BIST 9.679
DOLAR 32,51
EURO 34,79
ALTIN 2.419,24
HABER /  GÜNCEL

Başçı'nın türbanlı eşinin etkileyici kariyeri

Sezer'in başörtülü olduğu için eşini Merkez Bankası Başkanlığına atamadığı Sıdıka Başçı en az eşi kadar iyi bir para uzmanı

Abone ol

Eşi başörtülü olduğu gerekçesiyle 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosuna uğrayan Merkez Bankası Başkanlığına atanan Erdem Başçı'nın eşi Sıdıka Başçı da en az eşi kadar iyi bir para uzmanı.

Sonradan başını öttüğü bilinen Sıdıka Başçı'nın hiyakesini Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu yazmıştı. Sezer'in vetosu döneminde kaleme alınan yazıya göre iktisatçı olan Sıdıka Başçı, özellikle borsa analizleri ve güncel ekonomik yorumları ile dikkat çeken bir isim.

Sonradan başını örttüğü ortaya çıkan Sıdıka Başçı, ODTÜ İktisat Bölümü öğrencisiyken Erdem Başçı ile evlendi.

1 Ocak 1970 Ankara doğumlu olan bayan Başçı, Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nden ekonometri alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı.

Sıdıka Başçı, bir süre Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Daha sonra İngiltere York Üniversitesi İktisat Bölümü'nde misafir öğretim görevlisi olarak bulundu.

Sıdıka Başçı, 1999 yılında Estim Ekonomik Araştırma ve Danışmanlık Hizmetleri Şirketi'ni kurdu. Ankara Gaziosmanpaşa Şairler Sokak'taki büro, Sıdıka Başçı'nın babası tarafından kiralandı.

Eşi Erdem Başçı'nın 2003 yılında Devlet Bakanı Ali Babacan'a danışman olması, ardından Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na getirilmesi üzerine Sıdıka Başçı'nın şirketi "etik mi" tartışmasına konu oldu.

Bunun üzerine şirketin faaliyetlerinin durdurulduğu ve kapatılacağı açıklandı. Ancak resmi kayıtlar, kapanma işleminin Şubat 2005'te başlatılığını, 14 Mart 2005'te sonuçlandığını gösteriyor. Sıdıka Başçı, şirket yönetirken, üniversiteler için ekonometrik modeller üzerine analizler yaptı.

İşte Sıdıka Başçı: