BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.284,14
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Başkan Türel, 10 yılın hesabını verdi

Antalya’ya hizmette 10 yılının hesabını veren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya gibi Türkiye’nin lider şehirlerinden birisine durmak yakışmaz. Antalya 21. Yüzyılın dünya şehri olacaktır” dedi.

Abone ol

Her zaman Antalya’nın hakkını korumaya dikkat ettiğini buna rağmen ilk günden itibaren iftira kampanyalarıyla, yıpratma çabalarıyla karşılaştığını söyleyen Türel, “Bizim projelerimize rant var diyen muhalefet, aslında kendi ticari ve siyasi rant hesabının derdinde. Antalya halkı şunu bilsin ki, ben bu görevde olduğum sürece Antalyalının hakkını, Antalyalı yetimin hakkını kimseye yedirmem! Ben Antalya'ya zararı olacak bir işe imza atmam. Belediyeyi, imar planını rant kapısı haline getirmem” diye konuştu.

Türel, Antalya hayalini ise “Yeryüzü cenneti, dünyanın en güzel yeri, tarih şehri, tabiat şehri, kültür ve sanat şehri, spor şehri, çocukların, gençlerin, kadınların, yaşlıların huzur ve güven içinde yaşadığı sevgi ve mutluluk şehri. Yetim, hasta, engelli, işsiz, yoksul hiç kimsenin kendisini yalnız hissetmediği bir şehir” sözleriyle açıkladı. 

“Antalya demek Türkiye demektir” diyen Türel, “İşte bu sebeple, yerimizde duramayız, yerimizde sayamayız. Vizyon projelerimiz bizim neslin değil, gelecek nesillerin projeleridir. Antalya gençliğine, Türk gençliğine armağan edeceğimiz eserlerdir. Bu projelere hangi parti taraftarı olursa olsun, herkes destek vermelidir. Bunlar Menderes Türel’in değil, Antalya’nın projeleridir” ifadelerini kullandı. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’ya hizmette 10 yılın hesabını verdi. ANFAŞ’ta gerçekleştirilen “Antalya’nın emrinde 10 yıldır birlikte” başlıklı yemekli lansman toplantısına ilgi yoğun oldu. Muhteşem bir atmosferde gerçekleşen toplantıya Kaş’tan Gazipaşa’ya, tüm Antalya’dan 10 bine yakın vatandaş katıldı. Akın akın ANFAŞ’a gelen konuklarını kapıda karşılayan Başkan Türel, ‘Hoş geldiniz’ diyerek, tek tek tokalaştı. Misafirler, ayrı bir bölümde gerçekleştirilen yemek organizasyonunun ardından, toplantının yapılacağı salona geçti. Toplantıya, AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, Eski İl Başkanı Rıza Sümer, MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy, İlçe Belediye Başkanları, Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul, Antalyaspor Başkanı Cihan Bulut, Antalyaspor camiası, meclis üyeleri, oda başkanları, STK temsilcileri, işadamları, muhtarlar ile çok sayıda basın mensubu katıldı. 

Tarihi dönüşümü anlattı

Başkan Türel, toplantı salonuna eşi Ebru Türel, oğulları Akant ve Akın ile birlikte girdi. Salonda büyük coşku yaşandı. Başkan Menderes Türel, Antalya sevdası ile Antalya’ya hizmetle geçen 10 yılın hesabını, yaklaşık 2.5 saat süren bir sunumla verdi. Türel, Antalya’nın yaşadığı tarihi dönüşümü, nereden nereye geldiğini, rakamlar ve vatandaş öyküleri ile anlattı. Başkan Türel, yeni projelerin müjdelerini de verdi.

Benim Antalyam çok beğenildi

Tarihi bir kalabalığa seslenen Başkan Türel’in sunumundan önce Türel’in çocukluğundan bugüne Antalya aşkını kendi sesiyle anlattığı “Benim Antalya’m” adlı animasyon film izlendi. Başkan Türel’i Antalya sokaklarında geçmişten bugüne duygusal bir yolcuğa çıkaran, Antalya sevdasını en güzel şekilde anlatan film büyük beğeni topladı. 

Bu toprakların çocuğuyum

“Ben bu toprakların çocuğuyum” diyen Türel, “Doğduğum, büyüdüğüm, hayatımı ve geleceğimi adadığım Antalya’ma hizmet etmek gençliğimin hayaliydi, çok şükür gerçek oldu. Bundan sonraki hayalim ise adımı Antalya tarihine şerefli bir şekilde yazdırmaktır. Bizden sonraki nesillerin ismimizi rahmetle anmasıdır” ifadesini kullandı.

