BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan şaşırtan öneriler

Baykal, Kuzey Irak konusunda önerilerini sıraladı. Ortaya koyduğu çözüm önerileri ezber bozacak...

Abone ol

K. Irak'a yönelik bir dizi öneriler getiren CHP liderinin görüşleri yankı buldu.. Baykal CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında önerilerini bir kez daha dile getirdi.

Askeri operasyonları bütünleyen önlemlerin alınmasanı vurgulayan Baykal, "siyasi ve ekonomik önlemler alınmalı" dedi.

Gelin bunun ötesini düşünelim.. PKK'ya yönelik desteği ortadan kaldırmayı amaçlayan bazı öneriler olmalı.. Teröristin içinde yaşadığı sosyal ortamı düzeltmemiz gerekir.

IRAKLI GENÇLER TÜRKİYE'DE EĞİTİLSİN

Türkiye'nin dostane duyguları somut hale dönüşmeli. Irak'ın her tarafında Kürt, Arap Türkmen kökenli gençlere el uzatabilir.
Üniversitelerimizde en kaliteli eğitim olanaklarını onlaar açmalı. Bütün üniversitelerde kontenjanlar açılmalı.. İktisatçı, bilim adamı, işletmeci yetişmeli.

TELEVİZYONLAR BÖLGEYE YAYIN YAPMALI

Kökeni ne olursa olsun Türkilye elini uzatmalı. Türk dizilerinin, televizyonlarının bütün yelpazesiyle Irak'ın her tarafına yayılmalı. İnteraktif ilişki kurulmalıdır. Turistik gezilerle oranın insanları çekilmeli.

SU SORUNUNU YÖNETMELİYİZ

Türkiye bölgenin su sorununa cevap verecek bir ülke.. Suyu yönetmek Irak'ta fevkalade önemli.. Türkiye barajlar sistemi kurarak su yönetimini sağlamalı. Irak'ın su ihtiyacını karşılayarak iyi niyetimizi gösterebiliriz.

TİCARETİ ÇOĞALTALIM

Açalım, kapatmayalım, çoğalalım, genişleyelim. Sınır ticaretini azamtmak yerine çoğaltalım. Böyle ilişkiler çok daha iyi yerlere gelir. Bu çerçevede yapacak çok şey var..

IRAK SURİYE'DEN FARKLI

Suriye'deki durum farklıydı. Orada terörün toplumsal bir tabanı yoktu.. Irak'taki durum çok farklı.. Açılımları hayata geçirersek PKK'ya destek giderek azalacaktır.

HERKESE KUCAK AÇTIK

Neredeyse uluslarası rehabilitasyon merkezi olduk. Göçmenlere kucak açtık. İsteyen kalıyor, isteyen gidiyor. 1979'da İran'dan 1 milyon insan Türkiye'ye geldi.. Aynı şekilde K. Iraklı insanlar geldi. Türkiye onlarla çorbalarını paylaştı. 250 bin kişi geldi o zaman. Avrupa'da bir ülke o dönemde 15 kişiyi alabileceğini söylemişti.

Baykal daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. DTP'li Aysel Tuğluk'un demokratik özerklik talebine karşı Baykal, "Meclis'te ettiğimiz yemine hepimiz sahip çıkmalıyız." sözüyle cevap verdi. 

PKK'LILARA AF ÇIKAMAZ

Af olabir mi sorusuna Baykal, "Bu şartlarda af çıkarmak terörle mücadeleyi zaafa uğratır. Bir yandan şehit vereceğiz, bir yandan af çıkaracağız böyle şey olmaz.." karşılığını verdi.

Baykal Kenan Evren'in Kürtçe itirafına yorum getirmedi. CHP lideri "benim bir şey söylememe gerek yok. İnsanlar sorumluluk üstlendikleri dönemlerde irdelenirler." dedi.

Hukuk elbette işleyecektir. Her ülkenin temel kuralları var. Siyasetçi olmak hukuktan üstün olmak anlamına gelmez.