BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Başbakan'a öyle sözlerle seslendi ki!

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında konuştu.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında Kars'taki 'İnsanlık Anıtı'nı ucubeye benzeten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı sert dille eleştirdi. Başbakan Erdoğan'a 'İnzivaya çekilin!' çağrısı yapan Demirtaş,"İçinde bulunduğunuz atmosfer sizi ucubeleştiriyor" dedi.

Hizbullah lideri ve üyelerininde aralarında bulunduğu çok sayıda olaylı tahliyenin ardından hükümet ve yargı arasında başlayan tartışmalara değinen Demirtaş,"Türkiye Hizbullah'ı tartışacaksa JİTEM'i Hizbi-Kontra'yı tartışılmalıdır. O bölgede 1990'larda yaşananlar ortaya çıkarsa, Türk halkı bu ülkenin vatandaşı olmaktan utanacaktır" diye konuştu.

Konuşmasını bir bölümünü 13 Ocak'ta Diyarbakır'da yapılacak olan KCK Davası'nın ikinci duruşmasına ayıran Demirtaş, siyasilere, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve gazetecilere "13 Ocak'ta duruşmayı bizimle birlikte izleyin" çağrısı yaptı.

Demirtaş, konuşmasına dün gece Ankara Gölbaşı'nda düşen askeri helikopterde şehit düşen 5 askerin ve bir trafik kazasında yaşamını yitiren sanatçı Kıvırcık Ali'nin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

İşte BDP'li Demirtaş'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar:

"Bu ülkenin seçilmiş Başbakan'ı çıkıyor 'tez bu heykel yıkıla' diyor. Biz bunu Osmanlı filmlerinden biliyoruz. Yaparken Kars'a sormamışlar, Şimdi Başbakan bunu yıkın diyor. Yıkarken de sormayacaklar. Başbakan kararını vermiş ya yeter! Bu hem sanata hakarettir, hem demokrasiye hakarettir hem de halka hakarettir. Tek bir cümlede bu kadar haraketi başaran bir Başbakan ancak padişah yönetiminde olur. O heykeltraş Kars'a kocaman bir Recep Tayyip Erdoğan Anıtı yapsaydı şimdi devlet sanatçısı olurdu. Ama o sanatçı İnsanlık Anıtı yapmış. Ancak, onlar insanlıktan ne anlarlar?"

İNZİVAYA ÇEKİLİN!

"Sayın Başbakan 'İnzivaya çekilin!' Biraz kafanızı dinleyin. Bir kez daha geçmişinizi ve geleceğiniz düşünün. İçinde bulunduğunuz atmosfer sizi ucubeleştiriyor. Nasıl bir gelenekten geldiğinizi, ezilmiş kitleden geldiğinizi, bir zamanlar hangi çözüm önerileriniz olduğunu bir hatırlayın. Bu iş şakşakçılarla yürümez. Kars'ta ortaya koyduğnuuz tablo kendini kaybetmiş bir tablodur. Eğer bir ucube arıyorsanız. Asıl ucube Dilovası'nda yarattığınız tablodur."

TÜRKLER BU ÜLKENİN VATANDAŞI OLMAKTAN UTANIR

"Tartışmalı tahliyeler, hükümetin ve yargının içinde bulunduğu iş yapamaz durumun tablosudur. Yüzlerce kişinin katili olma iddiasıyla yargılanan bu kişilerin tahliyesi kamuoyu vicdanını rahatsız etmektedir. Ancak bu durum, 10 yıldır yargılamayı bitiremeyen yargının ve düzenlemenin alt yapısını hazırlayamayan hükümetin sorumluludur. Mesele sadece Hizbullah meselesi değildir. Türkiye Hizbullah'ı tartışacaksa JİTEM'i, Hizbi- Kontra'yı tartışılmalıdır. Ortada devlet eliyle yapılan cinayetler serisi vardır. Türkiye toplu mezarlarla, tahliyeler bu gerçeklerle yeni yüzleşiyor ama bölge halkı, Kürt halkı yıllardır bu gerçeklerle yaşıyor. O bölgede 1990'larda yaşananlar ortaya çıkarsa, Türk halkı bu ülkenin vatandaşı olmaktan utanacaktır. Köy yakmalar, cinayetlerin ardından devletin kendisi vardır."