Antalya’ya katkı yapanlara teşekkür

Antalya halkının sayesinde Antalya’ya hizmet etme onuruna sahip olduğunu belirten Türel, “Her zaman Antalyalının hakkını korumaya dikkat ettim, fakat buna rağmen ilk günden itibaren iftira kampanyalarıyla, yıpratma çabalarıyla karşılaştım. Eskiden Antalya siyasetinde rekabet bir kaliteyle, asaletle yapılırdı. Biz her zaman Sayın Kumbul, Sayın Subaşı gibi başkanlarımızı farklı bir yerde tutmuşuzdur. Bugün halen hayatta olan Selahattin Tonguç, Deniz Baykal gibi isimler Antalya’nın değerleridir. Bugün her Antalyalı Türkiye’yi dünyada temsil eden Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu ile övünmelidir. Fakat özellikle 2009 seçimlerinden itibaren bu gelenekler bozuldu, şahsi ikbal mücadelesi Antalya’ya hizmetin önüne geçti” ifadelerini kullandı. 

Büyük gelişimi anlattı

2004’te Belediye başkanı olduğumda Kaleiçi’ne, Atatürk parkına korkudan kimsenin giremediğini hatırlatan Türel, “Kundu bölgesinde yol yoktu, köyün içinden geçiliyordu. Kemer yolu işkence gibiydi, Alanya yolu bugünün köy yolları gibiydi, Kanalizasyon oranı yüzde 30’lardaydı. Devlet hastanesi küçük, eski bir binaydı. Cumhuriyet meydanının adı vardı, kendisi yoktu. Turist otobüsleri şehir merkezine giremiyordu. Şu 14 senede 2009-2014 arasını çıkarırsanız 9 senede Antalya’nın gelişimini hiç bir vicdan sahibi inkar edemez. Bu gelişmede en büyük pay Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleridir. Bu gelişmede büyük bir pay Türkiye siyasetinde istikrardır” diye konuştu. Başkan Türel, 2009 seçimlerinden sonraki 5 yıllık ara tatil döneminde Antalya’nın çok şey kaybettiğinin altını çizdi. 

Antalya’nın şanslı ve mutlu çocukları 

Antalya’da yaptıkları her eserin gerçek sahibinin Antalyalılar olduğunu vurgulayan Türel, çocuklardan başlayarak, gençlere, yaşlılara, tüm kesime 10 yılda yaptığı hizmetlerin hesabını verdi. Önce çocuklara hesap vermekle başlayan Başkan Türel, şöyle konuştu: “Antalya’nın bütün çocukları benim iki oğlum gibi evladımdır. Sizler için bu dönemde kreşler, çocuk bakım merkezleri, anaokulları yaptık. Mobil kreş hizmeti vermeye başladık. Dünyada kaç belediye binasında kapıdan girer girmez çocuk kreşi vardır? Bizim var. Özel çocuklar için, yani benim özel evlatlarım için eğitim odaları yaptık. Zıp zıp parkımız, spor okullarımız, okullar ligimiz, çocuk etkinlik odalarımız, konservatuarımız hep sizin için. AKBEM’lerde  derslerinize yardım ettik. Karnesi iyi olanlara beş yıldızlı otellerde, ailelerle beraber tatil hediye ettik. Antalya’nın çocukları şanslı ve mutlu çocuklar olacak.”

Kader arkadaşlarım

Engellilere ‘Kader arkadaşlarım’ diye seslenen Türel, “Rehabilitasyon Merkezi ve Özel Hizmet Okulumuz dünya çapında bir merkezdir. G20 zirvesinde devlet başkanları eşleri merkeze hayran kalmışlardır. Altı ilçemizde engelli hizmet merkezlerini kurduk, bütün ilçelerimizde geliştireceğiz. Engelsiz ulaşım araçlarımız her yerde hizmet veriyor. Türkiye’de bir ilki engelli mola evleri ile gerçekleştiriyoruz. Evleri ve binaları engelsiz mekanlar haline getiriyoruz. Engelsiz plaj, özel hasta yatağı, akülü tekerlekli sandalye yardımı diğer hizmetlerimiz. Ama şimdiden bir minik müjdemiz daha var. Belediyemiz binasında cep telefonuyla görme engellileri yönlendirme sistemi kuracağız. Yeni projelerimiz ve hizmetlerimizle şehrimizi engelli dostu, onların yaşamlarını kolaylaştıran, hayatın her alanına katılımlarını sağlayan bir kent kuracağız” şeklinde konuştu.

