BIST 9.510
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.492,98
HABER /  GÜNCEL

Başkanlık yarışında “Florida sendromu”

Amerikan seçimlerinde başa baş giden adaylar, 2000 seçimlerinde Florida eyaletinde olduğu gibi haftalar sürecek bir belirsizlikle karşılaşacakları kaygısı taşıyor. Serkan Demirtaş'ın haberi...

Abone ol

Mitt Romney'nin kampanyasını yoğunlaştırdığı eyaletlerden biri de Florida.

Aylardır süren zorlu seçim kampanyaların tamamlanmasına çok az bir süre kaldı ama hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler, oy oranlarının birbirine çok yakın olması nedeniyle seçim sonuçlarının 6 Kasım gecesi netleşmeyeceği hatta 2000 seçimlerinde Florida eyaletinde olduğu gibi ciddi haftalar sürecek bir belirsizlikle karışılacaklarından kaygı duyuyorlar.

Aralarında Virginia, Colorado, Florida gibi yaklaşık 10 eyalette kıran kırana geçen seçimlerde özellikle Ohio eyaleti, “Florida sendromunu” yakından yaşayan bir eyalet.

2000 seçimlerinde başkan adayları Al Gore ve George W. Bush hemen hemen eşit oranlarda oy kazanmışlar ve kazanan Florida’dan gelecek sonuca bağlı kalmıştı.

Haftalar süren hukuki tartışmalar sonucunda duruma el koyan ABD Yüksek Mahkemesi, sonuçları kesinleştirmiş ve Bush yaklaşık 500 kadar fazla oy sonucunda Beyaz Saray biletini kazanmıştı.

Ohio’da da aynı sürecin yaşanması tehlikesi, iki aday arasındaki oy farkının gerçekten çok az olması durumunda ortaya çıkabilir.

Tüm oyların sayılmasının ardından, Barack Obama ile Mitt Romney’nin oyları arasındaki farkın on binlerle ifade edilmesi halinde bile ortaya tartışmalı bir durum çıkabilir.

Çünkü Amerikan seçim kanunlarına göre, her eyaletin kendisinin belirlediği bir tarihten itibaren mazeret oyları kullanılmaya başlanıyor.

Ohio’da erken oylama süreci 2 Ekim’de başladı.

Fark az olursa sayım tekrarlanır

Seçmenler gerek kendileri gelerek gerekse de mektup yoluyla oylarını kullanabiliyorlar. Ancak bu oyların kesinleştirilerek oy kullanılan tarafın hanesine yazılması belli bir prosedür içinde yapılıyor.

Seçmenin kayıtları araştırılıyor, adres ve kimlik bilgileri doğrulanıyor ve mektupla kullanılan oy bu sürecin ardından kayda alınıyor.

George W. Bush, 2000 seçimlerinde rakibi Al Gore'dan 500 oy daha fazla alıp başkan olmuştu.

2008 seçimlerinde bu statüdeki oy sayısı 200 binin üzerinde yer aldı ve bu oyların yüzde 80’i geçerli sayıldı. Bu oyların değerlendirilmesi işlemi ise 17 Kasım’da sona erecek.

Ohio’daki Demokrat Partili yetkililer, geçerli sayılmayan yaklaşık 40 bin oya dikkat çekerek, “Bütün gürültü bundan kaynaklanabilir. İnsanlar mazeret oylarında isimlerini ya da sosyal güvenlik numaralarının bir rakamını bile yanlış yazsa oyları çöpe gidiyor. Bu da büyük bir sorun yaratabilir” değerlendirmesini yapıyorlar.

Aradaki oy farkı, taraflardan biri tarafından yakın görülüp de yeni bir başvuruyu beraberinde getirirse o zaman Seçim Komisyonu bir 10 gün daha oylar üzerinde çalışacak.

Bu çalışma sonrasında taraflar arasında oy farkı yüzde 0,25 kadar olursa o zaman tüm eyalet oyları yeniden sayılacak ve bu da seçim sonuçlarının kesinleşmesini uzatacak.

Eyalet yasalarına göre, seçim sonuçlarının 11 Aralık’a kadar kesinleştirilmesi gerekiyor.

Bu durumu öngören hem Demokrat hem de Cumhuriyetçiler, hukuk birimlerini seçim günü alarmda olacak şekilde görevlendirdiler.