BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.430,18
HABER /  GÜNCEL

Başörtülüler modayı statü için kullanıyor!

Tesettür modasının ünlü tasarımcılarından Elif Kavakçı Twit-ül Havadis'e çarpıcı açıklamalarda bulundu!

Abone ol


Hatice Kübra
TWİT-ÜL HAVADİS-  Türkiye'de "başörtüsü" mevzusu her zaman bir nedenle gündem olmuştur. Yasaklarıyla konuşulan bu mevzunun özellikle son dönemde "tesettür modası" tartışmalarıyla yeniden gündeme geldiğini görüyoruz. "Tesettürün modası olur mu, örtünmenin ruhuyla moda bağdaşır mı?" gibi sorular kafamızı meşgul ederken bir yandan da "tesettür moda dergileri, blogları, tesettür alış veriş siteleri, defileleri" havada uçuşuyor. Başörtülülerin giyim ve baş bağlama şekillerinde son bir kaç yıldır bariz bir farklılık göze çarpıyor. Şalın "moda" olmasıyla birlikte başörtülüler "şal üstü güneş gözlüğü"ile bir çok insanın hedefine otururken aslında bu değişim yıllardır söylenegelen bir tanımlamayı hatta belki etiketlemeyi de ortadan kaldıracak gibi. "Türbanlılar"...


Türbanlılar ifadesinin pabucu dama atılıp yerini "şallılar" a mı bırakır bilinmez ama bu konu daha çok su götürür ortada. Ben de konuyu "moda" açısından ele almak üzere ABD'de yaşayan modacı Elif Kavakçı'yı Twit-ül Havadis'e konuk ettim. ABD'deki müslüman kadınların gözde tasarımcısı Elif Kavakçı Türkiye'den de pek çok ünlü ismi, siyasi eşlerini giydiriyor. Tesettür ve moda üzerine akademik çalışmalar da yürüten Elif Kavakçı Türkiye'deki tesettür modası üzerine çarpıcı şeyler söyledi. Twitter'dan yaptığımız ve tartışma yaratacağına inandığım bu söyleşiyle sizleri başbaşa bırakıyorum...


Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Elif Hanım orda mısınız? Başlayalım mı hazırsanız? @HijabiTopia

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Evet buradayim. Yogun kar yagisli Dallastan herkese iyi aksamlar. :-)

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Size de iyi akşamlar diliyorum:) Öncelikle en çok tartışılan konudan "tesettürün modası olur mu?" sorusundan başlayalım 

 
Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Tesettur ve moda, ilginc ikili :-)  

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Bu ilginç ikili nasıl bir araya geliyor? Örtünmenin ruhuyla moda kavramı bağdaşıyor mu? En çok merak edilenlerden birisi bu 

TESETTÜR KÜLTÜRÜ BİR META DEĞİL İNANÇTIR!

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Simdi bu konuya Moda konseptinin cercevesi icinde bakmamiz gerekiyor. Moda hayatimizin her alaninda yer aliyor. Giydigimiz kiyafetden, yedigimiz yemege, dinledigimiz muzige. Ofise pijamayla, uykuya takim elbiseyle gitmedigimiz surece, hepimiz, erkek veya kadin, modaya uyuyoruz. Tesetturlu hanimlarda bu hayatin icindeler. Inanclarimizdan dolayi basimizi ortuyoruz, ama her kisi gibi bizlerde toplum icinde yasayan bireyler olarak, kiyafetin toplumdaki rolune konumuna uyuyoruz. Bahsettiginiz konu bir gercek, ve bunun hem positif hemde negatif yonleri var. 

"Tessettur kulturunun" ornekleri icerisinde kisisel bloglar, muhafazakar gazetelerindeki moda sayfalari ve tesetturlu kadinlara yonelik moda dergileri ortaya cikti.

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Tesettür modasını "din üzerinden ticaret" olarak gören büyük bir kesim var.Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?


Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Tessettur kulturu ticari bir meta degildir, bir inanctir. Ama ustunden para kazanilan bir hale donusmustur. Bu donusumun de eksi ve artilari vardir.