Genç ve spor şehri Antalya

Antalya’nın genç bir şehir olduğunu kaydeden Türel, bir eğitim kurumu gibi çalıştıklarını, Antalya'yı bir eğitim ve öğrenci şehri yapmaya gayret ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Gençlik eğitim ve danışma merkezimiz, gençlik kamplarımız, öğrenci yurdu hizmetlerimiz, AKBEM’ler, sizin mutlu olmanız ve başarınız içindir. Akdeniz üniversitesi batı tarafında 1500 kişilik yurt yapıyoruz. ASMEK meslek kurslarımızda gençler ve yetişkinler meslek öğreniyor. Kursiyer sayısı 2014’ten bu yana 212 bine ulaştı. ASFİM spor salonlarımızda genç ve yetişkin 70 bin kişi spor yapıyor. Antalya olarak Bosnalı gençler için, Aliya İzzetbegoviç’in gençleri için yurt ve gençlik merkezi yapıyoruz.”
Antalya’yı bir spor şehri yapmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Türel, Antalyaspor’a kazandırdıkları tesislerinin, dünya çapında tesisler olduğunu, Alanyaspor’a da yine dünya standartlarında bir tesis kazandıracaklarını kaydetti.

Yaşlılar bize emanet

Antalya’da hiç kimsenin kendisini kimsesiz ve çaresiz hissetmeyeceğini ifade eden Türel, yaşlılara yönelik hizmetlerini şöyle dile getirdi: “Yaşlı lokali, yaşlı bakım merkezi, Alzheimer hasta merkezi, hasta yakınları merkezi, huzur evi projeleri hep yaşlılarımız içindir. Yatalak hastalar için palyatif bakım merkezi belediyemiz için bir ilktir. Yaşlılarımız için tazelenme üniversitesini destekliyoruz. Parkinson okuluna destek verdik. Yaşlılarımızın yalnız kalmasına, bakıma muhtaç kalmasına izin vermeyeceğiz.  Emekli indirim kartı Türkiye’de bir tek Antalya’da var.”

Ekmeğin yolculuğu

Türel, Antalya merkezine 240 kilometre uzaklıktaki Gündoğmuş’un Köprülü Köyü Pınargözü mahallesinde eşiyle birlikte yaşayan Mehmet dedenin evine her gün ekmek götürülmesinin öyküsünü “Ekmeğin uzun yolculuğu” filmi ile paylaştı.  Emekliler şehirde topraktan kopmasın diye hobi bahçeleri kurduklarını belirten Türel, ilk etabı yoğun ilgi gören projenin 622 bahçelik ikinci etabına başlayacaklarını müjdeledi. Başkan Türel, tek gayelerinin yaşlıların hayır dualarını almak olduğunu söyledi.

Bimekanlar Projesi

Sosyal hizmetlerde çığır açtıklarını vurgulayan Başkan Menderes Türel, “Beş ilçede aşevlerimiz günde 2500 kişilik yemek çıkarıyor. Mobil aşevimiz ise 5 bin kişi kapasitesinde. Sosyal kart projesini başlattık ve 13 bin haneye alışveriş kartıyla destek olduk. Hedefimiz 20 bine çıkmak. Ev eşyası desteği başlattık. Yeni bir projemiz bimekanlar projesi. 10 bin öğrenciye harçlık desteği sağlıyoruz. Hedefimiz Antalya’da aç ve açıkta kimse bırakmamaktır” diye konuştu. 

Halkçılık budur

Düdenpark’ta Balık çarşısı açarak vatandaşlara uygun fiyatla taze balık yeme imkanı sağladıklarını anlatan Türel, “Atatürk parkında kafe açarak yine sosyal bir hizmet verdik. İşte gerçek halkçılık budur, sosyal belediyecilik, sözde değil, özde millet hizmeti budur” dedi. Kadınlara, kreşler ve çocuk etkinlik odaları, aile eğitim merkezleri, kadın danışma merkezi, kadın sığınma evi, ASMEK kursları, kadın işgücü geliştirme merkezi, Sarısu, Aysultan, Finike ve Topçam kadın plajları ile hizmet verdiklerini ifade eden Türel, eğitim ve kadınlara yönelik projelerdeki en büyük destekçisi eşi Ebru Türel’e de teşekkür etti.  

