BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,82
ALTIN 2.439,57
HABER /  POLİTİKA  /  BBP

BBP lideri Destici'den Türkmen çıkışı

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Irak Parlamentosu'ndan geçen yasa ile Türkmenlerin Irak'ta ki ''3. Büyük Ana Unsur'' olarak kabul edilmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Abone ol

Destici, yaptığı yazılı açıklamada, yasada emeği geçen Türkmen milletvekillerine, oylarıyla yasayı destekleyen Arap ve Kürt milletvekillerine ve Irak Meclis Başkanı'na teşekkür etti.

Irakta artık yeni bir dönemin başladığını ifade eden Destici, ''Yasayla, Türkmenlerin eğitim ve kültürün yanı sıra idari ve siyasi anlamda da önleri açılmıştır. Bu yasanın uygulanması ile Iraktaki Türkmen kardeşlerimiz hemen hemen bütün haklarına kavuşmuş olacaktır. Irak Parlamentosu'ndan geçen yasa ile Türkmenlerin Irak'ta ki '3. Büyük Ana Unsur' olarak kabul edilmesinden memnuniyet duydum'. Bundan sonrası yasanın uygulanmasının takibidir'' ifadelerini kullandı.

Irak'taki Türkmenlerin büyük acılar, büyük mağduriyetler yaşadığını vurgulayan Destici, şöyle devam etti:

''Bu yasa inşallah bir taraftan Irak'ın bütünlüğüne katkı sağlarken diğer taraftan Türkmen kardeşlerimizin yeniden dirilişine yardımcı olacaktır. Devletimiz ve hükümetimiz bu güne kadar Iraklı Türkmen kardeşlerimize göstermediği desteği ve sahiplenmeyi inşallah bundan sonra gösterir.

Aynı durum Suriye Türkmenleri içinde geçerlidir. Suriye'de 3 milyonun üzerinde Türkmen nüfus olduğu bilinirken, Suriye konusunda konuşulurken, basınımız, kamuoyumuz ve hükümetimiz tarafından Türkmenlerin dile getirilmemesi, sahiplenilmemesi kabul edilemez bir durumdur. Suriye'nin kuzeyinde ve tamamında Türkmen nüfusu; Kürt nüfusundan kat be kat fazla olmasına rağmen, PKK kontrolünde PYD önderliğinde, Suriyede özerk bir Kürt devleti kurulma çalışmaları basınımız tarafından sıkça dile getirilirken, Türkmenlerin varlığından ve özerkliğinden kimse bahsetmemektedir.''

''Emperyalist oyun kurucuların, Türkiye'nin Suriye sınırına bir Kürt devletinden öte bir PKK devleti kurdurmasını'' anlayabileceğini ama ''sözde siyasetçilerin ve kalemşorların, köşe yazarlarının'' tavrını anlamadığını kaydeden Destici, ''Bugün içimizde fitne çıkaranlar, açık açık kalkışma içerisinde olanlar milleti bölüp, ayrı bir devlet kurma hayalini taşıyanlar bunu akıllarından çıkarmasınlar. Çok fazla geriye gitmelerine gerek yok. 90 sene önceye bakarlarsa kendilerinin bugün gitmeye çalıştıkları yoldan gidenlerin akıbetlerine bakarak kendi akıbetlerini de görebilirler'' değerlendirmesinde bulundu.

Hükümete seslenen Destici, ''Suriye Türkmenlerini kaderlerine terk etmeyin'' çağrısında bulundu.