BIST 9.524
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.488,17
HABER /  GÜNCEL

Başsavcıdan son dakika dinleme açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 7 bin kişinin dinlendiği iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

7 bin kişinin dinlendiğine yönelik iddialarla ilgili açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, 2 bin 280 kişinin 3 yıl boyunca dinlendiğini açıkladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Salihoğlu, "Terör planlaması olmadığının görülmesine rağmen, 3 yıldan fazladır dinleme yapıldığı anlaşıldı" dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, "paralel yapı"nın telefon dinleme iddialarına konu olan soruşturmayla ilgili, "Herhangi bir silahlı terör eylemi ya da terör planlaması olmadığının görülmesine rağmen 3 yıldan fazla bir süredir birçok kişi hakkında, iletişimin denetlenmesi ve kayda alınması ile fiziki ve teknik takip kararları alındığı, bu kapsamda telefonların dinlendiği anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

Salihoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dün bazı medya organlarında geniş bir yer bulan, TMK'nın 10. maddesiyle görevli savcılıkca yürütülen bir soruşturma kapsamında, "telefon dinlemeleri" konusuna ilişkin haber, yazı ve açıklamalardan dolayı kamuoyunun aydınlatılması amacıyla açıklama yapma zarureti doğduğunu bildirdi.

"TERÖR EYLEMİ, PLANLAMASI OLMADIĞININ GÖRÜLMESİNE RAĞMEN"

Başsavcı Salihoğlu, Cumhuriyet Başsavcılığının TMK 10. maddesiyle görevli bülümünde yürütülmekte olan 2011/762 sayılı soruşurma dosyasının, çok sayıda kişiler hakkında mahkeme kararı ile iletişimin tespiti ve kayda alınması, fiziki ve teknik takip işleminin uygulanıyor olması nedeniyle dikkati çektiğini belirterek, "Bu sebeple dosyanın incelemesinin gerektiği düşünülerek yapılan ön incelemede, herhangi bir silahlı terör eylemi ya da terör planlaması olmadığı görülmesine rağmen 3 yıldan fazla bir süredir birçok kişi hakkında, iletişimin denetlenmesi ve kayda alınması ile fiziki ve teknik takip kararları alındığı, bu kapsamda telefonların dinlendiği, sinyal bilgilerinin değerlendirildiği, ortam dinlemesi ve fiziki takip yapıldığı anlaşılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

SUÇLA İLGİLİ OLMAYAN GÖRÜŞMELER DAHİ KAYIT ALTINDA

"Mahkeme kararı kapsamında telefonları dinlenilen şahısların irtibatlı oldukları şahıslarla yaptığı, dosya kapsamındaki suçla ilgili olmayan görüşmelerin dahi kayıt alıntına alınmak suretiyle dosyaya dahil edildiği görülmüştür" ifadelerini kullanan Salihoğlu, yapılan ilk tespitler sebebiyle soruşturma dosyasının, adı geçen Cumhuriyet Savcısından fiziki olarak ve UYAP ortamından alındığını söyledi.

DOSYA 17 ARALIKTA ALELACELE TESLİM EDİLDİ

Söz konusu soruşturma dosyasının 107 klasörden oluştuğunu, 2011 yılında başladığını, süreçte bir şüpheli hakkında iletişimin denetlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin mahkeme kararlarının alındığını, zaman içinde başka şahıslar hakkında da aynı işlemin uygulandığını bildiren Salihoğlu, şunları kaydetti:

"Ancak 17 Aralık 2013 günü klasörler ve dinlemelere ilişkin harddisklerin alalacele ilgili Cumhuriyet savcısına teslim edildiği anlaşılmıştır. Yapılan tespit üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile yapılan yazışmada soruşturma dosyası ve yapılan işlemlerle ilgili olarak, kendilerinde herhangi bir kaydın bulunmadığı bildirilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımızda bulunan mevcut soruşturma dosyasındaki kayıtlar, harddiskler ve diğer belgeler, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne teslim edilmiş olup, şube müdürlüğünce yapılan tespitte şüpheli olarak mahkeme kararıyla telefonları dinlenilen, fiziki ve teknik takip yapılan şahısların ve bu kişilerin irtibatlı olduğu şahısların, soruşturmayla ilgisi bulunmayan birçok görüşme kayıtlarının dosyaya dahil edildiği, böylece dosya kapsamında doğrudan veya dolaylı olarak telefonları dinlenilen ve kayıt altına alınan şahıs sayısının 2 bin 280 olduğu anlaşılmıştır. Halen araştırma devam etmektedir ve bu sayının artacağı değerlendirilmektedir.

Doğrudan veya dolaylı olarak dinlenilen ve görüşmeleri kayıt altına alınan bir kısım şahıslar arasında kamuoyu tarafından bilinen kişilerin olduğu ve doğrudan veya dolaylı olarak telefonları dinlenilen şahısların soruşturma konusuyla ilgisi olmayan veya özel hayat kapsamındaki görüşmelerinin de dosyaya dahil edildiği belirlenmiştir. "

Soruşturma dosyasının çok sayıda klasör ve dijital verilerden oluştuğunu belirten Başsavcı Hadi Salihoğlu, soruşturmanın esasına ilişkin ve iletişimin tespiti kararı alınan kişiler ile onların görüştükleri kişilere ilişkin incelemelerin, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde devam ettiğini bildirdi.