Alanya ve Gazipaşa’ya hizmetler

Büyükşehir Yasası ile Gazipaşa’dan Kaş’a kadar tüm ilçelere eşik hizmet götürmeye gayret ettiklerini kaydeden Başkan Türel, şunları anlattı: MUBİM sistemimiz Türkiye’ye örnek oldu. Her ilçemizde yol, su şebekesi gibi altyapı yapıyoruz, bulvarları güzelleştiriyoruz. Büyükşehir olarak ilçelerimizde kültür merkezleri yapıyoruz ve sosyal hizmetler veriyoruz. Gazipaşa ve Alanya'da da Kültür Merkezi Projelerimiz başlamıştır. Alanya hasta yakınları sosyal tesisi ve  Aysultan Kadınlar Plajı Projelerini yaptık. Alanyaspor Eğitim ve Spor Kompleksi çok yakışacak. Alanya Büyük Toptancı Hal ve Mezbaha projeleri tarım üreticimizin ürününe değer katacak. Alanya artık çöpünden elektrik üretecek. Tesisin temelini geçen sene attık bu sene açıyoruz. Alanya’mıza da bu yakışır. Alanya'ya modern bir Otogar kazandırıyoruz. Alanyalı hemşerilerimizin Türkiye’nin 4. Boğaz Köprüsü ismini verdikleri Akköprü Projesi çok güzel bir eserimiz oldu Gazipaşa’da Karasu içme suyu ile 35 yıllık su sorunu çözülüyor. Deniz caddesine yaptığımızı yatırımı unuttuk gitti bile. Mezbahamızı hizmete sunduk. Gazipaşa Kültür Merkezimiz kapalı yüzme havuzu, sinema salonları, konferans salonu ve meslek kursları ve yaşlı vatandaşlarımıza hizmetleri ile bambaşka bir buluşma merkezi oluyor. Onu da bu sene açacağız.”

Gidilmeyen köy bırakmadık

Akseki’nin 30 senelik su sorununun 5.5 ayda tarih olduğunu vurgulayan Türel, şunları aktardı: “Sadece Akseki değil, Süleymaniye gibi beldelerimizin de su sorununu çözdük. Akseki’nin şehir merkezini ilk kez sıcak asfalt ile tanıştırdık. Akseki’nin Otogar Projesi, Gündoğmuş Kültür Merkezi, kadınlar lokali, içme suyu projeleri, cadde düzenlemesi, köy konakları, ASMEK projeleri hepsi kıymetli hemşehrilerimiz için. Eğer Büyükşehir Kanunu değişmemiş olsaydı, köylere yatırım bütçesini 10 kat artırmasaydık daha birçok köyümüzün yolu ve suyu yapılmamış olurdu. Ama gidilmeyen köy bırakmadık, bırakmayacağız.” 

Manavgat ve Serik’in geleceği kurtuldu 

Manavgat’ın arıtma sorununu 35 milyon liralık yatırımla 5 ayda çözdüklerini hatırlatan Başkan Türel, büyük yağmur suyu drenaj kanalları yaparak Manavgat’ın özellikle Aşağıhisar, Eskihisar ve emek mahallesini her yağmurda göle dönmekten kurtardıklarını söyledi. Hasan Fehmi Boztepe, Antalya, İbrahim Sözen ve Hastane caddelerine 35 milyonluk yatırımla farklı bir görünüm kazandırdıklarını belirten Türel, şimdi de Demokrasi ve Zübeyde Hanım caddelerini güzelleştirdiklerini dile getirdi. Başkan Türel, Türkbeleni projesinin Manavgat'ın yeni seyir terası ve buluşma merkezi olarak değer katacağını vurguladı. Serik Kültür Merkezi ilçemizde önemli bir eksiği gidereceğini söyleyen Türel, “Serik’in Kızderesi ve Atatürk Caddeleri ile giriş çıkışı bambaşka oldu. Serik güreş merkezi, Serik'li yiğitlerin er meydanı olmuştur. Arıtma yatırımlarımız Belek ve Kadriyenin geleceğini kurtarmıştır” dedi.

İlçelere görülmemiş yatırım

Başkan Türel, Aksu’ya 35 milyon liralık altyapı ile tarihinde ilk kanalizasyon hizmetini kendilerinin gerçekleştirdiğini, Çalkaya’nın imar sorununun da artık tarih olduğunu anlattı. Elmalı’nın kendisi için manevi bir öneme sahip olduğunu ve ilçeye 150 milyon TL’ye yakın bir yatırım yaptıklarına dikkat çeken Başkan Türel, Elmalı çiftçisinin sulama suyu fiyatlarının %50’ye düştüğünü söyledi. Korkuteli’ne göreve geldiği günden bu yana hizmet yağdırdıklarını sadece Manay su getirme projesinin maliyetinin 41 milyon TL olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, projenin yaz aylarında yaşanan içme suyu problemini sona erdireceğini söyledi.

