BIST 9.536
DOLAR 32,52
EURO 34,85
ALTIN 2.487,78
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Erdoğan'a anayasa cevabı

Başbakan Erdoğan'ın anayasa ile ilgili önerisine BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'dan cevap.

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakata varılan maddelerin çıkartılmasına yönelik önerisine ilişkin, "Mutabakata varılan 48 madde Genel Kurul'a gelirse 'yok, hayır' demeyiz. Sonuçta 4 grup bu maddeler üzerinde bir mutabakata varmış. Yetmez ama 'evet' diyeceğiz" dedi.

Buldan, AA muhabirinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda mutabakata varılan maddelerin çıkartılması konusunda, TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere yaptığı çağrıya ilişkin sorusunu cevaplandırdı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in anayasa konusunda gruplarına yaptığı ziyarete değinen Buldan, hem Çiçek'in hem de BDP'nin isteğinin, mutabakata varılan 48 maddenin en az 60-70 maddeye çıkartılabilmesi yönünde olduğunu söyledi.

Buldan, mutabakata varılan 48 maddenin çok suya sabuna dokunan maddeler olmadığını savunarak, şu ifadeleri kullandı:

"İçerisinde gerçekten temel hak ve özgürlükleri kapsayan maddeler yok. Bu 48 madde, bizim istediğimiz demokratikleşme paketine çok uyan maddeler değil. Ama 10-15 günlük bir süre konuşuldu. Bu süre içinde TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 48 maddeyi 60-70 maddeye çıkartabilirlerse, temel hak ve özgürlükler konusunda, maddeler paketin içine eklenebilirse, o zaman sayın Başbakan'ın ifade ettiği, bizim açımızdan önemli. Mutabakata varılan maddelerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bu maddelerin çoğalması gerekiyor. Temel hak ve özgürlüklerin kapsayan maddelerin de bunun içerisine girmesi gerekiyor. Bu şekliyle olursa sayın Başbakan'ın söylediği, 'Meclis kapanmadan bu paketin geçmesi', bizim açımızdan önemli."

-"Biraz çalışmaya ihtiyaç var"

Vatandaşlık tanımı, ana dilde eğitim gibi partilerin farklı düşüncelerinin olduğunun hatırlatılması üzerine de Buldan, "Her grubun muhtemelen kırmızı çizgileri var. Bu kırmızı cizgileri de kapsayan maddeler içerisine girebilir. Ama biraz çalışmaya ihtiyaç var. 48 maddenin yeterli olmadığı kanaatindeyim. Bu maddelerin çoğalması gerekiyor. Demokratikleşme adı altında bu maddeler Genel Kurula gelir ve yasalaşır. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Ama Başbakan'ın önerisi yeterli değil" diye konuştu.

"Mutabakata varılan maddelerin bir paket halinde gelmesi durumunda destek verecek misiniz?" sorusuna da Buldan, "Genel Kurul'a gelirse 'yok, hayır' demeyiz. Sonuçta 4 grup, bu maddeler üzerinde mutabakata varmış. Yetmez ama 'evet' diyeceğiz" karşılığını verdi.