BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Başkanlık anketi Erdoğan'ın stratejisi işe yaradı

TEPAV'ın Başkanlık Sistemi anketi sonuçlarına göre AK Parti seçmenini yüzde 43'ü sistemin değişmesine olumlu bakıyor.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, Başkanlık Sistemi başlıklı bugünkü yazısında Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı-TEPAV'ın anket sonuçlarını yayınladı. 

Araştırma sonuçlarını analiz eden Akyol, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başkanlık Sistemi üzerine yaptığı konuşmaların işe yaradığını ve AK Parti seçmeninin yüzde 47'sinin değişikliğe onay verdiğini yazdı.

İŞTE ANKET SONUÇLARI

Taha Akyol'un kaleminden TEPAV'ın Başkanlık Sistemi araştırmasının detayları şöyle:

".... TEPAV'ın verilerine göre, yürütme erkinin başbakan ve bakanlar kurulunda olmasını gerekli görenlerin oranı 2012'de yüzde 65 iken, 2015'te yüzde 57'ye indi. Yetkilerin cumhurbaşkanında olmasını isteyenler yüzde 16'dan yüzde 19'a çıktı.

Prof. Ali Çarkoğlu ve arkadaşlarının son araştırmasına göre, başkanlık sistemine destek verenlerin oranı Türkiye genelinde yüzde 27, AKP tabanında ise yüzde 43'tür. Tayyip Erdoğan'ın AK Parti tabanını hayli etkilediği rakamlarla da görülüyor.

Çarkoğlu'nun araştırmasındaki bir veri, siyasi kültür tahlilleri bakımından bilhassa önemli:

"Meclis'i feshedip seçimleri kaldırmak, rahat ve çabuk karar verebilen bir başkanla ülkeyi yönetmek" şıkkını "biraz" veya "tamamen" olumlu bulanların oranı Türkiye genelinde 27.5'te kalırken AKP tabanında yüzde 47'ye çıkıyor.

Meclis'in feshi ve seçimlerin kaldırılması söz konusu edilmeden sorulsaydı, oran daha yüksek çıkabilirdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın