BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Batı'dan 'Suriye'de seçim' açıklamasına tepki

Suriye'de seçimlerin yapılacağı açıklamasına Batı'dan tepki geldi. "Demokrasi parodisi" olarak tanımlanan açıklama, Batı ülkeleri ve BM tarafından kınandı.

Abone ol

Suriye Meclisi Başkanı Muhammed El Lahham'ın seçimlerin yapılacağına dair açıklamasına, Batı'dan tepki geldi. ABD ve AB, Suriye'de seçim yapılmasını "demokrasi parodisi" olarak tanımladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) sözcüsü Jen Psaki, seçim kararını şöyle değerlendirdi:

"Şu anda fiili bir referandum çağrısı yapmak hiç de inandırıcı gelmiyor. Hele ki rejim, temsil etmesi gereken insanları katletmeye devam ederken."

ABD ve Avrupa Birliği (AB), bu açıklamayı "demokrasi parodisi olarak tanımladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye hükümetinin seçim planlarını kınadı. Genel Sekreter Ban, seçimlerin, Suriye'deki iç savaşı sona erdirme çabalarını baltalayabileceğini söyledi.

Seçimin nasıl yapılacağı bilinmiyor

Son dönemde hükümet güçlerinin atağa geçtiği bildiriliyor. Ancak hala geniş bir bölge muhaliflerin himayesi altında.

Muhaliflerin kontrol ettiği bölgelerde seçim yapılması mümkün görünmüyor.

Bir milletvekilinin muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerde seçim yapılmayacağını söylediği belirtiliyor. Ancak konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, üçüncü defa seçilerek, 7 sene daha görevine devam edeceği tahmin ediliyor.

Hükümet kısa bir süre önce seçimlerle ilgili yeni bir kanun çıkardı. Bu kanuna göre tüm adaylara en az 10 yıldır Suriye'de yaşama zorunluluğu getiriliyor.

Çoğu muhalefet partisi lideri ülkeden kaçtığı için, bu kanundan sonra aday olamayacaklar.

Hükümetin nasıl bir seçim organize edeceği henüz bilinmiyor. Açıklamada, yurtdışına kaçan Suriyelilerin 28 Mayıs'tan itibaren oy kullanabilecekleri belirtilmişti. Fakat bu kişilerin nasıl kayıt olacağı ve oy kullanacağı hakkında bir bilgi verilmedi.

'Çatışmalar artabilir'

BBC'nin Şam muhabiri Lyse Doucet, seçim açıklamasıyla ilgili şu analizi yapıyor:

"Suriye'deki derin, tehlikeli ayrışma, seçim hakkında yorumlara da yansıyor. Bazıları içinseçim çok anlamlı, bazıları içinse hiçbir manası yok.

Devlet Başkanı Beşar Esad, bir senedir tekrar aday olacağının ipuçlarını veriyordu.

Seçim hazırlıklarına başlanıldığında, muhalefet bunu "demokrasi parodisi" olarak adlandırdı.

BM Suriye elçisi Lakhdar Brahimi bile, diplomatik bir açıklamayla, seçimlerin yapılması halinde muhalefetin "hükümetle konuşmaya yanaşmayacağını" söyledi.

Ama Cenevre konuşmalarından hiçbir sonuç alınamadı. Ve Hizbullah tarafından desteklenen hükümet güçleri, bazı stratejik bölgeleri yeniden ele geçirdi. Şam'ın etrafındaki bazı bölgeler de buna dahil.

Çatışmalar Halep'te va bazı başka bölgelerde kızışıyor. Çünkü muhalifler, kendilerini destekleyenlerden daha fazla ve daha güçlü silahlar alıyor.

Muhaliflerin, engelleyemedikleri seçime karşılık olarak, Şam'a ve diğer şehirlere daha çok saldırması bekleniyor."

Muhalif Ahmet Alqusair, Başkan Esad'ı "Suriyelilerin kanı üzerinde seçim yapmak" ile suçluyor. Alqusair, seçim yapılması durumunda, yalnızca Esad taraftarı olanların oy vereceğini söylüyor.

Association Press haber ajansına konuşan Alquasir, "Ekmek bile yemekten mahrum bırakılmışken, nasıl oy vereceğim?" diyor.

Suriye'de üç yıldır devam eden iç savaşta, 150 bin kadar insanın öldüğü bildiriliyor. Yaklaşık 2ç7 milyon Suriyeli, komşu ülkelerde mülteci olarak hayatını sürdürüyor.