BIST 9.089
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.325,97
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Diyarbakır'da dev destek paketini açıkladı!

Başbakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım paketini açıkladı. Dev pakette 23 il için önemli yatırımlar yer alıyor. İşte 23 ili kapsayan o yatırımlar....

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Diyarbakır'da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezi’nde 23 ili kapsayan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” tanıtım programında konuştu.

Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik önümüzdeki 10 yıla kadar devam edecek kalkınma ve yatırım hamlesini başlatıyoruz" dedi.

23 ilde 67 bin konut yapılacak. Batman, Diyarbakır ve Malatya'ya 3 yeni stadyum geliyor. Bölgede yatırım teşvikleri kapsamında yatırım yeri bedava verilecek. İhtiyacı olan fabrikayı devlet yapıp sembolik rakamla kiraya verecek. Makine ve teçhizat alımı için sıfır faizli kredi geliyor. 23 ile her yıl 10 yeni fabrika hedefleniyor. Yıldırım, devletin ihtiyaç duyduğu ürünleri de buradaki fabrikalardan alacağını aktardı.

İŞTE 22 İLİ KAPSAYAN REFORM PAKETİ

- Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyar liralık yatırım yapıyoruz. Sur, Şırnak merkez, Nusaybin, Cizre ve Silopi için 7,5 milyar yatırımı gerçekleştireceğiz.

CİZRE YÜKSEKOVA'DA KONUTLAR...

- Terörden zarar gören il ve ilçelerimizi her şeyiyle yeniliyoruz. Özellikle Diyarbakır Sur'da tarihi dokusu dikkat edilerek inşa edilecek. 1 ay sonra Cizre’de 2500 konutun inşaatları yükselecek. 2 ay içinde Yüksekova’da 1500 konut başlamış olacak. Bütün dükkanlar ahşap, taş mimari ile yenilecek. Bütün evleri tarihi dokusuna uygun olarak yeniden yapacağız. Hz. Süleyman Camii’nin etrafını yenileyeceğiz.

CELAL GÜZELSES MÜZİK EVİ AÇILACAK

- Celal Güzelses adına bir müzik evi yapacağız, gençlik ve kadın merkezleri yapacağız. Terörden zarar gören şehirlerimizi, ilçelerimizi tamamen yeniliyoruz.

36 BİN YENİ KONUT

- Toplam 36 bin yeni konut yapılacak ve hak sahiplerine verilecek.Terörden zarar gören vatandaşlarımız evleri yapılıncaya kadar kirada oturacak ve kiraları devlet tarafından ödenecek. Buraların yenilenmesi için toplam 10 milyar lira para harcayacağız. Bu illerimizi alt yapısı ile üst yapısı ile çok güzel bir hale getireceğiz. Eşya kayıplarına karşı da 255 milyon lira ödeme yapacağız.

BATMAN, DİYARBAKIR VE MALATYA'YA STADYUM GELİYOR

Batman’da 15 bin, Diyarbakır’da 33 bin, Malatya’da 25 bin kapasiteli stadyum yapacağız.

15 YENİ HASTANE YAPILACAK

-15  tane yeni hastane ve 51 karakol yapılacak. Terörden zarar gören vatandaşlarımızın yol, giyim, eğitim ve bütün masfarlarını karşılıyoruz.

500 AİLE DESTEK GÖREVLİSİ ALINACAK

- 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkarıyoruz. Aile sosyal destek personelimizin sayılarını da artırıyoruz. 500 yeni aile destek görevlisi ataması yapacağız.

- Sosyal hizmet yardımları için 393 milyon liralık bir bütçe ön görüyoruz. Benim en çok hoşuma giden kelime yatırımdır. Çünkü yatırım kalkınma demektir. Teröre karşı en güzel cevap yatırım demektir ve kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır.

İSTİHDAM İÇİN 23 İLE HER YIL 10 FABRİKA...

- 23 ilimizde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Bu merkezler 5 ana kümeye ayırdık. 8 ilin her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da ortalamada 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizliktir.Teçhizat için sıfıt faizli kredi.

Buraya yatırım yapmak isteyen var ama terör nedeniyle çekiniyor. En öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler gecikir. Öncelikli, acil konu terörden bölgenin temizlenmesidir. Bu destekler 2027 yılına kadar devam edecek.

ÇAĞRI MERKEZLERİNE 20-25 BİN ELEMAN

- Çağrı merkezleri maliyeti düşük il alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20 ila 25 bin arasında olacak. Özellikle bu gençlerimiz bu ortamlarda iş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar. Gençler size bu terör örgütü dağı vaat ediyor, ölümü vaat ediyor. Biz ise yaşamayı ve geleceği vaat ediyoruz. Bu çıkmazdan, karanlıktan dönelim. Dağa çıkan çocuk sayısı 10 kat azaldı. Bu milletin çocuklarını size yedirmeyeceğiz.

HAYVANCILIĞA 3.7 MİLYARLIK YATIRIM

Tarım ve hayvancılığın gelişmesi için 3.7 milyar liralık yatırım yapılacak. Terör nedeniyle hasar gören elektrik tesislerimizin yenilenmesi için de gerekli harcamayı yapacağız. Terörden hasar gören 322 kilometre yolun tamamını yeniliyoruz. 2 kilometrelik 2 köprü, toplam 71 kilometre uzunluğunda tüneller yapacağız.

Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki yörelerimizin büyük bölümünü sulamaya açtık. Sulama ve tarım bölge için çok önemli. Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Silvan Barajı'nı yapacağız. Sulu tarım bölgede çok daha gelişecek.

