BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,97
HABER /  GÜNCEL

Başbakan'ın sözlerinin ardındaki sır!

Hükümetin iç güvenlikte polisi daha etkin kılma formülü belli oldu

Abone ol

PKK ile mücadelede özel harekât polisleri daha etkin rol alacak. 6 bin 500 olan özel harekâtçı sayısı 5 bin artırılacak. Modern teçhizatla donatılacak polisler zırhlı Cobra araçlarla "nokta operasyon" yapacak

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, terörle mücadele çerçevesinde iç güvenlikte polisin kullanılmasıyla ilgili bir çalışma yapıldığını, bölgelerin hassasiyetine göre bu konuda adım atılacağını açıklamasının ardından gözler özel harekat polislerine çevrildi. Sabah gazetesi hükümetin terörle mücadalede yeni hamlesinin ayrıntılarına yer verdi. Buna göre özel tim sayısı kademeli olarak 11 bine çıkacak

ÖZEL HAREKAT POLİSİ SAYISI ARTIYOR
Polisin teröristle mücadeleye arazide özel harekât birimiyle destek vermesi projesinde ilk adım 2010'da atıldı. İçişleri Bakanlığı, 54 ilde görev yapan 5 bin özel tim polisi sayısını 2015'e kadar 11 bine çıkartmak için harekete geçti. 2010'a kadar 5 binlerde tutulan Özel Harekât polisi sayısı, Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı döneminde artırılmaya başlandı. İki ayrı kursla özel timci polis sayısı 6 bin 500'e çıkarıldı.

Özel Harekât Yönetmeliği'nde değişiklikle özel harekâta katılacak amirlerin yaşı 33'ten 30'a, polis memurlarının yaşı ise 30'dan 28'e düşürüldü. Özel Harekât Dairesi'nde ilk kez kurulan Ar-Ge Şubesi, ABD, İsrail ve AB üyesi ülkeler başta olmak üzere yabancı timlerideki gelişmeleri takip edip Türkiye'ye uyarlayacak.

COBRA İLE TAKİP
Özel timler, istihbarat çalışmalarıyla "nokta operasyonlar" yapacak. Timlere daha modern araç ve teçhizat takviye edilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tercih ettiği, 9 personel taşıma kapasiteli, zırhlı Cobra'lardan polis özel timine de alınacak. Özel harekâtçıların yetiştirildiği Ankara Gölbaşı'ndaki merkez kampus de iyileştirildi ve yeni eğitim binaları yapıldı.

ÖFKE KONTROLÜ
Özel harekât polisi olmak isteyenler, silah bilgisi ve atış teknikleri, keskin nişancılık, haritacılık, arazi harekatı, dağcılık ve helikopter harekâtı ile yakın alan çatışması eğitimlerinin yanı sıra "öfke kontrolü ve stres yönetimi" ve sosyalleşme kapsamında "drama" seminerleri alacak. Timlere, ayrıca uzaktan kumanda ile çalışan patlayıcılar, mayınlar ve bombalı tuzaklamalara karşı geliştirilen sinyal karıştırıcı jammer cihazı kullanımı ve Türkiye'de faaliyet gösteren terör örgütleri profili, iletişim ve ikna teknikleri, müzakere yönetimi, motivasyon ve takım çalışması eğitimi de verilecek.