İlçelerimiz marka olacak

Başkan Türel, Kemer, Finike, Kumluca, Demre ve Kaş halkına da seslendi. Çocukluğunun geçtiği Kemer’in hala 1980 model olduğunu bu yüzden 2020 model bir Kemer yapmak için kolları sıvadıklarını anlatan Başkan Türel, Kumluca’da Büyükşehir olarak gerek altyapı gerekse sahil düzenlemesi ve sosyal projelerle birçok yatırım yaptıklarını vurguladı. Özellikle yıllanmış sorunların çözmenin kendilerine nasip olduğunu belirten Başkan Türel, “Finike ilçemizde kadınlar plajı, öğrenci yurdu, yılların özlemi Toptancı hal projeleri bitti. Ernez yolu tam bir hayaldi bitti. Demre ve Kaş, her biri ayrı bir markamız. Kültür turizminde, din turizminde, butik turizmde, organik tarımda Kaş ve Demre daha büyük marka olacak” dedi.

Hizmet seferberliği ilan ettik

Başkan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaş’ımızdan, Kınık Çayı’ndan, Kaledran’a Gazipaşa’ya kadar Antalya’nın her köşesinde çok önemli bir hizmet seferberliği başlattık. Bezirgan yolu 50-60 senelik konuşulan bir mevzuydu. Artık tamamen açıldı ve 60 senelik rüya gerçek oldu. Kaş’a otogar yapacağız. Akseki'de, Gündoğmuş'da, Gazipaşa'da, Korkuteli'nde Kaş'ta içme suyu yatırımları yapıyoruz.  Manavgat'a Oymapınar'dan su getiriyoruz. Akseki’deki köyümüzün adı Susuzşahap’tı. On yıllar boyunca susuz kalan bir köy artık kader gibi adını da kabullenmişti. Su getirdik. Umarım köyümüzün adı da değişir. Köylerimiz bu dönemde tarihte görmedikleri hizmeti gördü. 514 km sıcak asfalt köy yolu yapmışız. Şimdi köy konakları yapmaya başladık. Yol ve su sıkıntıları bitecek”

Çiftçilere seslendi

Konuşmasında Antalya’nın çiftçisine, üreticisine, Yörüklerine, seralarda, bahçelerde çalışan kadınlarına ve erkeklerine de seslenen Başkan Türel, tarım üretimini desteklemek için önemli yatırımlar yaptıklarını vurguladı. Suyu olmayan arazileri, tarlaları, suyla buluşturduklarını anlatan Başkan Türel, “Böylece köylere, ovalara bereket geliyor. Güneş enerjisiyle ürettiğimiz elektriği sulama kooperatiflerine ücretsiz vermeye başladık. Manavgat ve Finike’de iki adet soğuk hava tesisi yapıyoruz. Süt soğutma tankı vermeye başladık. Birçok ilçemize modern haller inşa ediyoruz. Besicilerimiz için modern mezbahalar yapıyoruz. Kadın çiftçilerimize kurslar açıyoruz. Antalya tarımı çok daha güçlü ve bereketli olacak. Biz toprağa, ağaca, suya yatırım yapan bir belediyeyiz. Bir düzenleme yaptık. Bu düzenleme kapsamında belediye bir binanın olduğu yere yol götürmüşse, hizmet götürmüşse, çöpünü alıyorsa, burada hemen geçici su aboneliği vermeye başlıyoruz” dedi.

Fatma Nine’nin su hasretini giderdik

Demre’de dağ başında tek başına, çetin koşullara karşı yaşayan 88 yaşındaki Fatma Nineyi tanıtan ve konuyla ilgili bir film izlettiren Başkan Türel, “ O dağ başındaki evinde 70 yıl boyunca susuz yaşamış. Bunu öğrendiğimizde elini öpmeye gittik. Suya hasretini gidermeyi bir görev bildik. Ve giderdik. Evine su getirdik. Ne mutlu ki Fatma Nine’nin yaşamına minicik bir dokunuşla da olsa girebildik. Su götürülmesi özellikle hayvancılık yapan vatandaşlarımız için büyük bir önem taşıyor. Evlerinin altında hayvancılık yapan, besicilik yapan vatandaşlarımıza ucuz su tarifesini 40 metreküpe yükselttik ki hayvanların da içme suyu imkânını ucuz tarifeden sağlasınlar diye” dedi.

