BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Dikkat! ölümcül virüs Türkiye'de

Manisa'da ölümler sonrası gündeme gelen Batı Nil Virüsü, Türkiye'de de tespit edildi. Bakanlık açıklama yaptı, 7 hastada virüs var.

Abone ol

Manisa'da arka arkaya yaşanan ölümler sonrası gündeme gelen, ancak tespit edilemeyen Batı Nil Virüsü Türkiye'de de ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı'nca yapılan açıklamaya göre 7 hastada Batı Nil Virüsü tespit edildi, üç kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı, "Batı Nil Virüsü enfeksiyonu vakalarına Türkiye’de de rastlanılmıştır" açıklaması yaptı. Bakanlık bugün Bilim Kurulu ve Bakanlık yetkililerinin katıldığı bir basın toplantısı yaptı. Hıfzıssıha Müdürü Mustafa Erdek'in yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de 16 şüpheli vaka incelendi. Sakarya, İzmir, Aydın ve Isparta'nın aralarında bulunduğu 5 ilde 7 vakaya Batı Nil Hastalığı teşhisi konuldu. 3 hasta kaybedildi. 2 hasta da halen takip altında. Ölen hastaların altta farklı hastalıkları ve ileri yaş mevcuttu.

SALGIN TEHLİKESİ VAR MI?

Ertek'in açıklamasına göre Batı Nil Ateşi hastalığı kurak ve sıcak yaz aylarında sivrisineklerin aktif olduğu bölgelerde yaşanıyor. Ertek havaların soğumasıyla riskin azaldığını belirterek şunları söyledi:
"Bir salgın söz konusu değil. 7 vaka görüldü. İlk defa tanı koyduk. Burada gelişen labaratuar olanaklarının katkısı oldu. Ama belki daha önce de yaşandı. Havaların soğuması ile tehdidin azaldığını söyleyebiliriz. Sivrisineklerden uzak durulmalıdır. Kapı ve pencerelerde önlemler alınması gerekir. Manisa bölgesindeki sineklerde de bu virüsün incelenmesi için çalışma başlatıldı."

TARIM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Ölümcül virüsün insanlara tesadüfen bulaştığını, asıl nedeninin kuşlar olduğunu anlatan Ertek, başta atlar olmak üzere hayvan ölümlerinin yaşandığı yerlerde Tarım Bakanlığı'nı duyarlı olmaya davet etti.

KOMŞUDA 18 ÖLÜM

Yunanistan'da geçen ay ortaya çıkan Batı Nil virüsü nedeniyle 18 kişi yaşamını yitirdi. Haberlere göre Batı Nil Virüsünün bulaştığı tespit edilenlerin sayısı 177, hastanelerde 9 kişi yoğun bakım tedavisi görüyor. Özellikle Yunanistan'ın kuzeyinde görülen vakalarda hayatını

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin büyük bölümünü 70 yaş üstü hastalar oluşturuyor. Yaygın olarak ateş, baş ve kas ağrıları, iştah kaybı, bulantı, kusma, ishal, ciltte kızarıklık, lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler gösteren Batı Nil virüsü, sivrisinekler aracılığıyla memelilere bulaşıyor.

Kan yoluyla, organ ve doku nakliyle de bulaşan virüs, normal koşullarda kendini göstermiyor ve çoğu zaman farkına varılmadan atlatılıyor.
Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıf olanlarda beyin iltihaplanmasına ya da beyni ve omuriliği çevreleyen zarlarda iltihaplanmaya yol açabiliyor.