BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.437,80
HABER /  EKONOMİ

BDDK Bank Asya'nın kaderini bugün çizecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu-BDDK, Bank Asya'nın durumu için ne karar verecek?

Abone ol

İNTERNETHABER-ÖZEL İÇERİK

Bank Asya için kritik gün.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu-BDDK, bugün haftalık toplantısını yapacak, toplantının ana gündem maddesi ise Bank Asya.

Katar ziyareti dönüşünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bank Asya'nın durumana ilişkin BDDK'yı uyarmış üstü kapalı bir şekilde bankaya el konulmasını istemişti. "BDDK kararını vermeli yoksa sorumlu olur. Taşıma suyu ile değirmen dönmez" diyen Erdoğan'ın ardından önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ardından da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan konuştu.

"Bankacılık sisteminin kuralları bellidir" uyarısında bulunan Davutoğlu, "Bir takım manipulatif bankalarla ilgili çıkarılan haber art niyetlidir" açıklaması yapmıştı.

BDDK GÖZÜNÜ KIRPMADAN KARAR VERİR

Ali Babacan ise "BDDK bankalar için bağımsız karar" verdiği uyarısında bulunarak, "Bankalar için kaynağı belirsiz söylentiler çıkabilir. Bunlar kasıtlıdır. Gerekli olan konularda BDDK gözünü kırpmadan karar verir" demişti.

BANK ASYA'DAN SERMAYE ARTTIRIMI HAMLESİ

Siyasilerin birbiri ardına yaptığı açıklamalar sonrası Bank Asya sermaye arttırımı kararı vermişti. Bankanın ödenmiş sermayesini, nakit ödemeyle, 900 milyon liradan 1 milyar 125 milyon liraya yükseltilmesine karar veren banka, yatırımcılarına 'güven' mesajı göndermişti.

HİSSELER TAVAN YAPTI

BDDK'nın kritik toplantısının olduğu gün Borsa'dan Bank Asya hisselerine ilişkin son dakika haberleri gelmeye başladı. Pazartesi günüden bu yana yüzde 54 kayıp yaşayan Bank Asya hisseleri, yüzde 10,94 düşüşle 0,57 TL'lik taban fiyattan açıldıktan sonra, yüzde 10,94 artışla 0,71 lirayla tavan fiyata kadar yükseldi.

BDDK NE KARAR VERİR?

BDDK üyelerinin Bank Asya konusunda verecekleri karar oldukça kritik. Çünkü kurul üyelerinin 'eksik gerekçelerle karar almaları' halinde ileride yargılanabilme ihtimalleri var. Alınan kararlarda kurul üyelerinin kişisel sorumlulukları olması kulislere göre bankaya el konulma ihtimalini düşürüyor.

BANK ASYA YÜZDÜRÜLECEK Mİ?

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam'ın dünkü köşesinde aktardığı bir kulis bilgisine göre, Bank Asya için 'Finansal İstikrar Komitesi' kararı uygulanabilir. Bu kararın içeriği kamuoyuna açıklanmış değil ancak zor duruma düşen bankaların önce munzam karşılıklarının serbest bırakılması, vergi borçlanın ötelenmesi gibi "Banka'yı mümkün olduğunca yüzdürmeye dönük" esasların yer aldığı bir önlem paketi olduğu söyleniyor. Yani Bank Asya için el konulmadan önce bu tür kolaylıkların da devreye sokulması gündemde.