Çevreci projeler

Çevreci,  doğasever ve hayvan severleri de unutmayan Başkan Türel, şunları kaydetti: “Hobi bahçelerimiz çevreci bir projedir. Manavgat Türkbeleni Mesire Alanı, Kumluca Beykonak, Demre Noel Baba Meydanı Uygulaması, Osman Serdengeçti veya Yavuz Özcan parkı, Kaleiçi ve Cumhuriyet meydanı projelerimiz çok güzel çevreci projelerdir. 4 yılda 2.5 milyon ağaç, 21 milyon çiçek dikmişiz. Ayrıca 960 bin metrekare yeşil alan yapmışız, yani 240 futbol sahası kadar yeşil alan yapmışız. Konyaaltı sahili projemiz de yeşil ve çevre dostu bir proje olarak Antalya tarihine geçecektir. Çöpten elektrik üreten atık ve dönüşüm tesisleri yatırımlarıdır. Katık tesisimiz 30 bin konutun tükettiği elektriği üretmeye başlamıştır. Yakında 90 bin konut elektriği kadar elektrik üretecek. Yani büyük bir ilçenin elektriğini çöpten üretmiş oluyoruz. Bir taraftan güneş enerjisiyle elektrik üretiyoruz, diğer taraftan çöpten elektrik üretiyoruz. Hayvan haklarına da önem veriyoruz ve şimdi yeni bir sokak hayvanları bakım merkezi kuruyoruz. Bu merkezde kedi evleri olacak, veteriner kliniği, kedi ve köpek serbest dolaşma alanları, at ve eşek padok alanları, gerçek bir hayvan parkı olacak ve Antalya bu alanda da örnek bir şehir olacak.” 

Döşemealtı hızla gelişti

Merkez ilçelere de yaptıklarını tek tek anlatan Başkan Türel, Döşemealtı ilçesinin bu dönem hızla geliştiğini söyledi. Antalyaspor tesisi ile Döşemealtı’nda güzel bir başlangıç yaptıklarını anlatan Başkan Türel, “Sırada Otobüs Terminali projesi var. Kovanlık’ta kapalı devre sulama suyu yapacağımız kimin aklına gelirdi. Şimdi sırada organize sanayi bölgesine uzayacak raylı sistem hattı var. Bu arada yeni yapılmakta olan üst geçitli köprülü kavşakları da unutmayalım. Döşemealtı planlı bir yapılaşmayla geleceğin güzel ilçelerinden birisi olacak” diye konuştu.

Kepez gümbür gümbür geliyor

Kepez ilçesinin bu dönemde gördüğü hizmeti hiçbir zaman görmediğini anlatan Başkan Türel sözlerine şöyle devam etti: “Hakan Tütüncü kardeşim ile birlikte Kepez’de büyük değişim başlattık. Kepez Antalya'nın arka bahçesi olmayacak, Kepez'de sahil şeridi gibi cazibe merkezi olacak dedik. Kepez Santral zaten Türkiye’ye mal oldu, bir marka oldu. Kepez santral bir cazibe merkezi olacak ve bütün Kepez'i kalkındıracak. Güneş mahallesi kentsel dönüşümü inşallah bir başka marka olacak. Altınova Bulvarı gibi yollar yaptık. Altınova Kültür Merkezi projesi başladı. Kepez Gıyaseddin Keyhüsrev kavşağı hizmete girdi. 3. Etap Raylı Sistem Projesine de başlıyoruz. Spor tesisleri, aile merkezleri, yaşlı bakım evi, aşevi gibi projeler, hepsi Kepez için. Kepez'in yükselişi daha yeni başlıyor, Kepez planlı, altyapısı güçlü, ticaret merkezleriyle, parklarıyla, kültür merkezleriyle gümbür gümbür geliyor.” 

Kent Müzesi Muratpaşa’nın gurur kaynağı olacak

Muratpaşa ilçesine yapılan hizmetleri de sıralayan Başkan Türel, “ Işıklar, Kaleiçi, Kalekapısı, Atatürk lisesi, çocukluğumuz, gençliğimiz, hayatımızdır. 13 sene önce Kaleiçi'ne ve Atatürk Parkı'na korkudan girilmiyordu. Kaleiçi'ne, Kalekapısı'na ilk neşteri 2005'de attık, o dönem Kaleiçi altyapısını yapmıştık. Bu dönem ise çiçeklendirme projelerimizle uluslararası ödüller aldık. Cumhuriyet meydanını adına yakışır bir meydan biz yaptık. Atatürk parkını adına yakışır bir park biz yaptık. Çallı'daki Atatürk heykelini Antalya'nın en önemli kavşağı olan Antalyaspor kavşağına biz taşıdık. O kavşaktaki zeytin ağaçlarını da biz diktik. Eski stadı yıktık, AVM yapacak dediler, yarısı park, yarısı ise kent müzesi oluyor. Kent Müzesi Projemiz başlı başına Muratpaşa için bir gurur kaynağı olacaktır. Doğu garajı terk edilmiş bir alana dönüşmüştü, şimdi yeni bir merkez olacak”  şeklinde konuştu.

