BIST 8.896
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,68
HABER /  POLİTİKA

BDP'nin adı değişiyor! İşte öne çıkan yeni isim

Milletvekilleri 28 Nisan'da HDP'ye geçecek olan BDP'nin ismini değiştirmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Milletvekilleri 28 Nisan’da HDP’ye geçecek olan BDP, 8 Haziran’da yapılacak kurultayında ismini değiştirmeye hazırlanıyor. İlk sıcak bakılan isim ise, (Demokratik Topluluklar Partisi) - DTP...

Yerel seçimlerin ardından başlayan ve kurultaya kadar da devam edecek tartışma sürecinde ‘Demokratik Topluluklar Partisi- DTP’ ismi güçlü bir alternatif olarak öne çıkıyor.

KÜRT SİYASİ HAREKETİNİN 'KADRO PARTİSİ' OLACAK

BDP’nin ‘demokratik özerklik’ adını verdiği, ‘yönetim yetkilerinin bir bölümünün yerel seçilmiş- temsili yapılara devredilmesi’ talebini yaşama geçirmek amacıyla çalışmalarını yürütmesi planlanan yeni parti, PKK ’ya yakın Kürt siyasi hareketinin ‘kadro partisi’ olarak rol üstlenecek.

'BDP FORMAT DEĞİŞTİRECEK'

Kurultaya kadar BDP Eşgenel Başkanlığı sürdürecek olan Selahattin Demirtaş, BDP’nin yeni ismi hakkında bilgi vermiyor ancak, isim değişikliğini de hedefleyen sürece ilişkin, "BDP’nin kapısına kilit vurulmuyor. Format değiştirecek, başka bir örgütlenmeyle devam edecek. İsmini ve tüzüğünü dahi tartışacağız, her şeyiyle." diyor.

HDP'NİN ADI VE AMBLEMİ DE DEĞİŞEBİLİR

BDP’nin yaşayacağı isim değişikliğine benzer bir süreç HDP için de geçerli. Demirtaş, HDP’deki olası yenilenme hakkında da bilgi verdi. Demirtaş, "HDP kongresinde seçimlerde biraz daha kolaylaştırıcı olması için ismi de amblemi de gözden geçirilebilir." dedi.

BAŞKANLIK İÇİN ÖNE ÇIKAN İSİM

HDP’nin BDP kongresi sonrasında toplanacak kurultayında eşgenel başkan değişikliğine gidip gitmeyeceğine ise İmralı, Kandil, BDP ve HDP’yi oluşturan diğer siyasi hareketlerin değerlendirmeleri sonucunda karar verilecek. Öne çıkan isim ise "HDP eşgenel başkanı olmayacağım" dese de Demirtaş.

'BEN GÖREVDEN KAÇMIYORUM'

"Parti tabanı ve Türkiye’nin batısı sizin genel başkanlığınıza daha sıcak bakıyor." yorumlarına Demirtaş’ın verdiği şu karşılıklar da dikkat çekiyor:

"Bu bir görev değişikliği. Ben görevden kaçmıyorum. Evet tabanımız bazı siyasetçilere daha fazla ilgi gösteriyor olabilir ama nihayetinde bir mücadele geleneğinden geliyoruz. İsimlere bağlı bir parti değiliz. Tayyip Erdoğan varsa AKP var, yoksa AKP yok. Ben yokken başlayan bir mücadele geleneğinden geliyor bu parti. Benim için de bir son değil, ismim de cismim de olacak. Yeni bir yönetim ve eşbaşkanlarla devam ediyoruz. Ama siyasetin ne getireceğini kestirmek zordur."