BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

BDP'den hükümete eleştiri PKK'ya çağrı

Aralarında BDP, DTK, KADEP'in de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarından PKK'ya silahlar sussun çağrısı

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri'nce Kandil'e düzenlenen hava operasyonlarının ardından açıklama yapan Şerafitten Elçi ve Selahattin Demirtaş'tan AK Parti hükümetine eleştiri, PKK'ya ise çağrı geldi.

Hükümeti 'öç' almakla suçlayan ikili "Barış için devlet operasyonları sonlandırmalı, PKK'da silahları susturmalıdır" dedi. Öcalan'la görüşmeye de izin verilmesi istendi.

BDP, DTK, KADEP, HAKPAR ve sivil toplum örgütleri biraraya gelerek, artan terör olayları ve TSK'nın Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına hava operasyonuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

"AMAÇ KÜRTLERİ STATÜSÜZ BIRAKMAK"

Ortak basın açıklamasını okuyan KADEP Genel Başkanı ve Diyarbakır Miletvekili Şerafettin Elçi, son günlerde artan terörist saldırılardan AK Parti iktidarını sorumlu tuttu ve ekledi:

"Siyasal iktidarın Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrarı sonucu son günlerde tırmandırılan şiddet dalgası, can kayıplarına yol açmakla kalmadı. Aynı zamanda demokratik çözüm seçeneğini ve barış ortamını da tehdit etti. İran ve Türkiye'nin Kandil ve dolayısıyla Güney Kürdistan'a eş zamanlı olarak operasyonlar düzenlemeleri mevcut Kürt kazanımlarını ortadan kaldırarak, Kürtleri bir kez daha statüsüz bırakma amaçlıdır."

"BAŞBAKAN ERDOĞAN ÖÇ ALIYOR"

Şerafettin Elçi, kamuoyunun özellikle Başbakan'ın öç alma duygusuyla haraket ettiğini, aynı konseptin 1990'lı yıllarda topyekün savaş adı altında denendiğini de ileri sürdü.

"DEVLETTE, PKK'DA SİLAHLARI SUSTURMALI"

"Devlet operasyonları durdurmalı, PKK da silahları susturmalı" diyen Şerafettin Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki toplumun da yararına olan barışçıl demokratik ortamın oluşması ve kalıcı barış için adil, somut ve gerçekçi adımların atılmasını talep ediyoruz. Bunun ilk adımı devletin operasyonlarını durdurması, PKK'nın da silahları susturmasıdır" dedi.

MECLİS'E GİTME ZEMİNİ TAHRİP EDİLİYOR

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş basın açıklamasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Meclis boykotunun sürüp sürmeyeceğine ilişkin soruya Demirtaş, "Biz Meclis'ten çekilmiş değiliz. Sayın Başbakan özellikle bizi Meclis'e her defa davet ettiğinde biz her seferinde Başbakan'a hatırlatıyoruz. Biz Meclis'i terk etmiş değiliz. Olayı Başbakan çarpıtarak ve özellikle de Meclis'e gelme zeminimizi tahrip etmek üzere provokatif bir dil kullanıyorlar. Kararımızın hangi koşullar altında gözden geçirileceğini bu kararı alan blok bileşenleri olarak her zaman oturup tartışırız" diye konuştu.

İMRALI İÇİN İZİN

Demirtaş, oluşturacakları heyetin İmralı'ya gidişine resmi olarak izin verilmesinin başlı başına siyasal bir gelişme olacağı görüşünü savundu.