BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,60
ALTIN 2.494,35

Başlarken

İnsan, sahip olduğu soyutlama yeteneği ile diğer canlılardan ayrılır. Bir niyet sahibi olmanın ayrıcalığını da zorluğunu da bilen bir varlıktır.

Yeni bir söze başlamak bazen çok kolay olmaz. Sözün muhatabını tanımak için önce bir girizgah cümlesi bulmak gerekir. Daha sonra aldığın tepkiden söylemek istediğinin yönünü belirlemiş alt yapısını oluşturmuş olursun.

Meşhur deyimdir, kişiyi tanımanın en kestirme yolu “zor zamanda söylediği sözdür”. Aslına buradaki “söz”ü, duruş olarak da okuyabiliriz.

İnsan, sahip olduğu soyutlama yeteneği ile diğer canlılardan ayrılır. Bir niyet sahibi olmanın ayrıcalığını da zorluğunu da bilen bir varlıktır.

Kendi kişiliğimizi, yerimizi ve duruşumuzu somut olarak herkes tarafından görünür bir şekilde izhar etmemizi sağlayan en somut araç dildir, sözdür. Bizi bu söz söylemeye, sözümüzü söylemeye davet eden değerli kardeşim Hadi Özışık’a teşekkür ederim. Keza sayın Özışık’la bundan seneler önce beni tanıştıran kadim dostumuzu da anmasam eksik olur.

Türkiye, tarihi bir dönemden geçmektedir. 1840’lardan beri devam eden bir sorunun çözüm arifesindeyiz. Son 40 yılı kanla yoğrulmuş olan Kürt meselesini barışçıl ve demokratik yollarla, sivil siyaset ile çözmenin eşiğindeyiz. 1699’da başlayan gerilemeyi bitirecek bir dönüşümün başlangıcındayız. Tarihi, dünyayı ve günü yakalayacak bir yerde duruyoruz. Bu gün söz söyleme, tarafını belirleme günüdür.

Birlikte yaşama kuyusunu zehirleyen kör kuyunun üzerini kapatmak üzereyiz. Tarih bugünleri not edecektir.  Bu tarihsel sürecin içinde kimin nerede durduğu son derece belirleyici olacaktır.

Son olarak şurası bilinsin ki, bazı kesimlerin ve sözüm ona demokrat-liberal entelektüel geçinen bir avuç entrikacının milletin demokrasi, özgürlük, barış ve kardeşliğin yanında durmasını sabote etmek için ne maskaralıklar yaptığı gözden kaçmamaktadır. Bu halk son derece derin bir bilgelik sahibidir. Sessizce izler. Kendisine yapılan hakaretlere yeri ve zamanı gelmeden cevap vermez. Demiri tavında dövmeye alışkındır zira.