayağımız yere basıyor, gerçeklerden yanayız. Türkler Kürtler bu topraklarda kardeştir sonsuza kadar da kardeş kalacaktır. Çanakkale de Kürt-Türk kardeşlerimiz bu topraklar, bayrak, ezan için hayatını kaybettiyse biz de bugün Kürt kardeşlerimizin sorunları için hayatımızı kaybetmeye hazırız.

- Seçim sürecinde en çok Anayasa'yı konuşacağız. Kimlik taleplerine nasıl yanıt verilecek? Toplumun her kesiminin farklı hatta uç fikirleri olabilir. Talepleri görüp bir konsensüs, uzlaşma zeminine oturtmak gerek. İşkembeden atıp şunu bunu yaparım değil. Herkesin mutlu olacağı, Türk'ün Çerkez'in, Müslüman'ın, inanmayanın da bu topraklarda yüksek kaliteli bir vatandaşlık içinde yaşamasını sağlamamız gerek.

KÜRTLER TARİHİN EN BÜYÜK TOKADINI ATACAK

- BDP'nin imam tartışmasını izliyorsunuzdur. Bir ilahiyatçı olarak buna nasıl yaklaşıyorsunuz?
BDP'nin Türkiye'nin gerçekleri ve realitesinden ne kadar kopuk olduğunu ortaya koyuyor. Din Kürtlerin de Türklerin de ortak çimentosudur. Müslümanlık bizi tarih, bayrak gibi bizi biz yapan değerlerden. Diyarbakır'da 2 bin yıllık Ulu Cami'de Cuma namazını kılmayıp dışarıda kılmaya milleti zorlamak Kürtlerin de Türklerin de İslam'ın da tarihini anlamamak, büyük bir cehalettir.

- Bu Türkiye'yi nereye götürür endişeniz var mı?
Türkler de Kürtler de akıllıdır, endişeli değilim. Bir defa Kürtleri camiden kopartamazsınız, marjinal gruplar gider. Kürtler İslam'a sonsuz sadakatleri ile bağlı insanlar. BDP'liler Kürt kardeşlerimizin inançlarını suiistimal etmenin cezasını seçimlerde görecekler. Kürtler tarihin en büyük tokadını atacaktır BDP'ye.

- Din görevlilerinin MYK kararıyla terörle mücadele için kullanılması eleştiriliyor?
Bir din görevlisinin gençlere 'teröre bulaşmayın' demesinden daha doğal doğru ne olabilir? Din görevlisi din hizmetlerini yanı sıra topluma iyi ahlakı, toplumsal huzursuzluktan yana olmamayı öğretir. Bundan doğal ne olabilir. Bu camiyi dini siyasete alet etmek kimseye fayda getirmemiştir BDP'ye de fayda getirmez. Bunun cezasını çekerler. Bu millet onları tarihin dışına iter.

- CHP'nin bölgede varlık gösteremeyeceği söyleniyor?
Şehir efsaneleri bunlar. Seçimlerde göreceğiz. Kürt kardeşlerimiz CHP'nin Türkiye'yi kuşatan büyüklüğünü ve tarihsel derinliğini anlayacak ferasete sahip ve CHP'ye sahip çıkacaklardır. - Nasıl bir seçim süreci öreceksiniz? İstanbul 3. bölge adayıyım. Yüzyüze iletişim kuracağım, klasik politika yapacağım. Hergün en az yüz aileyi ziyaret edeceğim, kahveleri, STK'Ları ziyaret edip partimizin politikalarını anlatacağım.

AK PARTİ'DE METAL YORGUNLUĞU VAR

- Hedef hedir? CHP'nin oyu ne olacak?
CHP'nin hedefi tek başına iktidar. 40'ların altına düşmeyeceğini umut ediyorum. CHP'ye karşı büyük ilgi ve heyecan var. Patlama yapacak ondan eminim. CHP dışındaki partilerde hayal kırıklığı olacak. İktidar tarihinin en büyük hayal kırıklığına uğrayacak. Başbakanın millete duble yollardan başka göstereceği bir şey yok, kalmadı. Heyecanını yitirdi, yoruldular, metal yorgunluğuna uğradılar. Dünyayı algılayamıyor, Ortadoğu hadiselerinde karmakarışık diplomatik süreçler yaşattılar. CHP inşallah büyük umut olarak çıkacak.

- Sizin özel bir sloganınız var mı?
Sonsuza kadar CHP