BIST 9.681
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.425,66
HABER /  GÜNCEL

Başkandan 250 liralık savunma

TŞOF genel kurulunda dağıtılan 250 lira için açıklama geldi.

Abone ol
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun (TŞOF) genel kurulunda üzerinde 'hediye kartı' yazılı zarfların içinde verilen 250 lira, harcırah parasıymış. TŞOF, kanun gereği iki günlük harcırah bedeli olarak 428 lira verebilecekken 250 lira vermiş. TŞOF Başkanı ise bugün yaptığı yazılı açıklamada söz konusu paranın elden verilmesinin yanlış olduğunu kaydetti.
 
Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla yapılan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, başkanlık seçimleri delegelere dağıtılan hediyelerle gündeme oturmuştu. Kongre salonuna girişte sıraya giren delegelere içinde ipek kravat, deri cüzdan, anahtarlık ve kemer olan çantalar ile 'üzerinde hediye kart' yazılı zarf içinde 250 lira verilmişti. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)Başkanı Fevzi Apaydın, yazılı bir açıklama yaparak 5632 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 56.maddesini anımsattı.
 
O PARAYI DAĞITMAK ZORUNLULUKMUŞ

Bu yasal zorunluluk nedeniyle, yasa ve Genel Kurulda belirlenen ve kabul edilen iki günlük harcırah bedeli olan 428.40 TL yerine, Yönetim Kurulu kararı ile iki günlük harcırah bedeli olarak 250 lira harcırah bordrosu ve imza karşılığı delegelere verildiğini açıkladı.
 
 HEDİYELER GENEL KURUL ANISI
 
Apaydın, “Birçok gazetede manşetten abartılarak verilen bu haber, haberde bulunması gereken gerçeklik, objektiflik ve tarafsızlık ilkelerine aykırıdır. En önemlisi şahsım ve temsil etmiş olduğum kurumun tüzel kişiliğini rencide edecek şekilde yasal mevzuat göz ardı edilerek, kaleme alınmıştır” dedi.
 
Genel Kurul Üyelerinin yine yasa gereği konaklamalarının da Federasyon tarafından karşılandığını, ancak yol giderlerinin ödenmediğini bildiren Apaydın, "Ayrıca 4 yılda bir yapılan Genel Kurulda, bir önceki Genel Kurulumuzda kabul edilen harcama kalemlerinden karşılanmak üzere, Genel Kurul anısı olarak kemer, anahtarlık, kimlik cüzdanı ve kravattan oluşan hediye paketi hazırlanmış ve dağıtılmıştır.
 
 
ELDEN VERMELERİ YANLIŞ OLDU
 
TŞOF genel kurulunda zarf içinde elden para dağıtılması, aslında yıllardan beri uygulanan ve bir gelenek haline gelmiş harcırah ödemesinin, gün yüzüne çıkmasını sağladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun (TESK) bünyesindeki 13 federasyonun da 5362 sayılı yasayı dayanak göstererek genel kurulda oy kullanmak için Ankara’ya gelen delegelerine para verme olanağı bulunuyor. TESK’den üst düzey bir yönetici, uygulama sayesinde delegeleri kongreye getirebildiklerini ve uygulamanın doğru olduğunu belirterek, “Ancak TŞOF’un kongresinde paranın veriliş yöntemi yanlış oldu. Herkesin gözü önünde elden bunun yapılmaması gerekirdi. Bu görüntü yanlış anlaşılmasına neden oldu. Bu paraların odalara yollanması, odaların da üyelere dağıtması gerekirdi. Banka hesaplarına yatırmazsınız gelmezler” dedi.