BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.310,20
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Başkanlık anketi sonuçları 'Erdoğan bu karizmayla...'

Seçim sonuçlarını tahmin edemeyen anket şirketlerinden KONDA'nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, başkanlık için referandumdan 'evet' çıkmayacağını, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karizmatik lider olma özelliğiyle şartları zorlayacağını ileri sürdü.

Abone ol

1 Kasım seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Ankara gündeminin en çok konuşulan tartışma maddesi 'Başkanlık sistemi' oldu. Peki seçmen 'Başkanlık sistemi'ne nasıl bakıyor? Yarın referandum olsa nasıl bir sonuç çıkar?

Seçimin kaybedenleri arasında yer alan anket şirketlerinden KONDA’nın genel müdürü Bekir Ağırdır, otoriterlik konulu araştırmalarından elde ettikleri verileri, 1 Kasım'da neden yanıldıklarını ve seçmenin 'Başkanlık sistemi'ne nasıl baktığını T24'e aktardı.

'BAŞKANLIK' REFERANDUMA GİTSE NE OLUR?

“Başkanlığa evet diyenler yüzde 35’ten yüksek değil” diyen Ağırdır, son araştırmalarından yola çıkarak, başkanlık konusunun referanduma gitmesi durumunda “evet” çıkma ihtimali görmediğini söyledi.

'ERDOĞAN BU KARİZMAYLA..."

Ağırdır, "Araştırma bulgularında “Başkanlığa oy veririm” diyen insanlar yüzde 35’i aşmış değil. Ama Erdoğan’ın bu karizmasyla bunu da denemeye çalışacağı açık. " diyerek Erdoğan'ın başkanlık için şartları zorlayacağını ileri sürdü.

"ARTIK İNSANLARIN TAHAMMÜLÜ YOK"

"Fakat bunu toplumu yeniden bir krizle “Bu sistemle ülke yönetilemiyor” havası üzerinden mi deneyecekler, yoksa “Bak, AKP’nin bütün hizmetleri” diyerek başarı hikâyesine mi yaslanacaklar bilmiyoruz. Bunu Erdoğan, AKP bilecek" diyen Ağırdır, "Fakat 1 Kasım öncesi sorunlarımız yerli yerinde duruyor. Seçim sonucundan bağımsız olarak 1 Kasım sabahı da 7 Haziran sabahı da var olan ülkenn temel meseleleri yerli yerinde duruyor. Hava sakinledi ama kıştan çıkmış değiliz. Sorunlar birikmiş vaziyette ve kriz taktiğiyle ilerlemeye artık insanların tahammülü yok." diye konuştu.

USTA ANKETÇİ AĞIRDIR NEDEN YANILDI?

1 Kasım seçimlerinde, tarihinde ilk kez, 23,6 milyon seçmenin oyunu kazanan ve tek başına iktidar olan AK Parti'nin zaferi, Adil Gür (A&G) Araştırma Şirketi dışındaki anket şirketlerini ve usta anketçileri ters köşeye yatırdı. Kamuoyu araştırma şirketlerinin yanıldığı oranlar yüzde 10 düzeyine yaklaştı. 1 Kasım seçimlerinin ardından anketçilerin bu yanılgısı, en az seçim sonuçları kadar konuşuldu.


"BİR DELİK BULUP İÇİNE SAKLANSAM DİYORSUN..."

Ağırdır, seçim öncesi yaptıkları ve 29 Ekim Perşembe günü duyurdukları son araştırma sonucundan yola çıkarak AK Parti’nin hanesine yüzde 41,7 düşeceğini öngördüklerini, fakat seçim sonuçlarına ilişkin tahmin verileri için kullandıkları modelde bir eksiklik olduğunu ifade etti. Seçim gecesi NTV canlı yayınında sonuçları analiz eden isimlerden olan Ağırdır, sonuçları tahmin edemediklerini anladığı anda hissettiklerini şöyle ifade etti:

"O anda bir delik bulup içine saklansam diyorsun. Başka bir izahı yok. Önce kendinize karşı mahcubiyet, sonra çalışma arkadaşlarınıza, kızınıza, babanıza mahcubiyet... Halka halka yayılıyor. Ama bir yandan da burada sorumluluğunu taşıdığınız insanlar var. O insanların son dört haftada eve gitmeden nasıl yırtındıklarını görmüşsünüz ve hepsinin geleceği, KONDA’nın sürdürülebilirliği, geçimleri sizin sırtınızda. O nedenle soğukkanlı olmak gerekiyordu. Mahcubiyetin üstüne yayını erken bırakıp arkadaşlarımın çalıştığı ofise geldim. Ve “Hata bende” deyip çalışmamıza devam ettik."