BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL

Başbakan'ın sözleri iç çatışmayı davet ediyor!

AK Parti’nin Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan, İzmir’deki konuşmasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na ve HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahaddin Demirtaş’a mezhepleri ve kökenleri üzerinden yüklenmişti.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Kılıçdaroğlu’na “Sen Alevi olabilirsin” diyen Erdoğan, Demirtaş’a ise isim vermeden “Sen olsan olsan, kendisi Zaza ama benim Kürt kardeşlerimi aldatıyor.” diyerek yüklenmişti.

Erdoğan'ın bu sözlerini İNTERNETHABER'e değerlendiren HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Erdoğan'ın bu söylemlerinin Türkiye'de bir iç savaşa davet olduğunun altını çizdi.

İşte Kürkçü'nün açıklamaları...

SÜNNİ MUHAFAZAKAR BLOK ÜZERİNE İKTİDAR ZEMİNİ

"Başbakan'ın mezhepçi ve ayrımcı bir sosyal-politik hat izlediğine kanıt aramaya gerek yok. Aslında kendisi bu tutumu ortaya her zaman koyuyor. Hem Kürtlük-Türklük ilişkisi içerisinden, hem Kürtler arası lehçe ayrılıkları üzerinden, hem de Alevi-Sünni gerilimi üzerinden toplumu taraflaştırmaya, Sünnileri, Türkleri, Kürtleri kendi etrafına çağıran ve bir bütün olarak Kürtleri kendi içinde ayrıştıran, Alevi-Sünni ayrımından hareketle Türkiye'de bir Sünni muhafazakar blok üzerine bir iktidar zemini kurmayı arıyor."

BU SÖYLEMLERLE IŞİD'İN DOĞMASINA NEDEN OLDU

"Ortadoğu'da bugün savaşa yol açan, Suriye'yi parçalayan, Irak'ı parçalayan bütün dinamiklerin Türkiye'ye taşınması demek. Böyle baktığımız zaman bunu sadece bir seçim söylemi olarak göremeyiz. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi bu söylemi hemen sınırın güneyinde açıkça izleyerek IŞİD'in doğmasına, El Nusra'nın, El Kaide'nin Suriye'de kök salmasına yardımcı olarak, buna kanal açarak yaptı. Ve bunun bedelini şimdi hep birlikte ödüyoruz. Aslında kendi Dışişleri Bakanlığı bunun ilk kurbanı oldu, hala 40'ı aşkın diplomat ve görevli IŞİD'in elinde. "

İÇ ÇATIŞMAYI DAVET EDİYOR

Bu söylem, bu ilişkileri  Türkiye'nin içine taşımaya davetten başka bir anlama gelmeyen bir söylem. Başbakan bu söylemle aslında bir iç çatışmayı davet ediyor. Bunu da milletin adamlığıyla bağdaştırmaya çalışıyor. Ben, Başbakan'ın hakikaten son derece, kırıcı, yıkıcı, ayrıştırıcı bir yere konumlandığını görmek için başka bir şeye kanıt olmadığını düşünüyorum.