BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  EKONOMİ

Başçı'dan flaş enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılı hedeflerinin, enflasyonu yüzde 7'nin altına çekmek olduğunu söyledi.

Abone ol
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ekonomik anlamda Türkiye'de çok güzel şeyler olduğunu söyleyerek bu yıl ki enflasyon hedefinin yüzde 7'nin altına çekmek olduğunu söyledi. Ekonomik göstergeleri kırmızıdan maviye dönüştürdüklerini anlatan Başçı, 2001 yılında çift haneli olan bütçe açığının, kısa sürede Avrupa'nın kritik eşik olarak kabul edilen yüzde 3'ün altına indiğini söyledi.

Başçı, Merkez Bankası ile Çanakkale Belediyesince Çanakkale Seramik Müzesi'nde düzenlenen "Kırmızıdan Maviye Çağdaş Türk Resim Sanat" sergisinin açılışındaki konuşmasında, Merkez Bankası koleksiyonundan derlenen eserlerden oluşan serginin, Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında Çanakkaleli sanatseverlerin beğenisine sundukları için mutlu olduklarını söyledi.
 
"GÖSTERGELER KIRMIZIDAN MAVİYE DÖNÜŞTÜ"
 
Erdem Başçı, kırmızıdan maviye geçiş için benzer bir benzetmeyi ekonomi açısından da yapılabileceğini vurguladı. Ekonomide de pek çok göstergenin kırmızıdan maviye dönüştüğünü anlatan Başçı, şu bilgileri verdi:
 
"Yani istikrarsız bir durumdan, istikrarlı bir ortama dönüştü. Bunlardan en önemlisi kamu maliyesi alanında yapılan ilerlemedir. 2001 yılında bütçe açığı çift haneli seviyelerde yani kırmızı seviyelerdeyken bugün yüzde 3'ün Avrupaca bir sınır olarak kabul edilen mavinin üst sınır olarak kabul edilen yüzde 3'ün altında bir bütçe açığımız var.

Kamu borcu da benzer şekilde yüzde 60 olarak kabul edilen mali sınırın oldukça altında iyi bir noktaya gelmiş durumda. Benzer bir gelişmeyi yakın dönemde cari dengede yaptık. Cari dengede yine mavinin sınırı olarak 5'i alırsak, 5'in altına doğru bu yıl cari açığımızı indirme mutluluğuna erişeceğiz. Burada da biliyorsunuz yine kırmızı sınır olarak alınabilecek olan 9'un üzerinde bir yerden cari açığı 2011 yılından itibaren kademeli bir şekilde adım adım daha güvenli, istikrarlı bir bölgeye çekiyoruz bu yıl. Bizim asli önceliğimiz olan, esas işimiz olan fiyat istikrarı alanında da enflasyonda yine malumunuz geçen sene haziran ayında yine kırmızı çizgi olarak alabileceğimiz yüzde 9'un üzerinde, yüzde 9.7'lik bir enflasyondan kademeli olarak önce turuncu bölgeye sonra sarı bölgeye geldik. Çok yakında da mavi bölge olan yüzde 7'nin altına inmeye gayret ediyoruz."
 
"GÜZEL ŞEYLER OLUYOR"
 
Merkez Bankası Başkanı Başçı, ufak bir çabayla, sağlam bir duruşla yüzde 7'nin altında bir enflasyonun bu yıl mümkün göründüğüne işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Bunu da mavi bölgeye getirmeye gayret ediyoruz. Geriye kaldı büyüme. Büyümeyle ilgili olarak da orta vadeli programdaki yüzde 4 ve üzeri mavi bölge olarak düşünülürse bunu da yukarıya doğru çekmek için çok güzel, önümüzde fırsat var. Bu fırsatta önümüzdeki birtakım küresel belirsizlik unsurları geride kaldığında ve yapısal reformlar adım adım haya geçtiğinde, enflasyon düştüğünde, reel faizler bununla birlikte kademeli bir şekilde daha da düştüğünde ciddi bir büyümede katkı söz konusu olacak ve 4'ün de üzerine önümüzdeki yıldan itibaren büyük ihtimalle çıkma ihtimalimiz oldukça yüksek. Dolayısıyla kırmızıdan maviye saydığım 4 farklı kategoride ekonomide de çok güzel gelişmeler oluyor ve olmaya devam edecek."