BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.475,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkan Türel Ahilik Haftası etkinliklerine katıldı

Ahilik Haftası etkinliklerine katılan Başkan Menderes Türel, “Bir şehir esnafı ile gelişir, bereketlenir. İşte bu sebeple yatırımlar yapıyor, cadde ve meydanlarımızı güzelleştiriyoruz” dedi.

Abone ol

Türel, Şarampol, Doğu Garajı, Ali Çetinkaya, Balbey, Cumhuriyet Meydanı, Kent Müzesi Projeleri ile kent merkezini bir cazibe alanına dönüştürmeye çalıştıklarını söyledi.

21’inci Ahilik Haftası etkinlikleri geçtiğimiz Temmuz ayında Başkan Türel’in hizmete açtığı Demirciler İçi Çarşısı Ahi Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törene Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, oda başkanları, esnaflar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

AHİ MEYDANI ESNAFIN BULUŞMA NOKTASI 

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Ahilik Haftası etkinliklerini her yıl daha da geliştirdiklerini ifade ederek, “Sobacılar Çarşımızdaki Ahi Meydanı’nda bugün Ahilik kuşağının giydirilmesi ve bir geleneğin yaşatılması benim için ayrı bir önem ve anlam ifade ediyor. Esnafımıza devrettiğimiz bu bölge, Ahi Meydanı, Ahi Evran heykeliyle, müzesiyle esnafımızın bir buluşma noktası haline dönüştü. Bu da bizim doğru bir iş yaptığımızın en önemli işaretlerinden bir tanesi” dedi. 

KENTSEL YENİLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Başkanlığının ilk döneminde pek çok yenileme projesini Antalya’ya kazandırdıklarını hatırlatan Türel, şunları anlattı: “10 -12 sene önce eski hükümet binasını yıkmış, Cumhuriyet Meydanı’nı büyütmüştük. Buradaki tarihi Sobacılar Çarşısı esnafımıza yeni binalarını yapmış, bu meydanı gerçekleştirmiştik. Eski Vakıf İş Hanını yıkıp, Kalekapısı’ndaki tarihi hamamı ortaya çıkarmıştık. Kalekapısı’nı güzelleştirmiştik. İşte bu meydan burada örnek bir meydan olarak duruyor. Hemen yanı başındaki Doğu Garajı’nın olduğu alanda yeni parklar söz konusu. Sonra 5 yıl ara verdik. Bu süreçte Antalya önemli bir zaman kaybetti. Şimdi Kent Müzesi, tarihi Balbey mahallesi dönüşüm projeleriyle bu bölgeyi yani şehir merkezimizi de ihya edecek, imar edecek yeni çalışmalarımız hızla devam ediyor. Balbey Kentsel Yenileme Projesi kapsamında Antalya’nın yeni Kaleiçisi diyebileceğimiz tarihi bir mekan söz konusu olacak.” 

ŞEHİR MERKEZİ CANLANIYOR

Antalya şehir merkezini bir cazibe alanına dönüştürmek için çalıştıklarını söyleyen Türel, “Sayın Valimizin öncülüğünde Kaleiçi’nde çok güzel düzenlemelere başladık. Muratpaşa Belediye Başkanımızla, Büyükşehir Belediyemizle, Emniyet Müdürlüğümüzle el ele verdik. Bütün bunları tabi ki hep Antalya şehir merkezimizi, tarihi mahallelerimizi cazibe noktası haline dönüştürmek için yapıyoruz. Buraların turistik ve ticaret değeri artsın, esnafımız daha iyi kazansın diye çalışıyoruz. Bir şehir esnafı ile gelişir, bereketlenir. İşte bu sebeple yatırımlar yapıyor, cadde ve meydanlarımızı güzelleştiriyoruz. Şarampol Caddesi artık eli kulağında tamamlandı. Şimdi Ali Çetinkaya’ya da aynı Şarampol Caddesi’ndeki gibi güzel bir cadde düzenlemesi yapacağız. Bir taraftan caddelerimizi yapacağız. Bir taraftan da ticareti daha da cazip hale getirmek için çalışacağız. Şehir merkezimizin canlanması için Ahilik geleneklerimizi canlandırmalı ve turistik bir etkinliğe dönüştürmeliyiz. Mesela bu töreni daha da zenginleştirirsek inanıyorum ki gelecekte hem halkımızın hem de turistlerin görmek isteyeceği geleneksel bir etkinlik söz konusu olabilir” şeklinde konuştu. 

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR 

Antalya’da gerçekleştirilen festival ve etkinliklere esnafın katılımının önemli olduğunu vurgulayan Türel şunları aktardı; “Yörük Festivalimizin de gelecekte güzel bir turistik etkinlik olacağını düşünüyorum. Bu etkinliklere esnafımız da katılmalı, destek vermelidir. Tabi ki her şey devletten, belediyeden, odadan beklenmemelidir. Her cadde ve mahallenin esnafı bir gayret içinde olmalı, bizden destek istemelidir. Biz de sonsuz desteğimizi onlara her zaman seferber etmekten onur duymalıyız. Birlikten kuvvet doğar, önce komşuluk hukukuyla kendimiz birlik içinde olmalıyız. Antalya’da turizmci, sanayici, esnaf, hepimiz bir hakikatin farkında olmalıyız: Antalya varsa, Antalya gelişirse turizm de ticaret de gelişir. İmkanı olan her sektör, her şirket Antalya’ya da ilave bir değer katmanın sorumluluğunu hissetmelidir. Ben para kazanayım, gerisi beni ilgilendirmez, şehir beni ilgilendirmez gibi bir anlayışı kabul edemeyiz.”

ANTALYA’DA TİCARET GÜVENİLİR OLMALI

Ahilik ahlakının önemine dikkati çeken Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ahilik sadece tarihi bir olay değildir, bir folklor hadisesi değildir, bir felsefe ve ahlak anlayışıdır. Bugün ahilik ahlakını tekrar örnek alma ve ticaret ahlakına aynı şekilde önem vermek durumundayız. Ticaret ahlakı kuvvetli olmayan yerde ticaret gelişemez. Antalya’da ticaret güvenilir olmalı, kalite ve fiyat dengesine herkes dikkat etmelidir. Turiste ayrı, tanıdığa ayrı, yerliye ayrı, yabancıya ayrı fiyat olmamalı, herkes fiyat etiketlerini koyarak bu güvenin tesisine destek sağlamalıdır. Turistin önünü kesme, hanutçuluk yapma, benim dükkanımdan alış veriş yapacaksın ısrarı artık alışkanlık olmaktan çıkmalıdır.  Ticarette herkesin görevi hem kendisinin hem Antalya’nın marka değerine sahip çıkmasıdır. Antalya turizminden her şoför, taksici, esnaf, garson sorumludur. Bu bilince herkes sahip olursa kazanan Antalya olur.”

Törenin sonunda Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yılın ahilerine, kalfalarına, çıraklarına ödülleri takdim edildi. Yüzlerce yıldır süregelen çıraklıktan ustalığa geçişi temsil eden Şed Kuşatma töreni canlandırıldı. Ardından Başkan Türel, vatandaşlara bir Ahilik geleneği olan etli pilav ve ayran ikramında bulundu.