BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,63
HABER /  GÜNCEL

Başbuğ'dan çok tartışılacak başkanlık sözleri

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, parlamenter sistemden yana olduğunu söyleyerek buna rağmen başkanlık sisteminin de tartışılabileceğini söyledi.

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, başkanlık sisteminin antidemokratik bir sistem olmadığını, tartışılabileceğini söyledi. Paralel Yapı tartışmalarına da değinen Başbuğ, yönetici kadroların  komplolar hazırladığını söyleyerek bu konuyla ilgili ilk uyarıyı yapan isimlerden olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından düzenlenen "Atatürk'ten Bugüne Türkiye'nin Dış Politika Uygulamalarına

Saydam bir cemaat, saydam bir yapılanma değil. Amaçları, hedefleri ortada. Dolayısıyla bu cemaat elbette Türkiye için önemli bir tehdittir...

Bakış" etkinliği, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Başbuğ, Türkiye'nin dış politika konusunda Mustafa Kemal Atatürk'ün politikalarını örnek alması gerektiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Her ülkenin takip edeceği dış politika bir temele dayanır. 'Bu temel nedir?' derseniz, cevabı çok basit. O ülkenin milli menfaatleridir. Bu kavram önemli. Son dönemde özellikle 'milli' kelimesinden rahatsızlık duyuluyor. Ne demek milli? Milli olmazsanız, devlet olmazsınız zaten. Bunun farklı bir izahı yok. Tabii ki milli olacak. Mustafa Kemal'e bakalım. Zaten Mustafa Kemal de der ki; 'milli siyaset, milli menfaatlere dayanacak.' 

"PARALEL YAPININ CİDDİ TEHDİT OLDUĞUNU SÖYLEDİM"

Başbuğ, bir öğrencinin "Paralel Yapı ile ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum?" sorusu üzerine, "Bunu daha önce de ifade ettim. 'Paralel Yapı' veya 'cemaat' diye isimlendirdiğimiz grup. 'Cemaat' dediğimiz zaman, cemaatin bir yönetici kadrosu var, ayrıca destek veren var. Komploların içinde olmayan insanlar da var" dedi. ‘Paralel Yapı'nın yönetici kadrolarının komploları hazırladığını söyleyen Başbuğ, şöyle konuştu:

"Bu hainlikleri yapan grubun, Türkiye için önemli bir tehdit olduğunu kamuoyuyla paylaşan belki de ilk kişiyim. Hatırlarsınız daha 2009 yılından itibaren bu cemaatin Türkiye için ciddi tehdit olduğunu söyledim. Çünkü cemaatler kapalı kutudur. Evet bu cemaatin başı belli ama sonu belli değil. Saydam bir cemaat, saydam bir yapılanma değil. Amaçları, hedefleri ortada. Dolayısıyla bu cemaat elbette Türkiye için önemli bir tehdittir ve bununla mücadeleyi, etkin mücadeleyi kim yürütüyorsa onun yanında yer almak da bana göre doğrudur.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞILABİLİR"

Olaya genel olarak baktığınız zaman, başkanlık sistemi antidemokratik bir sistem midir? Hayır. O da demokratik sistemlerden bir tanesidir. Tartışılabilir mi? Evet tartışılabilir. Artısı veya eksisi var mıdır? Tartışmalar sonucu ortaya çıkar. Kişisel olarak 'başkanlık sistemi mi veya parlamenter sistem mi?' diye bana soruyorsanız. Bence, Türkiye için parlamenter sistem daha uygundur ama bütün bunları söyledikten sonra başkanlık sisteminin, şu anda Türkiye'de tartışılmasını, şu konjonktürde, yani terör olayları şiddetle devam ederken tartışılmasını, zamanlama açısından doğru bulmuyorum."