BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  GÜNCEL

Bazı 12 Eylül mahkumlarına müjde

Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanunla, 12 Eylül 1980 öncesi suçlardan cezaevinde olanlar tahliye edilecek.

Abone ol

Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanunla, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden önce işlenmiş suçlarla ilgili yaklaşık 28 yıldır cezaevinde olanlar tahliye edilecek.

'Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Deva Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı' ile yurt içinde 4, yurt dışında ise yaklaşık 100-150 kişinin tahliye edilmesi bekleniyor.

12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştirenler hakim karşısına çıkarken, darbe sürecinde gözaltına alınan, yargılanan ve hüküm giyenlerin bir kısmı hala cezaevinde. Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanunla, 12 Eylül 1980 öncesinde örgüt dışında tutularak cezaları ayrı ayrı uygulanan kişiler ile örgüt kapsamında değerlendirilerek haklarında tek bir ceza uygulanan kişiler arasındaki eşitsizlik gideriliyor. 1980 tarihinden önce işlenen suçlardan dolayı lehe kanun, TCK'nın cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan ceza gözönünde bulundurularak belirlenecek. Belirlenen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz yapılacak.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın teklifiyle 104'üncü maddenin Geçici 3'üncü maddesinde, "12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenmiş olan suçlardan dolayı lehe Kanun, 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan sonuç ceza göz önünde bulundurularak belirlenir. Belirlenen bu ceza infaz bakımından lehe hükümler içeren kanuna göre infaz edilir." ifadeleri yer aldı.

Bu kanuna göre halen cezaevinde bulunan Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı, Muhsin Kayha gibi isimler cezaevinden tahliye olacak. Mahir Kavalcı, İsmail Fuat Tarhan, Ramazan Çepni, Mahmut Gül ve Caner Erdinç ise bu düzenlemeye ihtiyacı kalmadan tahliye oldu.

"KANUN SAĞCILARA AYRI SOLCULARA AYRI UYGULANDI"

Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Üçüncü Yargı Paketi Resmi Gazetede yayımlandığı andan itibaren 12 Eylül'den bu yana cezaevinde kalanların tahliye olacağını söyledi.

12 Eylül öncesi aynı suçu işleyen sağ görüşlülerle sol görüşlülere benzer cezalar verilmediğine dikkat çeken Özdağ, "Bunun tek bir sebebi vardı o da solcuların 146/1 suçundan yani 'Devlete İhanet ve Devleti Yıkmak' suçlarından, sağcılarınsa 313-314-315 suçlarından yani çete ve örgütlü suçlardan yargılanması. 3 kişiyi öldüren sol tandanslı birine yargılandığı 146/1 gereği 1 idam cezası verildi. Ve bu idamın infazı 91 yılında Özal affıyla sadece 10 yıla düşürüldü ve hapisten çıktı." dedi.

Özal affında "12 Eylül'de idam cezası alanlar, 10 yıl cezaevinde kalmaları durumunda, iyi hallerine bakılmaksızın tahliye edilir" hükmünün yer aldığını hatırlatan Özdağ, sol örgütler bu madde hükmünden yararlanırken, sağ kesimin yararlanamadığını ifade etti.

Aynı suçtan yargılanan sağcı birinin işlediği her suçtan ayrı ayrı ceza aldığını anlatan Özdağ, şunları söyledi: "10 yıl olan aynı suçun cezası bir anda 36 yıla çıktı. Üstelik, 91 yılındaki Özal affı Mehmet Moğultay'ın Adalet Bakanlığı döneminde örgüt suçlarından hüküm giyenler için kadük kaldı. Ve Moğultay'ın 'her suça ayrı ceza istemi' nedeniyle hapisten çıkanlar da tekrar içeri girdi. O dönem 2'si 14'er yıl, 3'ü 24'er yıl olmak üzere 5 kişi tekrar içeri girdi. Pek çok kişi de içeri girme riski nedeniyle 12 Eylül sonrası yurtdışına kaçanların yolunu izledi ve ülkeyi terk etti."

"BU BİR AF DEĞİL, HALUK KIRCI FAYDALANAMAZ"

Bunun Haluk Kırcı ile bir ilgisinin olmadığını, onun başka bir olaydan dolayı içerde olduğunu dile getiren Özdağ, Kırcı'nın 20 yıl 9 ay yatıp çıktığını hatırlattı. Kırcı'nın sol görüşlü olması halinde yaptığı eylemden dolayı 12 yıl yatıp çıkacağına dikkat çeken Özdağ, "Burada bir adaletsizlik vardı. Milletvekili olduktan sonra konuyu sürekli gündeme getirdim. Konuyu Bülent Arınç ile paylaştım, kanun teklifi hazırladım. Konu sayın Başbakana iletildi. Bu bir af değil, eşitsizliğin giderilmesiydi. Sol görüşlüler 12 yıl yatıyorsa aynı cezadan dolayı bunların da 12 yıl yatması lazım. Biz darbelerle hesaplaşırken, darbe döneminin hukuksuz uygulamalarını ortadan kaldırmak için uğraşırken kalkıp da bir eşitsizliği 'katillere af' diye değerlendirmek yanlıştır." dedi.

"TAHLİYE OLANLAR BAŞBAKANI ZİYARET EDECEK"

Bunların adam öldürmediğini söylemediğini, sağ ve solun adam öldürdüğünü dile getiren Özdağ, "8 askeri öldüren TİKKO militanı, etkin pişmanlıktan faydalanarak 3,5 yıl yattı. Daha önce 5 öğretmeni öldüren sol görüşlü vatandaş, 12 yıl yatıp çıktı. Ama niye bunlar 36 yıl yatsın ki.?" diye konuştu.

Kanunun yurt dışında olanları da kapsayacağını dile getiren Özdağ, 12 Eylül'de eğer dava açılmamışsa, adam kaçmışsa, zaman aşımına uğramışsa onların cezaevinde yatmayacağını ifade etti. İdamdan yargılanıyorsa herkesin sol görüşlüler gibi 10 yılı tamamlayacağını belirten Özdağ, müebbetten yargılanıyorsa 8 yılı tamamlayacaklarını kaydetti. 1991 yılındaki infazdan herkesin eşit bir şekilde yararlanacağını vurgulayan Özdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bülent Arınç ile Grup Başkanvekillerini kabul etmeleri halinde ziyaret edeceklerini ifade etti.