DIŞLANMIŞ BAŞÖRTÜLÜ KADINLAR MODAYI STATÜ İÇİN KULLANIYOR


Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Bunda başörtülülerin sayısının artmasının yanında başörtülülerin sekülerleşmesinin de etkisi var diyebilir miyiz? 


kavakci1.jpg 

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Evet diyebiliriz. Bildiginiz gibi basortulu kadinlar basortusu yasagiyla toplumdan her alanda dislanmislardir. Psikolojik ve sosyolojik acidan baktigimizda, dislanmis basortulu kadinlar, kiyafetleriyle toplumdaki statülerini kazanmada ve modayi statuslerini geri almak anlaminda bir faktor olarak kullaniyorlar denebilir.

Bu konuda biraz daha ekleme yapmak istersek; Aslinda inancin getirdigi bir ihtiyac var. Basortulu kadinlar hem tesetture uygun hemde şık, kendi zevklerine gore kiyafet bulmaya gayret ediyorlar.Kendilerine yonelik degriler,bloglar okumak istiyorlar.Kiyafet sektorleride onlara, zevklerine uygun urunler Sunmaya calisiyorlar. Bu alanda ne kadar muvaffak olabiliyorlar o tartisilir. 

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Peki bu mümkün mü sizce? Moda statü edinmede bir arac olarak kullanılabilir mi? 

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

TRdeki basortulu kadinlarin giyim tarzlarina ve trendleri yakindan takip etmelerine baktigimizda, analiz yaparsak biraz once sundugum "statu icin moda" teorisinin dogrulandigini acikca goruyoruz.

 
TESETTÜRLÜ KADINLAR MODA AKIMLARINDAN NASIL ETKİLENİYOR? 

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Peki tesettürlü kadınlar moda akımlarından nasıl etkileniyor?

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Tesetturlu kadinlarin giyim tarihini inceledigimizde, hepimiz, moda cercevesi icinde trendlerden etkileniyoruz. Bir zamanlar annelerimiz hazir basortusu olmadigi icin, kendileri kumas alip dikerlermis. Daha sonra sevgili Sule Yuksel ablamizla "Sule Bas" ortme stili ortaya cikmis. Farkli stiller ve goz onunde bulunan basortulu kadinlar, tesettur modasini etkilemisler ve gunumuzde Gordugumuz ipek evi sal ortme stili ne kadar bu tesettur modasi ilerlemis.

Simdi bu moda akimlarindan bireyler kendi inanclarina ve taviz verme sinirlarina gore etkileniyorlar. Şal ortme tarziyla gelen pozitif degisim basortulu kadinlarin duz renkleri kullanmaya baslamalari&kalabalik desenli basortulerden kurtulmalari gorsel acidan iyi oldu ama sal trendinden dolayi bir cok genc kiz,modanin kurbani oldu ve kapanmasi gereken boyun kismini acmaya, taviz vermeye yoneldi. Ne yazik ki. Modaya kurban gidende oluyor :( Bu konuya yine basortme yasaginin bir sonucu olarak bakabiliriz.

 
ŞAL ÖRTME TRENDİNİN YERİNİ NE ALACAK? 

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Şal örtme trendini moda açısından pozitif değerlendirdiniz ama çok eleştiriliyor, söylediğiniz nedenlerden dolayı. Ben asıl şaldan sonra ne gelecek onu merak ediyorum? Sizin öngördüğünüz bir tarz var mı?

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Acikcasi ben su anda korkuyorum.Yasak+statu icin moda+moda kurbanlari, gittikce artiyor,bilincsiz tesettur kulturu ortaya cikiyor. Daha suurlu ortunme tarzlari, olur diye umit ediyorum.

Ayni zamanda baska bir positif yonude, tesettur modasinin dunya modasini etkiledigini goruyoruz, ve modanin degismek icin kendini yeniden yarattigi bu donemde dunyaca taninmis isimlerin defilelerinde muhafazakar (tesetturden ilham almis) tasarimlar goruyoruz. :)

 
DÜNYA MODASI TESETTÜR MODASINDAN ETKİLENİYOR! 

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Yani tesettür modası, moda haftalarındaki kolleksiyonları, ünlü modacıları etkiliyor diyebilir miyiz?

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Evet. Isim vericek olursak, Marc Jacobs, Rick Owens, Victoria Beckham, Thom Browne, hemen hemen her sezon. Tesetturden ilham almis tasarimlar yapiyorlar. Bir ornegi burka (pece) den ilham alan Rick Owens.

