BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.426,19
HABER /  POLİTİKA

BDPden lince ağır ceza önerisi

Son aylarda artan linç olaylarına ağır ceza formülü. BDP linç eylemlerine katılanlara en az 10 yıl ceza istedi.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
Linç eylemleri sonrası gözaltı veya tutuklama olmamasına tepki gösteren BDP kanun teklifi hazırladı. Teklif yasalaşırsa linç eylemlerine katılanlar on yıldan az olmamak üzere ağırlaştırılmış hapis cezası alacak.

Meclis Başkanlığına sunulan kanun teklifinde, “Bir hukuk devletinde bir grubun kendi kendine hukuk yaratması ve bunu kişi ya da kişilere zarar vererek uygulamaya kalkması; adalet mekanizmasının çöküşüne neden olmaktadır. Bunun önlenmesi ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla “linç” ceza yasamızda suç olarak yer almalı ve failleri cezalandırılmalıdır” denildi.

BDP son aylarda artan linç girişimlerine tepki göstermiş, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’a linç girişimleri sonrası neden hiç gözaltı ve tutuklama olmadığını sormuştu. BDP’nin bu sorusuna Atalay’dan yanıt gelmedi. BDP bunun üzerine bir kanun teklifi hazırladı. BDP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş tarafından verilen teklifte gerekçe olarak şöyle denildi:

“Son yıllarda artan ve toplumda gerilime yol açan bu eylemler ile toplumda kırılmalar meydana gelmektedir. Kamu düzeninin bozulmasına yol açan bu eylemlerin bir ceza yaptırımına bağlanması elzemdir.”

Kanun teklifinin gerekçesinde ayrıca linç girişimine karışan her bireyin hukuki yollarla hesap vermesi gerektiğine dikkat çekildi ve “Aksi halde; kişilerin hukuka başvurmaksızın kendi adaletlerini yaratma güdüsü yaygın bir hal alır ve bu da kamu düzeninin bozulmasına yol açmanın ötesinde hukuk devletine zarar verir” uyarısı yapıldı. Teklifte linç girişimlerini haklı gösterir, destekler hatta teşvik eder görünen kişilerin mutlaka soruşturmaya tabii tutulması gerektiği vurgulandı.

LİNÇ AYRI BİR SUÇTUR
Gelişmiş ülkelerde linçin ayrı bir suç olarak düzenlediğine dikkat çekilen gerekçede Türkiye’de de lince katılanların tümü tarafından yapılan bir eylem olması nedeniyle, bu eylemlerin ayrı bir suç olarak düzenlenmesi gerektiği söylendi. Ayrıca gerekçede bir grubun başka bir grubu kendi saiklerine göre cezalandırma yöntemlerinin de suç olarak tanımlanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Verilen teklife göre Türk Ceza Yasası’nın “İnsanlığa Karşı Suçlar” kapsamında yer almak ve 77. madde hükmünün yerine geçmek üzere bir madde eklenmesi isteniyor. “Linç” başlıklı madde önerisi şöyle:

“Bir grubun, bir kişi veya bir topluluğu; siyasi görüşü, etnik kimliği, dini inanışı, cinsiyet kimliği, felsefi görüşü ve benzeri nedenlerle ölümle cezalandırmaya kalkması, canına veya malına zarar vermesi, yaşadığı bölgeden göçe zorlaması, yaşama alanına tecavüzü ile birlikte bu tür davranışları haklı gösteren, destekleyen ve hatta teşvik eden eylem ve söylemleri linç suçunu oluşturur. Suç birden fazla kişi tarafından işlenebilen bir suç olup failleri birden fazladır. Buna göre linç fiilinin işlenmesi halinde, failler hakkında on yıldan az olmamak üzere ağırlaştırılmış hapis cezasına hükmolunur. Linç fiilinin işlendiği sırada ortaya çıkan suçlardan dolayı her fail genel hükümlere göre ayrıca cezalandırılır. Bu suçlardan dolayı zamanaşımı işlemez. ”