Halep ordaysa arşın Muratpaşa’da 

Başkan Türel, sözlerine şöyle devam etti: “Doğu Garajı’nda modern dükkanlar yanı sıra, 681 kişilik tiyatro salonu yapıyoruz. Nekropol alanını da koruduk ve ziyarete açacağız. Bu projeler Antalya'nın kalbini güçlendirecek ve gençleştirecek. Kökü mazide olan ati olacağız. Tarihi eski, ama kendisi genç bir şehir olacağız. Balbey dönüşümü tarihi koruyacak ve Antalya'nın kimliğine kuvvet verecek. Şarampol Caddesine sözümüz vardı, caddemizi güzelleştirdik. Şimdi 10 Mayıs’ta 1’nci Şarampol Şenliği düzenliyoruz. Ali Çetinkaya Caddesi de başladı. Kaleiçi yat limanı ve Aksu tarafındaki Kruvaziyer Limanı da yaparsak, işte o zaman Lara'dan Kaleiçi'ne kadar olan bölgede durmak yok, yola devam. Kırcamii imar planını seneler sonra yaptık. İşte çalışma, işte eser, Halep oradaysa, arşın Muratpaşa’da.”

Önemli projeler Konyaaltı’nda

Başkan Türel, “Bize fazla oy vermiyorsunuz, ama ben yine de sizi çok seviyorum” diyerek Konyaaltı ilçesine yönelik yatırım ve hizmetleri anlattı. Konyaaltı’ndan az oy aldıkları halde Boğaçayı başta olmak üzere en önemli projeleri bu bölgeye yaptıklarını belirten Türel, “Bu bizim hizmet anlayışımızda parti siyaseti düşünmediğimizin en güzel teyidi” diye konuştu. 

Konyaaltı’ndan daha güçlü destek bekliyorum

Konyaaltı’nın bir dünya markası haline geleceğini söyleyen Başkan Türel, Boğaçayı, Yat Limanı, Tünektepe ve Konyaaltı sahil projelerinin bütün Antalya’yı kalkındıracağına da vurgu yaparak, “Antalya'da her evin, her dükkanın değeri artacak, Antalya'da çalışan garsonun emeği daha değerli hale gelecek” dedi. Türel, Konyaaltı’ndan çok daha güçlü bir destek istediğini de ifade etti. 

Metroda hedef 2023

2004 yılında ilk göreve geldiğinde Antalya’nın ciddi bir trafik problemi olduğunu söyleyen Türel, köprülü kavşak, tramvay ve deniz otobüsleri ile Antalya’yı tanıştırdıklarını belirtti. 2. Başkanlık döneminde ise ulaşıma yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Türel, “Antalya metrosu planlaması da başlayacak ama metroda hedef 2023 olacak. İnşallah 2023'te hem metrosu hem hızlı treni olan bir şehir olacağız” diye konuştu.

Antalya kültür şehri olacak

Antalya'yı dünya çapında bir kültür şehri yapma gayretinde olduklarını anlatan Türel, inşaatı devam eden Ulu Cami ve Türk İslam Medeniyetleri Müzesi için “Antalya’nın mücevheri olacak” ifadesini kullandı. Türel, Antalya’da yıllardır devam eden sinema ve piyano festivallerine Yörük Festivali’ni de eklediklerini söyledi. 

Altınova’da cem evi 

Kepez-Altınova kültür merkezi bünyesinde bir Cem Evi olacağını ifade eden Başkan Türel şöyle konuştu; “Hazreti Muhammed Peygamberimiz, Hz. Ali Efendimiz hepimizin için kutsaldır.  Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk devlet ve millet beraberliğinin temelidir, gurumuzdur. Hacı Bektaşi Veli, Abdal Musa ortak değerlerimizdir. Padişahlarımız, Fatih, Sultan Abdülhamid ortak tarihimizdir. Merhum başbakanlarımız, devlet adamlarımız Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Alpaslan Türkeş hepimizin değerleridir. Geçen sene Cumhuriyet Bayramını Muratpaşa belediye başkanımız ile birlikte kutladık ve bir ilki gerçekleştirdik. Artık bölünmek yok. İri olacağız, diri olacağız, hep birlikte Antalya, hep birlikte Türkiye olacağız.”

