BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'li kadınlar Sakine Cansız'ı andı!

Dersim'de binlerce kadın, "Bin kadın bir Semah, bir Sakine bin kadın" etkinliğinde bir araya geldi.

Abone ol

İNTERNET HABER- Demokratik Özgür Kadın Hareketi, Dersim'de "Bin kadın bir Semah, bir Sakine bin kadın" şiarıyla etkinlik düzenliyor.

Semah öncesi binlerce kadın, Sanat Sokağı'nda bir araya gelerek Paris'te katledilen Kürt kadın devrimci Sakine Cansız'ın mezarına yürüdü. Yürüyüşe BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Iğdır Milletvekili ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, KESK üyeleri de katıldı.

Yürüyüşte "Mücadeleniz yolumuzu aydınlatacaktır, bu katliamı unutmadık unutturmayacağız" ve "Sakinelerin yolunda Zilanlaşmak" pankartları ile Abdullah Öcalan ve Paris'te katledilen Kürt kadın devrimciler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in fotoğrafları taşındı. Sloganlarla Cansız'ın mezarına yürüyen kadınlar, burada mumlar yakarak, karanfilleri Cansız'ın mezarına bıraktı.

Kadınlar, buradaki ziyaretin ardından semah etkinliğine katılmak üzere Jara Gola Çeto'ya geçti. Etkinliğe, Sakine Cansız'ın anne ve babası da katıldı.

Etkinliğin yapıldığı Jara Gola Çeto alanına Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez'in posterleri asılırken, "özgürlük semahı" için oluşturulan alanın etrafı kırmızı karanfillerle çevrildi.

Etkinlik, özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Ardından BDP Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, alanda bulunanları Kürtçe'nin Dimili lehçesiyle selamladı.

PARİS KATLİAMI AÇIĞA ÇIKARILSIN

Etkinlikte konuşan DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Kürt halkının Paris katliamının açığa çıkarılmasını istediğini belirterek, katliamın gerçek failleri ortaya çıkarılıp yargılanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Katliamın faillerinin açığa çıkarılmasının Fransız devletinin sorumluluğu olduğunu ifade eden Tuğluk, "Eğer suçluları açığa çıkarmazsanız suça ortak olursunuz" dedi.

Paris katliamının sıradan bir katliamın olmadığını ve büyük bir planın parçası olduğunu kaydeden Tuğluk, "Katliam, üç Kürt kadın siyasetçi şahsında Kürt halkına yönelik gerçekleştirilmiştir. Kurtuluşu kadının özgürlüğünden geçtiğini gören ve bunun için mücadele eden Sayın Öcalan'ın yoldaşı Sakine, kadın özgürlük mücadelesinin mihveri olmuştur. Bu nedenle egemenler, Kürt kadınının kurtuluş mücadelesine kurşun sıkmıştır" dedi.

'SAKİNE DİRENİŞİN ABİDESİDİR'

Sakine Cansız'ın, devrimci, Kürt, kadın ve Alevi kimliğinden ötürü sistem tarafından hedef seçildiğini söyleyen Tuğluk, şöyle konuştu: "Sakine, Seyit Rıza'nın, Zarife'nin intikamını alan bir evlattı. Sakine, Dersim halkına yönelik gerçekleştirilmek istenen asimilasyon politikalarını boşa çıkarmıştır. Sakine'nin katledilmesi ikinci Dersim katliamıdır. Sakine Dersim'in sömürgeleştirilmesine boyun eğmedi. Bizler de sömürgecilere direnmeyi Sakineler'den öğrendik. Bugün Kürt kadınları bu özgürlük yürüyüşünü başlatmışsa, bunun nedeni Sakine'nin duruşudur. Sakine direnişin abidesidir."

Etkinlik çeşitli Mezopotamya Kültür Merkezi Batman Hasankeyf orkestransın sahne almasıyla devam etti.