BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

BDP'nin tasfiyesinin gerçek nedeni bu!

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, BDP'nin kapatılarak siyasetin HDP çatısı altında yürütülmesinin nedenlerini analiz etti.

Abone ol

BDP tasfiye oluyor, yerine siyaset arenasına HDP geliyor. Şimdiden 3 isim BDP'den istifa edip HDP'ye geçti. Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürtçü ve Sebahat Tuncel.

Peki neden Kürt siyasetinde böyle bir karar alındı? HDP'nin BDP'den farkı ne olacak? Bu değişimde Öcalan'ın rolü ne?

Herkesin merak ettiği bu soruların yanıtını

"Öcalan yeni bir parti kurduruyor, bu parti “çatı partisi” olacak" diyen Akyol, değişim ardındaki nedenleri farkı açılardan yazdı:

İşte Akyol'un kaleminden değişim perde arkası...                                

Mahir Çayan kimdir?  
Akyol yine aynı yazısında Öcalan'ın 'Miras göndermesi' yaptığı Mahir Çayan hakkında da kısa bir not aktardı:

Mahir Çayan’ı bilmeyen okurlar olabilir. 1960’ların sonlarında THKP-C adlı silahlı Marksist-Leninst örgütün lideriydi. “Şehir gerillası” kurarak silahlı çatışmalara girmişler, adam kaçırmışlardı. 1972’de kaçırdıkları İsrail Konsolosu Elrom’u öldürmüşler, kendileri de çatışmada ölmüşlerdi.

 

ÖCALAN  İMRALI'DA MAHİR ÇAYAN'I HATIRLATTI 

Öcalan’ın İmralı’da söylediklerini BDP’li İdris Balüken aktarıyor:

“Ben Mahir Çayan’ın çizgisiyle, onun sempatizanlığıyla başladım bu mücadeleye. 40 yıldır Mahir’in çizgisinin kavgasını yürütüyorum. Mahir’in bana verdiği bir emanettir ve ben 40 yıllık süre içerisinde bu emaneti kavga boyutu ile en iyi şekilde yerine getirmek için uğraştım. Şu anda da bu emaneti teslim ediyorum”.

Emaneti kime teslim ediyor, yeni kurulacak HDP (Halkların Demokratik Partisi) adlı çatı partisine.

HEDEF GENİŞ KİTLELER DEĞİL

Daha önemlisi ideolojiktir. Geniş kitlelere açılan bir “çatı” yerine Mahir Çayan’ın Marksist-Leninist ve “Milli Demokratik Devrimci” geleneğini “emanet” alacak bir “çatı” kuruluyor. Normal Batılı demokrasi kavramının PKK çizgisindeki harekette ne kadar iğreti kaldığının bir göstergesi bu “çatı” girişimi.

KCK SÖZLEŞMESİNDE SİNYALİ VERİLMİŞTİ

Zaten “KCK sözleşmesi”nde de resmen “liberal demokrasiye karşı komünal demokrasi” gibi söylemler kullanılarak Batılı demokrasi reddedilmiş, “cemahiriye” benzeri totaliter bir sistem öngörülmüştür. Öyle bir yapının şimdi böyle bir “çatı” kurmak istemesi sürpriz olmasa gerek.

BDP'DE ELEŞTİRİ ÇANLARI ÇALIYOR... TIKLAYIN

İslamcı kökenli BDP’li Altan Tan ise BDP'deki eleştiri kanadının en öne gelen ismi.

Altan Tan “çatı”nın kitlelerle ilgisinin olmadığını, sadece “marjinal sol”a seslendiğini, “Türkiyeli Müslümanların” ve liberallerin buna ilgi duymayacağını söyledi.

Altan’ın sözleri Marksist-Leninist geleneğe referans yapan bir “çatı”nın BDP gövdesinde de tartışmalara yol açabileceğini gösteriyor.  HABERİ OKU

12904.jpg

ASIL AMAÇ ÖCALAN'IN TASFİYE İSTEĞİ Mİ?

Bu aşamada şunu söyleyebiliriz; kurulacak “çatı” sadece küçük marjinal ve radikal sol kesimlerde ilgi görebilir, o kadar.

Bunun için mi parti kapatılıp, yeni parti kurmak gibi hayli külfetli bir işe giriliyor?

Bunun bir sebebi, Öcalan’ın siyasi kadroyu değiştirmek, mevcut siyasi kadroların yerleşmesini engellemek istemesi olabilir.

DEMİRTAŞ MERAK EDİLEN DETAYLARI CANLI YAYINDA ANLATTI

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dün akşam Habertürk'te katıldığı yayında BDP-HDP değişimine ilişkin soruları yanıtladı.