BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.491,71
HABER /  DÜNYA

Başörtülü öğrenciye hakarete para cezası

Manisa’da, geçtiğimiz yıl karne almaya giden bir öğrenciye hakaret ettiği iddia edilen 3 öğretmene 860’ar TL para cezası verildi. <br/>2012 ...

Abone ol

Manisa’da, geçtiğimiz yıl karne almaya giden bir öğrenciye hakaret ettiği iddia edilen 3 öğretmene 860’ar TL para cezası verildi.
2012 yılında yaşanan olayda iddialara göre Murat Germen İlköğretim 8. sınıf öğrencisi olan Z.Ş., karne almak için gittiği okulda öğretmenleri Ferhan D., Nilüfer S. ve Okul Müdür Yardımcısı Zafer Ş.’dan ağır hakarete uğrayarak okuldan kovulduğunu öne sürmüştü. Olayın ardından baba Mehmet Ş., öğretmen hakkında dava açtı. Manisa 4. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen ve yaklaşık 1 yıl süren dava sonucunda öğretmenler Nilüfer S., Ferhan D. ve Zafer Ş.’ye mahkemece 860’ar TL para cezası verildi. Mahkemenin verdiği kararın arıdan açıklamalarda bulunan baba Mehmet Ş., “Kızım başörtüsüyle okula geldiği için öğretmenler müdahil oluyorlar. Kızıma koridorda arkadaşların yanında kızıma ağza alınmayacak hakaretler ediyorlar. Öğretmenlerden bir tanesi kızıma ‘pislik’ diyor. Bir diğer öğretmen ‘okula nasıl bu şekilde gelirsin’ diyor. Diğer bir öğretmen ise ‘Allah belanı versin. Okula bu halde gelemezsin’ diyerek ağır hakaretlerde bulunuyorlar. Ben de olayın ardından öğretmenler hakkında dava açtım” dedi.

“MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ÜZERİNE DÜŞEN VAZİFEYİ YERİNE GETİRMEDİ”
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün olaylar karşısında kayıtsız kaldığını öne süren baba, “Demokrasinin kişisel özgürlüklerin gündemde olduğu bu günlerde böyle bir hadiseyi ilin mülki amirleri kayıtsız kaldılar. Yani milli eğitim müdürü bizi bir defa olsun aramadı. Usulen bir soruşturma yaptılar. Soruşturma sonucunda öğretmenlerden bir tanesinin hakaret ettiğini birinin suçsuz olduğunu bir öğretmene de kılık kıyafet yönetmeliğine uymadığı gerekçesiyle işlem yapıldı. Bunlara hiçbir yaptırımı olmayan uyarı cezası verdiler. Milli Eğitim Müdürü’nün üzerine düşen vazifeyi yerine getirmediğini. Bu çağdaki Türkiye’yi temsil etmediğini. Hükümetimizin buradaki bir temsilcisi olamayacağını düşünüyorum. Bunun haricinde mahkeme neticelendi ve 3 öğretmen de suçlu bulundu. Mahkeme kararı bizi bir nebze teselli etmiştir. Mahkeme neticesinde 3 öğretmene 860’ar TL para cezası verildi. Mahkemenin temyiz süreci geçmiştir. Sanıklar suçlarına itiraz etmemişlerdir” şeklinde konuştu.

“KIZIM DEPRESYONA GİRDİ”
Baba, kızının olayın yaşandığı günün ertesi günü SBS’ye girdiğini ancak başarılı olmadığını belirterek, “Kızımı psikologa götürdüm. Psikolog kızımın ağır bir depresyon geçirdiğini söyledi. Bu durumu da raporlarla tescilledik. Ben bu olaya neden olanları Milli Eğitim Bakanlığı’na da şikayet ediyorum. Bu tür hadiseler bir daha olmaması için bunlarla uğraşıyoruz. Hiçbir menfaatimiz yok. Milli Eğitim Müdürümüz yasal prosedürü yerine getirmiş olabilir ancak biz Milli Eğitim Müdürümüzü daha hassas olmasını bekledik. Soruşturmanın eksik ve taraflı yapıldığını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili de ayrıca dilekçe vereceğim” dedi.

“GEREKEN TAKİBATI YAPIYORUZ”
Olayın duyulduğu anda soruşturma açtıklarını belirten Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, “Milli Eğitim Müfettişlerimiz özel bir ilgi gösterdiler. Araştırma yaptılar. Hatta olayın bazı şahitleri şehir dışına çıkmışlardı onları bulup görüştük. Kısa vadede iyi bir araştırma yaparak sonuca vardılar. Bizim açımızdan Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kınama cezası verildi. Ancak şikayetçi velimiz bu durumu Adli mercilerden de takip ettiğini bunu da bir yıl süren dava sonucunda sanık sıfatıyla öğretmenlerimiz ve diğer idareci arkadaşlarımızın kusurlu oldukları görüldü. Bu olayla ilgili olarak paraya çevrilebilen bir para cezası verildi. İşin adli sonucunu gayri resmi yollardan öğrendim. Bize ulaşmış her hangi bir evrak yok. Konuyla ilgili gerekli takibatı yapıyoruz” diye konuştu.
(İHA)