BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,11
ALTIN 2.302,83
HABER /  POLİTİKA

BDP'li vekiller Öcalan'a özgürlük istedi

Aralarında BDP'li milletvekilleri Emine Ayna ve Sebahat Tuncel ile Ufuk Uras'ın da bulunduğu grup terör örgütü PKK'nın elebaşısı Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğini savundu.

Abone ol

Taksim Hill Otel'de düzenlenen "Kürtlerle Savaşmayın, Barışın" konulu toplantıda konuşan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna "Eğer Oslo'da yapılan görüşmelere Türkiye Cumhuriyeti Devleti samimi yaklaşmış olsaydı, bugün biz Anayasayı tartışırken Kürt sorununu çözmüş olarak, çoğulcu bir Anayasaya kavuşacağımız inancıyla Anayasayı tartışır olacaktık . Ve ne Hatay'daki subaylar ölmüş olacaktı, ne gerillalar ölmüş olacaktı, ne de Roboski'deki o katliamı yaşamış olacaktık. Bu nedenle 'Barış İçin Öcalan'a Özgürlük' diyoruz. Öcalan bir halkın özgürlük mücadelesini başlattığı için mi suçludur? Bu nasıl ki dünyadaki liderler için suç değilse, bugün Öcalan için de suç değil" diye konuştu.

İmralı'daki görüşmelerin sonuca odaklı olmadığını belirten İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, "Bugün İmralı'da Abdullah Öcalan adına rehin alınan sadece Kürtler ve Türklerdir. Türkiye bir katliamlar tarihine dönmüş durumda. Türkiye'nin kendi tarihiyle yüzleşmesi gerekmektedir. Kürt halkının önder olarak belirlediği lider olarak kabul edilen birinin bırakılması gerek. Bu açıdan biz Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşmasının bu kadar önemli ve kritik bir noktada olduğunu düşünüyoruz. Türkiye kamuoyunun artık bunu tartışması gerekiyor" dedi.

Kürt sorununun mahkemelerde çözülme imkanının olmadığını savunan Ufuk Uras, "Aslında ne yapılması gerektiğine ilişkin yol haritası Habur-Oslo görüşmelerinde ortaya çıkmıştı. Müzakerelerin başlaması, akan kanın durması için çok büyük bir fırsattır" şeklinde konuştu. Toplantıya Şebnem Korur Fincancı, Eren Keskin,, Ayşe Batumlu, Zübeyde Teker, Ayla Akat Ata ve Hürriyet Şener gibi isimler katıldı.