BIST 9.565
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.487,68
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Türkiye'ye El Kaide suçlaması

BDP'li Selahattin Demirtaş, Suriye'de El Kaide bağlantılı gruplara Türkiye'nin destek verdiğini iddia etti.

Abone ol
Suriye'de öldürülen PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim'in oğlu, 20 yaşındaki Şervan Müslim için taziye ziyaretine giden BDP ve DTK yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10 kişilik heyet, Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan geçerek Türkiye'ye geçiş yaptı. Heyette bulunan Demirtaş, Türkiye'yi El Kaide bağlantılı gruplara destek verdiğini idda etti.
 
Heyet adına sınır kapısında gazetecilere açıklamada yapan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Rojava bölgesinde dışarıdan gelen çetelerin buradaki yerleşim birimlerine saldırdığını söyledi. Bölge insanının kendi gücüyle çetelere karşı direndiğini anlatan Demirtaş, PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in oğlu Şervan Müslim de böyle bir saldırıda yaşamını yitirdiğini ifade etti. 
 
EL NUSRA CEPHESİ BÜYÜK DESTEK ALDI
 
Konuşmasında son olarak Türkiye'nin dış politikasını eleştiren Demirtaş, El Kaide bağlantılı El Nusra cephesinin büyük destek aldığını söyledi. Suriye'deki zor koşullar nedeniyle Salih Müslim'in oğlunun cenazesine katılamadığını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar Türkiye üzerinden radikal gruplar El Kaide'ye özellikle El Nusra Cephesi büyük destek aldı. Bu desteği ne kadar dışişleri yetkilileri inkar etse de yerelde bu desteğin verildiğini herkes biliyor. Özellikle Ceylanpınar ve Reyhanlı çok aleni bir şekilde yapıldı. Şimdi Türkiye'nin bunlardan ders çıkarması gerekiyor. En doğru politika buradaki halklarla Kürdüyle, Arabı, Nusari'siyle Şiisi ve Sunni'siyle Suriye halklarıyla doğru ilişkiler kurmalıdır. Bu yapay sınırların ortadan kalabilmesi politikaları hayata geçirmek gerekir. Sınır kapılarının insani yardıma açılması önemli, ancak bu sınırlar ticari ilişkilerde açılmalıdır. Bu yapay sınırlar, bütün aileleri parçalamış durumdadır. Bu sınırların fiilen ortadan kaldırılması için adımların atılması gerekiyor. Orada yaşayan insanlar, Türkiye'nin kendilerini bir tehdit düşman olarak görmelerinden rahatsızlar, tam tersine iyi ilişkiler geliştirmek istiyorlar. Bu da bizi sevindirdi. Türkiye'de artık dış politikasını, buna göre şekillendirmesi gerekiyor. Suriye'deki zor koşullar yüzünden Salih Müslim, oğlunun cenazesine katılmadı. Umut ediyoruz ki en kısa zamanda oğlunun taziyesine gelir. Bizler annesi kardeşleri ve ailesiyle görüştük."