BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  POLİTİKA

BDP'den 'paralel yapı' için araştırma önergesi!

BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan "paralel yapı"nın Türkiye'nin en acil gündemi olduğunu söyledi.

Abone ol

Hasip Kaplan, “Paralel yapı”, Türkiye’nin en önemli ve en acil gündemidir. Yargı, güvenlik, TSK, istihbarat, gizli dinleme, şantaj, tehdit, provokasyonlar tüm boyutlarıyla incelenmesi gerekiyor" diyerek, Anayasanın 98-99 ve İçtüzük 104 ncü madde uyarınca meclis araştırılması,açılması ve görüşülmesini istedi.

Kaplan'ın vermiş olduğu araştırma önergesi ve gerekçesi şöyle: 

Türkiye’de Özel Yetkili Mahkemelerde, güvenlik güçleri içinde, istihbaratta, MİT içinde, hassas görevlerde, ”paralel” bir yapılanmanın olduğu, hükümeti ve muhalefeti hedef aldığı yetkililer tarafından açıklanmaktadır.

Gizli dinlemelerin, kasetlerin, internet ve bilişim kanallarının kullanıldığı, kişilik hakları ve özel hayatın korunmasının ihlal edildiği, bir tehdit şantaj aracına dönüştüğü ifade edilmektedir.

Özel Yetkili Mahkemelerde, polis-savcı-hakim- medya işbirliği ile kumpaslar kurulduğu, hayali terör örgütleri adı altında binlerce telefon görüşmelerinin dinlendiği kamuoyuna yansımıştır. Yapılan operasyonlar sonucu hukuk ve ahlak dışı delillerle binlerce muhalifin tutuklandığı, uzun süre tutuklu bırakıldığı, adil yargılama olanaklarının ortadan kaldırıldığı, AİHM de mahkumiyetlere neden olunduğu, sokağı tetiklediği bilinmektedir.

Türkiye’nin en önemli sorunlarında, çatışmaların durması için yapılan görüşmelerin, Uludere/Paris katliamının istihbaratının kısmen deşifre edildiği, operasyon ve provokasyonlara zemin hazırlandığı görülmektedir.

Paralel yapının ulusal güvenliği tehdit boyutlarına vardığı belirtilerek, HSYK, MİT, internet yasası, baskıcı yasaların çıkarılması gerekçesi yapılırken,26 şubat tarihli MGK da güvenliği tehdit eden bu yapılanmalara dikkat çekilmektedir.

Devletin en hassas kurumlarına yuvalanmış paralel yapının, idari, hukuki, siyasal denetiminin etkin olarak yapılabilmesi ancak; mecliste kurulacak bir araştırma komisyonu ile mümkün olabilir.
Seçim güvenliğini tehlikeye düşürecek, toplumsal çatışma ortamı yaratılacak provokasyonların yabancı istihbarat ajanlarıyla işbirliği yapılarak tezgahlandığına dair ciddi karineler bulunmaktadır.

Amirlerin yerini abilerin aldığı, en hassas görevlerde, görevli imamların olduğu, medya sektöründe de faal olduğu yönlü resmi açıklamalar da eklendiğinde, rüşvet, yolsuzluk, ihale, kara para gibi ülke ekonomisini sarsacak düzeyde yasadışı faaliyetlerin bulunduğu, bunun sonucu binlerce polisin, savcı, hakim ve görevlinin yerinin değiştirildiği belirtilmektedir.

Açıkladığımız nedenlerle, paralel yapının bir meclis araştırması ile incelenmesi, araştırılması, alınacak önlemelerin belirlenmesi gerekmektedir.