BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

BDP: Anayasa bir an önce değişmeli

BDP Şırnak Milletvekili Kaplan, yeni Anayasa'nın bir an önce çıkmasını istedi.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yeni anayasa çıktığı takdirde Türkiye'de bazı sorunların çözülmesinde başka kapılara gidilmeyeceğini söyledi.

BDP Bursa teşkilatı tarafından düzenlenen yemeğe katılan Kaplan ''Sorunların çözülmesinde iyi niyet, diyalog ve görüşmeler var. Ama hükümet tarafından inandırıcı bir somut adım ve proje yok. Bunu BDP de söylüyor, ana muhalefet CHP de söylüyor. Hükümet ne yapmak istiyor görmek istiyoruz'' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE SEÇİMLER BİTMEZ

Yeni anayasa için seçimlerden sonrayı beklemenin samimi olmayacağını söyleyen Kaplan, ''Türkiye'nin önünde birçok seçim var. Bu ülkede seçim bitmez. Yeni anayasayı ertelemeden bir an önce yapmalıyız. Bu
73 milyonun istediği bir konu. Meclis'te kurulan komisyonlarda maddelerin 100'ünden 80'inde anlışılıyorsa tartışılmadan bir an önce o maddeler çıkmalıdır''
dedi.

Barış için önümüzdeki bir ayın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken BDP Milletvekili Kaplan 1 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında hükümet, ana muhalefet ve BDP'ye tarihi bir görev düştüğünü kaydetti.

Kaplan ateşkesi süreli değil süresiz istediklerine vurgu yaparak, ''Mecliste çalışmaları başlatarak bu ateşkes sürecini süreli değil süresiz hale getirmeliyiz. O zaman çözüm mecliste aranacak. Başka kapılara gitmeyeceğiz yani. Bunları yapmak meclis için zor değil. Meclis bütün bu değişiklikleri bir haftada yapar'' diye konuştu.

EVREN'İN ANAYASASI'NA SIĞINMAYALIM

''Farklılıklar, kimlikler çoğulculuk demokrasinin gereğidir'' diyen Şırnak Milletvekili Kaplan siyasi partilerin Meclis'e girmesi için gerekli olan yüzde 10 barajını korumayı, Kenan Evren'in yasalarına sığınmak olarak değerlendirdi.

Kaplan ''12 Eylül darbesinden sonra Kenan Evren tarafından yapılan anayasaya sığınarak yapılan siyaset ahlaken çöküştedir. 12 Eylül sonrasında siyasi partiler kapatılarak liderleri zincire vuruldu. Bu yapılan o zaman çıkarılan anayasayla perçinlendi. Evren siyasi partilerin meclise girmesi için getirilen yüzde 10 barajıyla kurduğu horoz partisini iktidar yapmak istedi. Buna sığınan hiçbir siyaset demokrasinin önünü açamaz. Başta başbakan olmak üzere hiç kimse istikrardan bahsedip Kenan Evren'in bu yasalarına sığınmasın'' şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU'NA ÇAĞRI

Kılıçdaroğlu'na yüzde 7 barajından daha makul seviyeye inmesi için çağrıda bulunan Kaplan, Kılıçdaroğlu'nun barajı yüzde 7 istemesiyle neyin terazisini hesapladıklarını anlamadıklarını vurguladı.

Türkiye'nin temel probleminin Meclis barajının yüzde 10 olması olduğunu iddia eden Kaplan ''Bizim tercihimiz yüzde 3 barajıdır. Bir milyon oy alan parti de Meclis'e girsin diyoruz. Bu sorun aşıldığında Türkiye'nin de önü açılacak'' dedi.