BIST 9.768
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.438,00
HABER /  DÜNYA

Batum’dan eleştirilere yanıt

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Süheyl Batum, aynı komisyonda yer alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, komisyon ç...

Abone ol

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Süheyl Batum, aynı komisyonda yer alan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, komisyon çalışmalarını sabote ettiği yönünde kendisine yönelttiği eleştiriye, "Ben bunu ahlak sorunu olarak tanımlıyorum. Bu bir amaca yönelik. Plan yapılmış ve uygulamaya konulmuş" sözleriyle yanıt verdi.
Batum, konuya ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Bu eleştirileri bir ahlak ahlak sorunu olarak tanımladığını belirten Batum, bunların bir amaca yönelik olduğunu, plan yapıldığını ve uygulamaya konulduğunu iddia etti. Yeni anayasada yer almasına karşı çıktığı düzenlemelere neden itiraz ettiğini anlatan Batum, suç işlenmesini önlemek ve kamu düzeni sebebinin seyahat özgürlüğü ile ilişkilendirilmesini eleştirdi. Batum, "Din vicdan özgürlüğü konusu. Belli noktalarda karşı çıktım. Bunun içinde eğitim ve öğretimin ne işi var? Eğer sadece amacınız din kurallarının çocuklara öğretilmesi ise onu yazalım. Çoğunlukta olan insanların kendi dini inançlarına göre eğitim verilmesi güvence altına alınıyor. Toplantı gösteri yürüyüşü İdari makamlar, toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı yeri, güzergahı ve zamanını belirler’ diyor. Zamanını belirleyebilir mi? Böyle bir yetki olabilir mi? Buna da karşı çıktım. Benim karşı çıktığım, Mehmet Ali Şahin’in de ’sabote ediyor’ dediği değişiklikler bunlar. Bir kişi bana desin ki ’Bak ne kadar güzel maddeler düzenlenmiş, sen bunları geri götürmek istiyorsun.’ Avukatlık mesleği ve barolar... ’Bu düzenleme için Barolar Birliği’nden görüş aldık’ dediler. Aradım, görüş almamışlar, ’yanlış madde’ dediler. Karşı çıktım. Bunun geri götürmekle ne alakası var.
Anayasa Mahkemesi, Danıştay ile Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak düzenlemişiz. Ama bunların bütün üyelerinin tamamının Meclis tarafından seçilmesi yargı bağımsızlığı ile bağdaşmaz. Buna karşı çıktım. Bizim böyle bir önerimiz de olmadı" diye konuştu.Karşı çıktığı uzlaştık denildiğini belirten Batum, "Ben de soruyorum; Benim katılmadığım, diğer bütün üyelerin katıldığı hangi toplantılarda bu görüşülmüş? Bana tutanağını göstersinler. ’Bak uzlaştık’ desinler. Bu bir kara propaganda" dedi.Mehmet Ali Şahin’in amacının farklı olduğunu ileri süren Batum, "Amaç, 2010 yılındaki oyunu, biraz daha güzel oynamak. O zaman 23 maddeyle çıkmışlardı. Sayın Başbakan talimat verdi. Dedi ki ’60-70 maddeye çıkaracaksınız bunu. Eylüle kadar vaktiniz var. ABD ev ödevini verdi. Ben insanları kandırabilmem için 60-70 madde yapacaksınız.’ Yani amaç demokrasi değil" diye konuştu.
Batum, basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir soru üzerine Batum, yeni anayasa için sunduğu önerilerin partisinin önerileri ile çelişmediğini ifade etti. Batum, "Herhangi bir yönetici çağırın, deyin ki ’Süheyl Batum bunları kabul etmemiş’ o da çıksın, ’Çok ayıp etmiş, bunları tam biz istiyoruz’ desin. Yani bu konuda parti içinde bir çekişme var mıdır yok mudur emin olun bilmiyorum" dedi.
Batum, partisinin Konya Milletvekili ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart ile tartıştığı yönündeki haberlerin doğru olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Doğrudur. Ama polemik yaratmanın bir anlamı yok. Atilla Bey, şöyle zannetmiş olabilir, ’Ben grup sözcüsüyüm. Partimin görüşünü söylemek yetkisi bana aittir’ diye. Ben bunu söyledim. Böyle bir yetki yok’’ dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, kendisine saldırıda bulunan kişinin serbest bırakılmasına ilişkin verdiği tepkiyi nasıl değerlendirdiğine ilişkin soru üzerine Batum şunları söyledi: "Kime saldırılırsa saldırılsın, bu kabul edilebilir bir şey değildir. Ama Bekir Bozdağ’ın ne açıklamasını ne bugüne kadar söylediklerini ciddiye alan insanlardan değilim. Bekir Bozdağ öyle çok ciddiye alınacak bir insan değildir. Bekir Bozdağ, ’Tutukluluklar 10 sene olsun’ diye önerge verip sonra da Anayasa Mahkemesi karar verince, ’Çok iyi karar verdi, 10 yıl tutukluluk mu olur’ diyen bir adam. Öyle kendisine cevap verilebilecek bir adam değildir. Her ne kadar Başbakan’ın çok yakını olduğu için çok önemli görevleri belli bir dönem üstlense bile."
(İHA)