BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Batı Şeria'da 'öfke günü'

İsrail askerleri Batı Şeria'da Gazze saldırılarını protesto eden Filistinlilere müdahale etti. İsrail askerlerinin taş ve yangın bombası atan göstericilere gerçek mermilerle müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda en az 2 Filistinli öldü, 200 kişi yaralandı.

Abone ol

İsrail askerleri Batı Şeria'da, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto eden Filistinli göstericilere müdahale etti. İsrail askerlerinin taş ve yangın bombası atan Filistinlilere plastik ve gerçek mermilerle müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda en az 2 Filistinli öldü, 200 kişi de yaralandı.

Gazze'ye destek için Ramallah'tan Kudüs'e yürümek isteyen yaklaşık 10 bin Filistinli, Kalendiye askeri kontrol noktasında İsrail askerleri tarafından durduruldu.

Perşembe günü Gazze'de Filistinlilerin sığınan olarak kullandığı Birleşmiş Milletler'e ait bir okulun bombalanması sonucu çoğu çocuk en az 15 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

8 Temmuz'dan bu yana ölen Filistinlilerin sayısı 800'ü geçti. Bu süre içinde 35 İsrailli öldü.

Filistinli liderler, Batı Şeria'da bugünü öfke günü ilan etti.

Batı Şeria'da İsrail karşıtı gösteri çağrısı, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketinden geldi.

İsrail medyası protesto gösterilerini, 2000-2005 yılları arasındaki 'İkinci İntifada' olarak bilinen ayaklanmalara kıyasla, daha geniş katılımlı ve daha büyük olarak tanımladı.

Meşal: Abluka kaldırılmalı

İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev okul saldırısıyla ilgili olarak BBC'nin sorularını yanıtlarken "Olayın İsrail ateşinden kaynaklanmış olabileceğini kabul ediyorum, ama henüz kesin değil. Bu noktada, BM, Hamas'ın attığı roketlerin Hanun bölgesine düştüğünü söylüyor dolayısıyla olayın Hamas'ın fırlattığı roketlerden kaynaklanmış olabileceği ihtimalini de göz ardı edemeyiz." dedi.

BBC'ye konuşan Gazze'deki Hamas yönetimi lideri Halid Meşal, ateşkes sağlanmasını istediğini belirtip İsrail'in ablukasının 'en kısa sürede kaldırılması' çağrısında bulundu.

Meşal, "Gazze'yi dünyanın en büyük hapishanesi yapan bir sınır geçişiyle denetlenmek istemiyoruz. İnsanlar tedavilerine, işlerine gidemiyor. Neden Gazze halkı, dünyanın en büyük hapishanesinde ölümle cezalandırılıyor? Bu bir suçtur" diye konuştu.

İsrail, 8 Temmuz'da Hamas'ın roket saldırılarını durdurmak amacıyla Gazze'ye hava saldırılarına başlamış, 17 Temmuz'da da kara harekâtı düzenlemişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsrail'i Gazze'de savaş suçları işlemekle suçlamış, Hamas'ı da roket saldırıları nedeniyle eleştirmişti.