BIST 9.046
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.297,30
HABER /  POLİTİKA

Baydemir'den anayasa için olay Öcalan şartı!

HDP'li Osman Baydemir, Güneydoğu'da PKK'ya yapılan operasyonlar ve yeni anayasa hakkında değerlendirmelerde bulundu. Baydemir, "İmralı'ya uygulanan, Sayın Öcalan'a uygulanan tecritin ortadan kaldırılması gerekiyor" dedi.

Abone ol

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, TBMM'de yaptığı basın açıklamasında Cizre, Silopi ve Sur'daki sokağa çıkma yasaklarıyla operasyonlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Baydemir, Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni Anayasa'yla ilgili konuşmasının ve HDP'nin bu konudaki tutumunun ne olacağının sorulması üzerine şunları söyledi: "Partimiz, HDP ve şahsımda bugün yaşamış olduğumuz çatışmada dahil olmak üzere Kürt sorunu özü itibariyle bir anayasa sorunudur. Özü itibariyle 1924'ten bugüne değin toplumsal sözleşme yani Anayasa, farklılıkları aynı zamanda gerçekten Kürtleri kapsamadığı için bir Anayasal sorunumuz olduğu için bu çatışmalar yaşanıyor. Yeni bir toplumsal sözleşme yeni Anayasa Kürt sorununun tamamen çözümü için en önemli fırsatlardan bir tanesidir"

"ANAYASA'NIN DEĞİŞMESİ ŞARTTIR, ELZEMDİR"

Yeni Anayasa çalışmalarının etkin şekilde sürdürülebilmesi için çatışmasızlık ve diyalog zeminine geçilmesi gerektiğini vurgulayan Baydemir, "Kürt sorununun çözümü demek yeni bir Anayasa'nın inşası demektir. Böylesi bir zemin içinde yapılacak bir Anayasa'nın sorunları çözme perspektifi olamaz. Kadınların, çocukların, yaşlıların öldürüldüğü atmosferde hangi toplumsal sözleşmelerden bahsedebiliriz ki? Anayasa oluşturma sürecinin Türkiye açısından bir nihai fırsatın değerlendirilmesi olarak ele almak istiyorsak önce çatışmaları durdurmalıyız ki buradan bir uzlaşma çıkabilsin. Ve buradan kalıcı bir çözüm çıkabilsin. Önermelerin dahi konuşulmadığı bir zeminden geçiyoruz biz.

"ANAYASA'NIN EN İLKEL İLKESİ ŞU ANDA ŞIRNAK'TA İHLAL EDİLİYOR"

DTK'nın yerel yönetim, özerklikten ne anladığına dair yapmış olduğu basın açıklaması bile terörize ediliyor. Böylesi bir zemin içinde nasıl bir ortak Anayasa oluşturulacaktır? Anayasa'nın değişmesi şarttır. Elzemdir. Ama çalışmaların etkin sürebilmesi için bu zeminin önce değişmesi çatışmasızlık ve diyalog zeminine geçilmesi gerekiyor. Bunun içinde ben bir kez daha söylüyorum. İmralı'ya uygulanan, Sayın Öcalan'a uygulanan tecritin ortadan kaldırılması gerekiyor. 'Değiştirelim' dediğiniz Anayasa'nın en ilkel ilkesi dahi şu anda Cizre, Şırnak'ta ihlal ediliyor. Bu bir çelişkidir. Hem 12 Eylül Anayasası'nı beğenmiyorsunuz hem de o Anayasa'yı aşan, rahmet okutan uygulamaları Cizre'de hayata geçiriyorsunuz" diye konuştu.