BIST 9.103
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,70
HABER /  GÜNCEL

Başbakan'ın sözlerine BDP'den tepki!

Başbakan Erdoğan'ın dünkü Ermeni açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Samimi bulan da var bulmayan da. BDP cephesi bu açıklamaya nasıl bakıyor?

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Başbakan Erdoğan, 1915 olaylarının 99'ncu yıldönümünde yaşamını yitiren Ermeniler'in torunlarına taziye mesajı yayınladı.

Peki Başta Ermenistan ve ABD olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yankı bulan Ermeni mesajına BDP nasıl bakıyor?

Barış ve Demokrasi Partisi Iğdır milletvekili Pervin Buldan Başbakan'ın Ermeni açıklamasını İNTERNETHABER'e değerlendirdi:

BASİT BİR YÜZLEŞME


"Sayın Başbakan'ın Ermeni katliamına ilişkin yapmış olduğu ya da vermiş olduğu mesajı basit bir yüzleşme olarak değerlendiriyorum. Bu kadar önemli bir olay, Türkiye'nin gerçekten kanayan bir yarası olan, Türkiye'nin farklılıkları ve zenginlikleri olarak gördüğümüz Ermeni halkına ilişkin yapılan bu soykırımı basit bir taziye mesajıyla kınamak ya da dile getirmek Ermeni halkına yapılmış olan bir hakarettir."

AÇIKLAMAYI SAMİMİ VE DOĞRU BULMUYORUM

"Bizim başından beri Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu'nun kurulmasını istememizin en büyük sebebi aslında bu. Türkiye'de yaşanan bütün katliamların, soykırımların çok açık bir şekilde açığa çıkması, sorumlularının bulunup yargılanması ve buna ilişkin bu acıları yaşayan halkların mağduriyetlerini giderecek politikaların üretilmesi anlamlıdır ama Sayın Başbakan bunlardan uzak sadece bir mesajla bir taziye ile bu olayın üzerini kapatma düşüncesiyle bunları söylemiş olabilir. Dolayısıyla bu açıklamayı çok samimi ve doğru bir yaklaşım olarak değerlendirmiyorum."

TÜRKİYE'NİN GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMESİ GEREKİR

"Ermeni halkına yapacağımız tek şey, onların acılarını giderecek ve onlardan tam anlamıyla özür dileyecek ve Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu ile birlikte bir yüzleşmenin gerektiğini düşünüyorum. Bütün yaşananları birlikte değerlendirmek gerekiyor. Sadece Ermeni halkına değil, Dersim, Çorum katliamı, Gazi olayları, Roboski olayı... Bunların hepsini birlikte değerlendirmek lazım, bunlar Türkiye'de yaşanmış acılar, bu kanuda mağduriyet yaşayan birçok aile var. İşte Hakikatleri Araştırma ve Adalet Komisyonu tam da bu noktada hayata geçebilirse anlamlı olur. Roboski olayında 34 can parçalandı ve buna ilişkin hiçbir zaman hukuk işlemedi, kimse çıkıp özür dilemedi ve kabul da etmediler zaten. Ben Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğine inanıyorum. Geçmişiyle yüzleşmeyen bir Türkiye'nin demokratik bir Türkiye olacağına inanmıyorum. "