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Türkiye'den bir çok tanınmış ismi, siyasilerin eşlerini giydiriyorsunuz. Müşterileriniz arasında kimler var? 
 

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Tek tek isim sayamiyorum ama en favori musterim ve herkesin bildigi biricik ablam Merve Kavakci Islam ;) 


EMİNE ERDOĞAN VE HAYRUNNİSA GÜL NASIL GİYİNİYOR?

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Emine Erdoğan ve Hayrunnisa Gül'ün kıyafet seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Modayı takip ediyorlar mı? 

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Oncelikle bir modaci olarak bence 2 First Ladymizde simdiye kadar gelmis gecmis butun hanimefendilerden daha Şık giyiniyorlar . Oldukca zarif, guzel ve olduklari ortama uygun giyiniyorlar :)

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Peki hangisi daha şık sizce? 

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Oyle bir secim yapmam dogru olmaz diye dusunuyorum. :) Ikisinin tarzi cok farkli 


TESETTÜRLÜ HANIMLARA STİL ÖNERİLERİ

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Bir modacı gözüyle tesettürlülerin giyim konusunda yaptığı hatalar neler sizce? 
 


kavakci.jpg 

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Ooo, simdi 140 karaktere sigamiyacak bir konuya girdik, ama bir kac cumleyle ozetlemeye calisayim :)

Tesettürlü Hanımlara Stil Önerileri...

 1.)Vucut hatlariniza, yasiniza, konumunuza uygun kiyafetleri secmeye ozen gosterin.

2.)Aldiginiz kiyafetin bedenine dikkat edin. Buyuk beden giymek, bol giymek demek degildir.

3.)Desenleri karistirmayin!!! Desenli basortuyle desenli bluz, pantalon, etek giymeyin.

4.)Duz renkleri tercih edin, ozelikle duz renk basortusu kullanin. Bol desenden her zaman uzak durun.

5.) Trendlerinizi dikkatli secin. Sizin vucut hatlariniza ve inanclariniza uymayan trendlerden uzak durun (ornek: skinny jeans)


AKADEMİDE TESETTÜR MODASI İLGİ GÖRÜYOR!

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Bu önerilerden sonra işin akademik boyutuna geçmek nasıl olacak bilmiyrm ama:) sizin moda üzerine akademik çalışmalarınzda var. Akademide tesettür modası ilgi görüyor mu?

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Evet. Akademide Moda Teorisi uzerine cok yeni bir alan var. Bu alanda sosyolojik, piskolojik, ekonomik yonlerden moda toplumu nasil etkiliyor, bunun uzerine calismalar var, bende tesettur modasi uzerine bu konuda calisiyorum. Akademide tesettur modasina yogun ilgi var, su anda cok populer bir alan, basortusu yasagini kapsadigi icinde akademisyenler detayli makaleler ve kitaplar yaziyorlar.2 hafta once bende New Yorkta CUNY universitesinde bir sunum yaptim. Ve su anda Londra Moda Okulundan bir professorle " Tesettur Kulturu" uzerine bir calisma yapiyoruz.

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

İşin akademik ayağında da "başörtüsü yasağını kapsadığı" için dediniz. Özetle tesettür modasının varolmasının nedenlerinden biri aslında başörtüsü yasağı mıdır yani?

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Bu soruya bir kac bolumlu cevap vermek gerekir. 1. Basortulu kadinlarin sayisi artiyor, gittikce 2. Inanclari cercevesinde kiyafet ihtiyaclari ne derece karsilaniyor? 3. Basortusu yasagi onlarin dislanmasini ve moda araciligiyla statu kazanmalari ve  en uzucu olanda entellektuel ihtiyaclarini (egitim) karsilayamadiklari icin kendilerini moda ve kapitalizme vermeleri denebilir. Modayi bir arac olarak mi kullaniyoruz, yoksa modanin esiri mi oluyoruz, bunu kendimize soralim diyorum :) 

Twit-ül Havadis ‏@Htckubra

Aslında mevzu derin çok da soracak sorum vardı ama sizi bu kadar yorduğum yeter:) Çok teşekkür ediyorum bu güzel söyleşi için.

Elif Kavakci ‏@HijabiTopia

Ben tesekkur ederim size ve bizleri takip edenlere Dallas, Teksastan kucak dolusu sevgiler :)

 
twitter.com/Htckubra

Facebook/ Hatice Kübra