SORUMLULAR YARGILANSIN

"O günlerde devlet adına görev yapanlar Başbakanlar, OHAL Valileri, Genelkurmay Başkanları da dahil herkesin yargı önüne çıkması lazım. Bu cinayet emirlerini verenler bugün hala anlı şanlı görevlerinde oturuyorlar. Yargılananlar beyanlarında bunları anlatmadılar mı? Kürt işadamlarına ölüm emrini veren Başbakan'lar neden yargılanmıyor? Bu yargı isterse 4 ayda karar veriyor. Bu hükümet isterse 50 bin sözleşmeli er alabiliyor. Ama 3 bin yargı mensubu alamıyor. Bu hepsinin ortak suçudur. Savaşa bu kadar bütçe ayıracağınaz eğitime, yargıya bütçe ayırsaydınız bunlar olmazdı. Ceza evlerinde onlarca hasta tutuklu var. Neden onlar tahliye olamıyor? CMK neden onları tahliye etmiyor. Adalet çökmüşse orada devlet yoktur. Sen istediğin kadar tek devlet, tek millet de."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A HARİTALI YANIT

HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

HEM MUHALEFETE HEM HÜKÜMETE YÜKLENDİ

"İstinaf Mahkemeleri yerel Yargıtaylardır. Hepsinin binaları tamamlandı. Neden açmadılar? Bu ülkeyi bölünmeye götürürmüş. Şimdi topu birbirine atıyorlar. İstinaf Mahkemeleri kararının uygulanmamasının altında hepsinin imzası var. Sonunda da Hizbullahçılar serbest kalıyor. 2003'de bin 30 Hizbullahçıyı af yasasıyla serbest bıraktınız. Bunlar tesadüf olabilir mi?"

HERKESE VAR BDP'YE YOK

"Bizimle ilgili dosyalar Yargıtay'da 3-6 ayda onanıyor. O zaman aceleniz neydi? BDP'lilerin dosyalarını o tozlu raflarda bu kadar kolay bulabiliyorsanız, Hizbullahçıları da bulun. Neden Hizbullahçılar 10 yıldır yargılanamıyor. Milletvekili olan BDP'liler ifadesi bile alınmadan mahkum ediliyor. Adamın haberi bile yok. Demek ki olabiliyormuş. Kimse kimseyi kandırmasın. Süleyman Kaya, Faruk Menekşe, biri ameliyatlıyken Diyarbakır Cezaevi'nden apar topar duruşmaya çıkarılıyor. Sadece 10 yıl süresinin bitmesine 1 gün kaldı diye mahkum ediliyor. 10 yıl 12 gün tutuklu olan sadeci 2 kişi var onlarda bu iki kişidir."

BAŞBAKAN'A HARİTALI YANIT

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta grup toplantısında gösterdiği Duble Yol Haritası ve yatırım rakamlarına haritalarla yanıt verdi:

"Başbakan geçen hafta duble yol haritası gösterdi. Asıl vahim durum duble yolsuzluk haritalarında. Onları Başbakan göstermiyor. TUİK'in rakamlarına göre 339 bin kişi açlık sınırının altında. 12 milyon 750 bin kişi yolsulluk sınırının altında. 13 milyon insan senin ülkende yoksul ve aç. Sen çıkıp hala güllük gülistanlık bir tablo var çiziyorsun. 1991'de sadece Güneydoğu 8 milyon küçükbaş-büyükbaş hayvan varmış. Köyler yakıldıktan sonra  2008'de bu rakam 5 milyona indi. Boşaltılan 3 bin köyün faturasını tüm Türkiye ödüyor. Sırf 'Kürtler Kürtçe konuşmasın' diye bugün eti 15 TL yerine 30 TL'ye yiyoruz. Kürtler Kürtçe konuşmasın diye hergün cebimizden bunun faturasını ödüyoruz. O bölgeye çıkardığınız fatura Samsun'a Trakya'ya İzmir'e çıkardığınız faturadır. "

KÜRDİSTAN DEĞİL, YEŞİL KART HARİTASI

Demirtaş, partililere Türkiye'de yeşil kart oranının en fazla olduğu iller, yoksululuğun en fazla olduğu iller ile doktor ve eğitim yatırımının en az olduğu  iller haritasını göstererek,"Bu Kürdistan haritası değil, yeşilkart haritasıdır. Bölücünün daniskası sizsiniz. Bu tablolar 1927'den beri böyle. Bu tesadüf olabilir mi?" diye sordu.

KCK DAVASINA DAVET

Demirtaş, 13 Ocak'ta Diyarbakır'da ikinci duruşması yapılacak olan KCK Davası'na da katılacaklarını açıkladı.

"13 Ocak'taki duruşmada, arkadaşlarımızın anadilde savunma hakkını kullanmalarını ve serbest bırakılmalarını istiyoruz. Biz de 13 Ocak'da Diyarbakır'da meydanlarda, sokaklarda, duruşma salonunda olacağız. Herkesi oradaki hukuk garabetini izlemeye davet ediyoruz. Bunlar siyasi soykırım davalarıdır."