BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,43
ALTIN 2.489,72
HABER /  GÜNCEL

Batılı ülkeler kapılarını daha fazla Suriyeli mülteciye açacak

UNHCR, Batılı ülkelerin daha fazla Suriyeli mülteciyi kabul etme sözü verdiklerini duyurdu. Batı'nın kabul ettiği mevcut 62 bin Suriyeli mülteci sayısının 100 bine çıkarılacağı belirtildi.

Abone ol

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Batılı ülkelerin kapılarını daha fazla Suriyeli mülteciye açma sözü verdiklerini duyurdu.

Cenevre'deki toplantıda yapılan açıklamada UNHCR, gelecek birkaç ay içinde Batılı ülkelere yerleşecek Suriyeli mülteci sayısının 100 bini bulacağını belirtti.

BM ve yardım kuruluşları ise rakamın 100 binden fazla olmasını bekliyordu.

Yaklaşık 3 milyon Suriyeli mülteci, Türkiye, Lübnan ve Ürdün'e sığındı. Batılı ülkelere sığınan mültecilerin sayısının ise yaklaşık 62 bin olduğu belirtiliyor.

Aralarında Oxfam ve Save the Children'ın da bulunduğu yardım kuruluşları gelişmiş ülkelere, mültecilerin toplam sayısının en az yüzde 5'ini veya 180 binini kabul etmesi çağrısında bulunmuştu.

UNHCR, yeni yerleşim kararlarını memnuniyetle karşıladığını fakat kabul edileceklerin sayısının daha fazla olması gerektiğini söyledi.

UNHCR başkanı Antonio Guterres, "28 ülke, Suriyeli mültecilerle ve mültecileri barındıran beş komşu ülkeyle dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Yerleşim ve kabullerin sayısının 100 binden fazla olmasını bekliyoruz " dedi.

'Muğlak taahhütler'

BBC'nin Cenevre'den bildiren muhabiri Imogen Foulkes, Batılı ülkelerin tekliflerinin 'biraz muğlak taahhütler' olduğunu belirtti.

BBC muhabiri ABD, İngiltere ve zengin Körfez ülkelerinin somut rakamlar vermediklerini ve bu durumun yardım için kulis çalışmaları yapan BM'de hayal kırıklığı yarattığını ifade etti.

ABD ve İngiltere, mülteci krizinin yükünü taşıyan Suriye'ye komşu ülkelerin desteklenmesine odaklanacaklarını duyurdu. Fakat Lübnan ve Ürdün, aylardır yaptıkları açıklamalarla daha fazla mülteci kabul edemeyebilecekleri uyarısında bulunuyordu.

BM ayrıca, 1 Aralık'ta askıya alınan gıda yardımı programının da devam edeceğini kaydetti. Türkiye, Ürdün, Irak ve Mısır'da elektronik kartlarla gıda dağıtımı yapılan sistemle 1.7 milyon mülteciye yardım ediliyordu. Program, fonun tükenmesi nedeniyle durmuştu.

Dünya Gıda Programı yetkilileri, internet üzerinden toplanan 80 milyon dolar sayesinde programa devam edileceğini duyurdu.

Mültecilerle ilgili Salı günü Cenevre'de düzenlenen toplantıya 40'a yakın hükümetten temsilciler katıldı.