Antalya 21. yüzyılın dünya şehri olacak 

“Antalya gibi Türkiye’nin lider şehirlerinden birisine durmak yakışmaz” diyen Türel, “Antalya 21. Yüzyılın dünya şehri olacaktır” ifadesini kullandı. Antalya’nın akıllı şehir projelerinde de öncü bir şehir olacağını söyleyen Türel, görme engelliler için de engelsiz bir şehir yaratma gayretinde olduklarını kaydetti. Türel, “Hizmet binamızda görme engelliler için cep telefonuyla yönlendirme sistemi kuruyoruz. Bu örnek olacak” dedi. Türel, Antalya’nın kentsel yenileme projelerinde de öncü bir şehir durumunda olduğunu ifade ederek, Kepez-Santral’in akıllı ve yeşil bir şehir olarak yeniden inşa edildiğini söyledi. Türel, Balbey’deki dönüşüm projesi içinse “şehircilik tarihine geçecek bir proje” ifadesini kullandı. 

İftiralarla bizi engelleyemezler

“Boğaçayı, İstanbul kanal projesinden sonraki en önemli proje olabilirdi“ diyen Başkan Menderes Türel, Boğaçayı’nın doğal yaşam alanları ve film platolarıyla bir Türkiye projesi olduğunun altını çizdi. Konyaaltı sahil projesinin de engellenmek istendiğini kaydeden Başkan Menderes Türel, "Oradan kendilerine rant çıkarmak isteyenler oldu, ama biz Antalya’nın hakkını koruduk ve şimdi projeyi belediye olarak kendimiz yapıyoruz. Konuşanlar konuştuklarıyla kalacaklar. Konyaaltı ve Minicity alanı eskisinden çok daha yeşil, çok güzel bir dünya projesi olacak ve Antalya’ya değer katacak. Bizim projelerimiz rant projeleri değildir, dünya markası projeler.  Büyük inşaatlar olmasın, rahatımız bozulmasın, böyle iyiyiz deme hakkımız yoktur. Biz Antalya'yı daha yükseğe taşıyacağız, Antalya Türkiye'yi daha yükseğe taşıyacak” şeklinde konuştu.

Şehrimiz de 5 yıldızlı olacak

Türel, Tünektepe ve kruvaziyer liman projelerinin de Antalya’ya değer katacak projeler olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Kepez'de kültür yatırımları, kültür sarayı ve müzeler, Lara'da kruvaziyer liman, Muratpaşa'da kent müzesi ve tarih, Konyaaltı'nda ise spor, eğlence, dinlenme ve gezme olacak. Bu projelerle Antalya’ya farklı bir turist gelecek, farklı bir turizm ve ticaret başlayacak. Antalya’da turist otelden çıkmıyor denirdi. İşte artık şehrimiz de beş yıldızlı olacak. Turist bu eserleri görmek için Antalya’ya gelecek.” 

Belediyeyi rant kapısı haline getirmem

“Menderes Türel’in projeleri başarısız olsun isteyenler var” diyen Türel, Einstein’in “Atomu parçaladım, ama peşin hükümleri kıramadım” sözünü hatırlatarak, “Antalya kaybetsin, belki biz seçim kazanırız diye düşünenler var. Benim üzüldüğüm husus, sadece siyaset veya rant uğruna her projemize engel çıkarılmasıdır. Bazıları biz başarısız görünelim diye projeleri engellemeye çalışıyor, bazıları ise rant peşinde koşup, rant bulamadığı için bu projeleri karalamak istiyorlar. Antalya halkı şunu bilsin ki, ben bu görevde olduğum sürece Antalya'lının hakkını, Antalya'lı yetimin hakkını kimseye yedirmem! Ben Antalya'ya zararı olacak bir işe imza atmam. Ben belediyeyi, imar planını rant kapısı haline getirmem!” diye konuştu. 

Tarık Akıltopu’nun şiiriyle veda etti

Başkan Türel, salonda bulunanlara “Bunlar Menderes Türel’in değil, Antalya’nın projeleridir. Bu projeler bizim neslin 30 senedir Antalya için hayalini kurduğumuz eserlerdir. Artık bütün bunlar yarım kalmamalıdır. Bu sebeple sizlerden ricam bu projelere sahip çıkmanızdır” diye seslendi.  Türel, yaklaşık 2.5 saat süren sunumunun ardından toplantıya katılanlara Tarık Akıltopu’nun Biz Antalyalı’yız şiiriyle veda etti.