BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.439,30
HABER /  POLİTİKA

BDP'den Barzani görüşmesi için ilk yorum

Gözler Diyarbakır'a çevrilmiş durumda. Haftasonu gerçekleşecek Barzani-Başbakan buluşması BDP cephesinden de izlenecek.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA 

Haftasonu Diyarbakır'da gerçekleşecek olan Barzani-Başbakan görüşmesinin çözüm sürecine bir katkısı olacak mı?


Başbakan'ın Barzani ile görüşmesi çözüm sürecini nasıl etkiler, bu buluşmayı nasıl okumak gerekir, görüşme neden Diyarbakır'da. Tüm bu soruların cevabını BDP Hakkari milletvekili Adil Zozani ve BDP Grup Başkan vekili İdris Baluken İnternethaber'e anlattı:

Adil Zozani-BDP Hakkari milletvekili

BARZANİ-BAŞBAKAN GÖRÜŞMESİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

"Kürtlerin kaderi 4 parçada birbirine çok yakın gelişiyor. Kürdistan'ın bir parçasındaki temel hak ve özgürlüklerinde meydana gelen gelişmeler diğer parçalarda yaşayan Kürtleri de otomatik olarak etkiliyor. Dolayısıyla bugün Türkiye'de Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümüne dair gelişen süreç diğer parçalarda yaşayan Kürtleri ve o bölgelerde yaşayan siyasi unsurları da doğrudan etkiliyor."

"Bu çerçevede Sayın Barzani'nin haftasonu Diyarbakır'da Başbakan Erdoğanla yapacağı görüşme önemlidir. Bu görüşmede nelerin konuşulacağı, Sayın Barzani'nin Kürt sorunun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesine dair sergileyeceği tutum bizim için çok önemli. Ayrıca bu görüşmenin uzun süre sonra ilk defa Diyarbakır'da gerçekleşiyor olması da bizim açımızdan manidar. Her ne kadar Sayın Erdoğan buradan önümüzdeki yerel seçimlere dair bir mesaj çıkarma arzusu içinde olsa dahi biz böyle bir kısır yaklaşım içerisinde değiliz. Bizim açımızdan orada gerçekleşecek görüşmenin içeriği önemlidir."

BU GÖRÜŞMEYİ ÖNEMSİYORUZ

"Sayın Barzani'nin hükumete dönük telkinlerinin ne olacağı bizim açımızdan önemlidir. Çünkü, hem Türkiye'de önemli bir süreç işliyor, Rojova'da önemli bir süreç işliyor. Kürtlerin birbirleriyle karşılaştığı bir süreçten geçmememiz gerekiyor. Tam tersine Kürtlerin omuz omuza olması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bu nedenle bu görüşmeyi çok önemsiyoruz."

"Abdullah Öcalan'ın bu konuda çok net mesajı var. Liderlik programına oynamasını arzu ettiğini kendisine mesaj olarak iletmişti. Mesut Barzani bütün Kürtler açısından özellikle Federal Kürdistan bölgesinde yaşayan halkımızın iradesini seçim yoluyla temsil eden bir liderdir. Dolayısıyla Sayın Barzani le Sayın Öcalan'ın liderlik kimliklerinin karşılaştırılması bir sonuç vermez, buna halk karar verir. Biz Sayın Barzani'yi Güney Kürdistan'da yaşayan halkımızın önemli bir temsilcisi olarak görüyoruz."

ŞİVAN PERVER'İN BU ŞARTLARDA GELMESİNİ TASVİP ETMİYORUM

"Şivan Perver'in bu koşullarda bu şekilde Türkiye'ye gelmesini tasvip etmiyorum. Tabii kendi tercihidir, Kürt halkının değer verdiği bir sanatçıdır ancak hangi koşullarda 37 yıl sonra kendi topraklarına geri dönecek, bunun taktiri de kendisine aittir. Bu şekilde topraklarına dönmesi, devlet merasimiyle karşılanacak olması sanırım Şivan Perver'e mevcut koşullarda yakışan bir tutum olmayacaktır. Unutmamak gerekir ki Şivan Perver'den önce Sayın Kemal Burkay geldi, o da devlet merasimiyle karşılandı ama çok kısa sürede Kürt toplumu içerisinde hatırlanmayan bir aktöre dönüştü. Ben Şivan Perver'in de aynı akıbeti yaşamasını arzu etmiyorum. Şivan Perver eğer arzu etseydi biz Diyarbakır Newroz'unda halka buluştururduk, daha görkemli bir halk buluşması tasarlayabilirdik. Ama bir düğünde bir araya gelmeyi, protokole şarkı türkü söylemeye tercih ediyorsa bu da kendi taktiridir."

İdris Baluken-BDP Bingöl milletvekili

BU GÖRÜŞMEDE İKİ ÖNEMLİ AYAK VAR

"Çözüm sürecinin taşıdığı ruha baktığımız zaman iki önemli ayak var, birincisi tarihi bir Türk-Kürt ittifakını öngörüyor. Türkiye'nin dört parça Kürtlerle birlikte hareket etmesi ve Ortadoğu'da güçlü bir konuma gelmesi, ikincisi ise Kürtlerin ulusal birliği. Eğer yapılacak olan görüşmelerde bu iki konu üzerinde kararlaşmalar ortaya çıkarsa bu anlamlı olur ve çözüm sürecine de güç katar. Ancak, mevcut politikalar ekseninde, bugüne kadar AKP hükumetinin de Güney Kürdistan hükumetinin de izlediği politikalar etrafında bir ortaklaşma olursa da bu önümüzdeki dönemde bahsetmiş olduğumuz çalışmalar açısından sıkıntı yaratabilir."

ŞİVAN PERVER'İN GELMESİ DEĞİL NEDEN GELDİĞİ ÖNEMLİ

"Bu planlamadan çıkan kararların hangi amaca hizmet edeceği önemli. Sürgünde yaşayan bütün Kürtlerin kendi topraklarına özgürce gelmesi için bir süreç işletilmelidir. Ancak bu süreç, bir yanında devasa bir Kürt meselesi varken, bununla ilgili sorunlar henüz çözülmemeişken gerçekleşirse bu tabii ki Kğrtler açısından tartışmalı bir pozisyon yaratır. Eğer Kürt meselesinin çözümünü önüne almış bir perspektif doğrultusunda bir ziyaret gerçekleşiyorsa bu o zamn anlamlı olabilir. Burada Şivan Perver'in ya da bir başkasının sembolik olarak gelmesinden çok bu gelmenin hangi politika üzerinde değerlendirildiği önemlidir.