TARIM GELİRLERİNDE ARTIŞ OLACAK

Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki yörelerimizin büyük bölümünü sulamaya açtık. Sulama ve tarım bölge için çok önemli. Bölgenin kurtuluşu tarımda, arazilerin sulanmasında. Terör örgütü ne kadar uğraşırsa uğraşsın, Silvan Barajı'nı yapacağız. Sulu tarım bölgede çok daha gelişecek. Bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak.

35 MİLYON LİRALIK TIBBİ CİHAZ

İlk etapta hastanelerimize 35 milyon liralık tıbbi cihaz gönderiyoruz. Bölgedeki sağlık yatırımlarımızın tutarı 4.5 milyon liradır.

GENÇLER İÇİN SPOR MERKEZLERİ

Yeni spor tesislerini de gençler için yapıyoruz. Terör belasından uzak olsunlar diye önemli yatırımlarımız var. Spor, barış ve kardeşliktir. Toplamda 294 milyon lira harcayarak Şırnak'ta 12, Van'da 7 ve diğer illerde de spor tesisleri yapıyoruz. Terörden etkilenen illerimize 15 yeni gençlik merkezi açıyoruz.

ALÇAK PKK MEMLEKET SEVDAMIZI BİTİREMEZ

Ne yollara mayın döşeyen alçak PKK terör örgütü neden FETÖ memleket sevdamızı adalet duygumuzu asla zehirleyemeyecekler. sonsoza kadar birbirimizin hukukunu korumaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılık, ırkçılık asla gündemimizde olmayacak. Vatandaşlarımız vatanımızdan bayrağımızdan asla vazgeçmedi. Bizde hizmetten kardeşlikten vazgeçmedik. Bölgesel Kalkınma farklarını asgariye düşürmek için burdayız. Yeniden şaha kalkmak içn burdayız. İş ve emek için buradayız.

İSTİKBALİMİZE SAHİP ÇIKTINIZ

Yakın zamana kadar devletle vatandaşlarımızın arqasına kendini gizleyen bir çete vardı. 15 Temmuz gecesi bu karanlık el sizlerin eliyle kırıldı. 15 Temmuz'da diyarbakır'ın verdiği demokrasi için sizlere teşekkür ediyorum. Diyarbakır tercihini Türkiye'nin geleceğinden yana yaptı. 15 Temmuz'u yeni bir istikbal mücadelesi olarak görüyoruz. O gün sizler Türkiye'nin şerefini Alçak terör örgütü FETÖ'ye çiğnetmediniz. O gün istikbalimize sahip çıktınız. Sizin seçtiğiniz Cumhurbaşkanına sahip çıktınız. Siz sadece FETÖ'ye değil çukur siyasetine de karşı çıktınız. 

BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİNİ DEFEDECEĞİZ

Vatandaşımızın desteğiyle inşallah bütün terör örgütlerini def edeceğiz. Ülkemizi parçalamak isteyenler asla çözümün bir parçası değildir olamazlar. Çözüm sizsiniz ve siz ve biz birlikte Türkiye'yiz. Vatanına sahip çıkanlar çözümün sahipleridir. Kan dökenler çözüme karşıdır. PKK'nın eline silah verenlerle DAEŞ'in eline silah verenler aynı güçleridr.

TÜRKİYE'NİN KUZEYİNDE YAPAY BİR DEVLET KURDURMAYACAĞIZ

Kendimiz için ne istiyorsak komuşumuz için de aynısını istiyoruz. Fırat Kalkanı operasyonu kendimize olduğu kadar Suriye'nin toprak bütünlüğü için de önemlidir. Türkiye'nin Suriye ile 900 kilometre hududu var. Asıl binlerce km uzaktan gelenlerin Suriye'de ne işi var. Siz terör unusrları bir olacaksınız topraklarınıza füze atacaksınız, Antep2 gelip 54 vatandaşımızı katledeceksiniz biz de size tepki vermeyeceğiz öyle mi? Biz Fırat Kalkanı ile oradayız. Ne zamanki terör örgütleri ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse o zaman geri döneriz. Aksi taktirde orada kalırız. Terör tacirlerine hizmet edecek bir projeye, Suriye'nin kuzyinde yapay bir devlet kurulmasına asla izin verilmeyecek.

KÜRTLERLE BİR PROBLEMİMİZ YOK!

Bizim Suriye'de verdiğimiz mücadele terörle ve teröristlerle olan mücadeledir. Suriye'deki Kürtlerle mücadele edildiği yalanını yayıyorlar. Bizim Kürt kardeşlerimizleasla bir sorunumuz yok. Kobani'de DAEŞ zulmünden kaçanlara kucak açan yine Kürt milleti olmuştur. Türkiye zorda, darda olanlara hep kucak açmıştır. Türkiye kürtlerin de barışın da yegane temsilcisidir. Topraklarımıza fitne tohumu ekmek istiyorlar. Bizim topraklarımız birlikle aşılanmıştır.

15 BAKANLA DİYARBAKIR'A ÇIKARMA

Başbakan Yıldırım'a Diyarbakır ziyareti sırasında, Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile çok sayıda milletvekili de eşlik ediyor.

HÜKÜMET BİR SÜREDİR ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Hükümet çatışmalar nedeniyle ekonomik olarak da geri planda kalan Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik ekonomik hayatın canlanmasını sağlamak için bir süredir paket üzerinde çalışıyor.

TERÖRDEN TEMİZLENEN YERLERE ZİYARET

Yıldırım, Diyarbakır ziyareti kapsamında, terörden temizlenen bölgelere yönelik uygulanan Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı kapsamında başlatılan çalışmalarla ilgili de incelemelerde bulunacak.