BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  POLİTİKA

BDP'li Tan'dan Apo'ya ilginç gönderme

BDP'li Altan Tan, Erdoğan'ı eleştirdi İmralı için Beşir Atalay'a çağrıda bulundu.

Abone ol

Kürt siyasetinde kafalar karışıyor! Doğu'da BDP, Batı'da ise HDP ile seçime girileceği yönündeki açıklamaların ardından bu kez de kurulacak yeni partisinin siyasi çizgisi tartışılıyor. BDP'li Altan Tan, HDP'nin Gezi Parkı'nın ruhuna sahip olması gerektiğini söyledi, Öcalan'ın 68 kuşağı sözlerine üstü kapalı gönderme yaptı.

BDP Milletvekili Altan Tan, CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sorularını cevapladı. Yeni kurulucak HDP'nin Gezi Parkı'nın ruhunuda içine alan daha geniş bir ruha sahip olması gerektiğini söyleyen Tan, tüm Türkiye'yi kapsayarak bir ana muhalefet partisine ihtiyaç duyulduğunu anlattı. Tan canlı yayında şunları söyledi:

"Gezi Parkı'ndan çok daha önce başladı; ancak Gezi Parkı'nın ruhuna gelmesi lazım. Orada açıklarda oldu başörtülülerde oldu. Orada iftarı, beraber açtılar. Ramazan ayında içki bira içmediler, saygı gösterdiler. Şunu söylemek istiyorum: Türkiye'de Müslüman demokratları, liberal demokratları ve sol demokratları toparlayacak, Alevi-Sünni, dindar-laik, Kürt-Türk barışını sağlayacak bir yeni ana muhalefet partisine ihtiyaç var. 

"BUGÜN KAVRAMLAR DEĞİŞTİ"

Gerçek bir sol partinin çıkışından hiçbir rahatsızlık duymam. Bundan memnuniyet duyarım ama Atilla İlhan'ın daha benim ilk gençlik yıllarımda okuduğum, daha önce yazdığı şeyler vardı. Hangi Sağ, Hangi Sol, Hangi Seks böyle seri halde kitapları vardı. Peki oranın da ifadesiyle hangi sol? Yani hala 1940'ların eski analizleri üzerine kurulu bir sol mu? Hala İtalyan komünizminin üzerine kurulu bir sol mu? Bugün sol, emek, sermaye, üretim gibi üzerinde durduğu tüm kavramlar değişti. Avrupa'da sosyal demokratlardan ziyade, çevreciler daha aktif hale geldi. Beyaz yakalılar artık beyin sömürüsüne karşı çıkıyor.

ÖCALAN'A 68 GÖNDERMESİ

Tan, Öcalan'ın "40 yıldır kavgasını yürüttüğüm Mahir Çayan'ın mirasını HDP'ye emanet ediyorum" sözlerine üstü kapalı cevap verdi. Tan, Türkiye'yi 1940'ların, 50'lerin öngördüğü sol modele teslim edilemeyeceğini söyleyerek, "Siz bugün 1940'larda 50'lerin öngördüğü sol modele veya 68'lerde kalan- mesala sık sık 68'lere gönderme yapılıyor- o çerçeveyle bugünü doğru okuyamassınız." diye konuştu.

ERDOĞAN VE ATALAY'A GÖNDERME

Açılım süreci ve demokratikleşme paketiyle de ilgili değerlendirmede bulunan Tan, Erdoğan'ın İmralı'ya gidecekleri biz belirleriz sözlerine de karşı çıktı. Tan şöyle konuştu:

"Ben Başbakan'a bir şey söylemeye çalışıyorum. Eğer bu kadar, ben istediğimi gönderirim yollarım gibi kabadayılık yapıyorsa, PTT Genel Müdürlüğü'nde postacılar var. Bu kadar masrafa gerek yok, bir postacı bunu götürür. Beşir Atalay'a da söylüyorum, hani diyor ya İmralı'dakiler BDP'lilerden daha akıllı. Yav biz da zaten, başlangıçtan beri bunu söylüyoruz. Bizi çıkart evvela, İmralı'dan en makul kişileri getir Sayın Öcalan ile kurdur diyalogu biz de rahatlayalım sende rahatla."

 

hdy