BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.434,92
HABER /  POLİTİKA

BDP paketi beğenmedi!

Günlerdir merakla beklenen "Demokratikleşme Paketi" bugün Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA- BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan pakete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İnternethaber'e konuşan Hasip Kaplan, "Buna demokratikleşme paketi demek mümkün değil" dedi.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ DEMEK MÜMKÜN DEĞİL

"Demokratikleşme paketi demek mümkün değil. Burada özellikle terörle mücadele Kanunu'nun, ve TCK'da, JMK'da düşünce özgürlüğü örgütlenmesinin önündeki hiçbir engellemenin kaldırılmadığı, toplantı gösteri yasası da sadece alan belirleme noktasına indirgendi, gösteriler, izinsiz olduğu gerekçesiyle ceza konusu ediliyor. Adalet konusunda haksız ve uzun tutukluluklar ile ilgili hiçbir değişiklik yok. En önemlisi, cezaevlerinde düşüncelerinden dolayı yatan hiç kimse tahliye olmayacak. Silahlar, sussun fikirler konuşsun diyen Başbakan fikirlerin konuşmasını istemiyor.

KOZMETİK DOKUNUŞLAR

Diğer noktalarda kozmetik şeyler. Yasal düzenleme konusunu ve seçim barajına tercih koyuyor, meclsi çoğunluğuna dayanarak bunu dayatıyor. Yüzde 5, dar bölge baraj sistemi, seçim barajını düşüren bir sistem değil tam tersine daha yükselten bir durum. Zaten yüzde 10 mevcut var, dar bölge de yüzde 10 seçim barajının katlanması demektir. 

KENDİSİ PARALI OKULADA MI ÖĞRENDİ DİLİNİ?

Parası oaln gitsin okusun diyor, Kürtçe öğrenimi paralı eğitime koyuyor. 20 milyon Kürt halkı çocuğu özel okullarda mı okuyacak. Bunu kamusal eğitimde koymaları gerekirdi, bunun dışında bir yol yoktur. Kendisi paralı mı okudu, özel okullarda mı öğrendi kendi dilini. Bu büyük haksızlık, ana dil yasağı sürüyor.

Andımız kalkmış, Mor Gabriel Manastırı arazisi Süryani cemaatine teslim edildi, zaten gasp ettikleri araziyi iade ettiler.  Romanlara bir enstitü kurmuşlar, Aleviler için bir üniversitenin adı değişti. Tüm bunlara bakınca bunların makyaj olduğunu görüyorsunuz.

Demokrasinin en önemli noktaları olan, eşitlik, adalet noktasında malesef köklü bir düzenleme yok. Bu yönüyle bakıldığı zaman AK Parti'nin ve Başbakanın demokrasi anlayışının kıt olduğu ortaya çıkmış oldu. Kamuoyuna pompalanan "büyük paket" olayı gerçek çıkmadı."

TOMA, PANZER, GAZ DEVAM EDECEK

Olumlu değişiklikler olduğunu inkar etmiyorum, bunlar zaten olması gereken şeylerdi. BDP bunun etkili muhalefetini yaptı, Eşbaşkanlık bizde uygulanıyordu. Bu konuların çoğu zaten darbe hukuku kanunlarıdır. Bu yaklaşım tarzıyla seçime yönelik bir adım olarak değerlendiriyoruz. Malesef Türkiye'de demokrasi tartışmaları olduğu yerden devam edecek, demokratik bir toplumda var olması gereken en öçnemli şey, düşünce hürriyetidir. Bu konularda bir düzenleme getirmiyorsa yine toma, panzer, gaz devam edecek demektir. 

AK PARTİNİN EKSİK DEMOKRASİ ANLAYIŞINI TEŞHİR EDECEĞİZ

Barış ve çözüm sürecinde konuşulanların büyük bir bölümünün karşılanmadığı görülüyor, elbetteki biz demokrasi mücadelemizi, AK Parti'nin eksik demokrasi anlayışını teşhir edeceğiz. Bu paket mecliste tartışıldığı zaman da demokratik ana muhalefet olarak çok etkili bir mücadele vereceğiz.