BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.424,07
HABER /  GÜNCEL

Bayrak krizi çıkan maç için Arnavutluk UEFA kararına itiraz edecek

Geçen hafta Belgrad'da oynanan olaylı Sırbistan-Arnavutluk maçı sonrasında UEFA'nın Sırbistan'ı 3-0 hükmen galip saymasına Arnavutluk itiraz edecek. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "UEFA ırkçılık konusunda tutumundan geri adım attı" dedi.

Abone ol

Geçen hafta Belgrad'da oynanan olaylı Sırbistan-Arnavutluk maçı sonrasında UEFA'nın Sırbistan'ı 3-0 hükmen galip saymasına Arnavutluk itiraz edecek.

UEFA'dan Sırbistan'a ise kendi sahasındaki iki maçı seyircisiz oynama cezası geldi.

İki ülkenin milli takımları 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde karşı karşıya gelmişti.

Güvenlik gerekçesiyle tribünlere Arnavut taraftarların alınmadığı maçın ilk yarısının tamamlanmasına dakikalar kala saha üzerinde uzaktan kumandalı küçük bir helikopter gezmeye başlamıştı.

Minyatür helikoptere iple bağlanmış olan "Büyük Arnavutluk" bayrağını Sırp oyuncu Mitroviç çekip indirdiğinde Arnavut oyuncular müdahale etmeye çalışmış ve kısa sürede iki takım oyuncuları arasında yumruklu kavga başlamıştı.

Stadda gezdirilen 'Büyük Arnavutluk' bayrağının Arnavutluk'un yanı sıra Makedonya ve Sırbistan topraklarının da bir kısmını içine alıyor olması taraftarların büyük tepkisini çekmişti.

Tribünlerdeki Sırp taraftarların da olaya karışmasıyla İngiliz hakem Michael Atkinson maçı tatil etmişti.

Arnavut Milli Takımı oyuncuları ise, maç boyunca Sırp taraftarların saldırgan tezahüratlarına maruz kaldıklarını söylüyordu.

Sırp taraftarlar maçın ilk yarısında sık sık "Arnavutlara ölüm, Hırvatların kardeşlerini öldürün" diye bağırmıştı.

'Geri adım'

UEFA'nın kararını eleştiren Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "UEFA ırkçılık ve şiddet konusundaki taviz vermeyen tutumundan geri adım atmıştır" dedi.

Ancak Rama, maçta yaşanan olayların Sırbistan-Arnavutluk ilişkilerine zarar vermemesi gerektiğini de belirterek, "Geçmişi geçmişte bırakmamız gerekiyor. Yaşanan olayların yeni başlayan diyalog sürecine zarar vermesine müsaade etmemeliyiz" diye konuştu.

28 Ağustos'ta iki ülkenin hükümetleri Almanya'nın arabuluculuğunda ilişkileri normalleştirmek üzere görüşmeler düzenlemeye başlamıştı.

Edi Rama da bu ayın sonunda Belgrad'ı ziyaret etmeyi planlıyordu. Ziyaret gerçekleşseydi 68 yıl aradan sonra Sırbistan'ı ziyaret eden ilk Arnavutluk Başbakanı olacaktı.

Ancak maçta çıkan olaylar nedeniyle bu ziyaret ertelenmiş durumda.