BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,54
ALTIN 2.495,05
HABER /  GÜNCEL

Batı Şeria'daki gösterilerde 'en az bir Filistinli öldü'

Batı Şeria'daki bir askeri noktada, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden binlerce Filistinli'ye İsrail askerleri gerçek mermiyle müdahale etti. BBC muhabirinin aktardığına göre en az bir Filistinli öldü. Gazze'de ölü sayısı 797'ye çıktı.

Abone ol

Batı Şeria'daki Kalandiye askeri noktasında, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden binlerce Filistinli gösterici ve İsrail güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

Bölgeden bildiren BBC muhabiri İsrail askerlerinin çatışmalarda en az bir Filistinli'yi öldüğünü, 110 Filistinli'yi de yaralandığını aktarıyor.

İsrail ordusu ise göstericilerin güvenlik güçlerine taş ve yangın bombası attıklarını ve yolları, ateşe verdikleri tekerleklerle kapattıklarını söylüyor.

Çatışmalar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek isteyen binlerce Filistinlinin, Ramallah'tan Kudüs'e ilerlemesi üzerine çıktı.

BBC muhabiri, İsrail güvenlik güçlerinin göstericilere plastik ve gerçek mermiyle müdahale ettiğini aktardı.

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın Nablus, Beytüllahim ve Tul Kerim kentlerinde de çatışma çıktığını duyurdu.

İsrail'in Gazze saldırılarında ölenler Filistinlilerin sayısı ise 797'ye yükseldi. İsrail ordusu da 33 askerinin öldüğünü bildirdi.

İsrail'in Perşembe günü Birleşmiş Milletler'e (BM) ait sığınak olarak kullanılan bir okula düzenlediği saldırıda en az 13 kişiyi öldü, 200'den fazla kişi de yaralandı.

Gazze Sağlık Bakanlığı okul saldırısında ölenlerin sayısını önce 15 olarak vermiş, daha sonra rakamı 13 olarak düzeltmişti.

İsrail radyosu, Hanun bölgesindeki okulda ölenlerin çoğunun çocuk olduğunu bildirdi.

Meşal: Abluka kaldırılmalı

İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev ise BBC'nin Newsnight adlı programına yaptığı açıklamada, İsrail'in okul saldırısını inceleyeceğini belirtip şu ifadeleri kullandı:

"Olayın İsrail ateşinden kaynaklanmış olabileceğini kabul ediyorum, ama henüz kesin değil. Bu noktada, BM, Hamas'ın attığı roketlerin Hanun bölgesine düştüğünü söylüyor dolayısıyla olayın Hamas'ın fırlattığı roketlerden kaynaklanmış olabileceği ihtimalini de göz ardı edemeyiz."

BBC'ye konuşan Gazze'deki Hamas yönetimi lideri Halid Meşal, ateşkes sağlanmasını istediğini belirtip İsrail'in ablukasının 'en kısa sürede kaldırılması' çağrısında bulundu.

BBC'nin Hardtalk programına konuşan Meşal, "Gazze'yi dünyanın en büyük hapishanesi yapan bir sınır geçişiyle denetlenmek istemiyoruz" dedi ve ekledi:

"İnsanlar tedavilerine, işlerine gidemiyor. Neden Gazze halkı, dünyanın en büyük hapishanesinde ölümle cezalandırılıyor? Bu bir suçtur."

İsrail, 8 Temmuz'da Hamas'ın roket saldırılarını durdurmak amacıyla Gazze'ye hava saldırılarına başlamış, 17 Temmuz'da da kara harekâtı düzenlemişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail'i Gazze'de savaş suçları işlemekle suçlamış, Hamas'ı da roket saldırıları nedeniyle eleştirmişti.