BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  POLİTİKA

Başbakan'a göre hayır çıkarsa ne olur?

Başbakan Erdoğan referandumda evet çıkacağından emin, ancak hayır çıkması durumunda yaşanacak durumdan endişe duyuyor.

Abone ol

Referandumda açık ara evet çıkacağı tahmini yapan Başbakan Tayyip Erdoğan "hayır" çıkması durumunda ise endişeli. Erdoğan, “Hayır kazansa dünyanın sonu değil ama demokrasi, ekonomi ciddi travma yaşar” uyarısında bulundu.

Başbakan Erdoğan “12 Eylül’de futbol oynuyordu” diye kendini eleştiren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye siyasi hayatı boyunca yaşadıklarını anlatarak yanıt verdi, “Sayın Bahçeli böyle bir bedel ödedi mi?” diye sordu.

CHP’nin genel af önerisine tepki gösteren Erdoğan bu konudaki eleştirilerini de sürdürdü. Devletin ancak kendisine karşı suç işleyenleri affedebileceğini söyleyen Erdoğan, “Bir vatandaş olarak bir yakınım şehit olsa benim adıma birinin bunu affetmesini yaşadığım sürece de affetmem” dedi.

CHP liderini 70'lerin söylemi ile politika yapmakla suçlayan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nu halkoylamasını kendi meşruiyeti için kullanmakla suçladı. CHP liderinin türbanla ilgili önerisi için 13 Eylül çağrısını yineleyen Erdoğan, “Dün dünde kaldı cancağızım. Biz hazırız. Moda tasarımcılara havale etmeyelim. Gelin yapalım” dedi.

Başbakan Erdoğan referandum öncesi TV8 kanalında Erkan Tan, Nazlı Ilıcak ve Haluk Şahin'in sorularını yanıtladı.

Erdoğan’ın konuşmalarından satır başları şöyle:

DİYARBAKIR DA NE KONUŞACAK?: Diyarbakır'da yapılacak mitingle ilgili büyük bir beklenti yaratıldı. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Biz bir bölgenin değil Türkiye'nin partisiyiz. Krımızı çizgilerimiz etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yapmamak üzerine. Tekirdağ'da ne konuşuyorsam Diyarbakır'da da onu konuşacağım. Sadece bir iki üzerinde duracağım konular var.

HÜKÜMET ÖCALAN’LA GÖRÜŞTÜ MÜ?: Devletin sürekliliği vardır, hükümetler gelip geçicidir. Hükümet olarak devlet denilen mekinazmayı yönetiyoruz. Ama bizden önce de aynı mekanizmayı kullandılar. İstihbari mekanizmalar belli yerlerle görüşmeyi yaparlar. İstihbari mekanizma görüşür, terörü minimize edebilir miyim, milletin geleceği için bu görüşmeyi yapar. Bunu adi suçlularla da yapar. İmralı adasına siz yerleştirdiniz. Siz kimlerle o görüşmeleri yaptırıyorsanız biz de aynı kişilerle görüşmeleri yaptırıyoruz.

GENEL AF OLABİLİR Mİ?: Bir Başbakan değil vatandaş olarak yakınım şehit olsa benim adıma birinin bunu affetmesini yaşadığım sürece affetmem. 7 bin şehit ve yakınları var. Siz bunların katilleri olarak bilinenleri affedebilir misiniz? Devlet kendine karşı suç işlemiş olanları affedebilir. Bize karşı devlete karşı işlenen suçlarda bunu yapalım ama bunları birbirine karıştırmayalım.

ANAYASA PAKETİ YETERLİ Mİ?: Bu paket arzuladığımız bir paket değil ama bunun ön adımı. Bunu açtığınızda o büyük kapı açılacak. 2011 seçimlerinden sonraki dönem bizim açımızdan ayrı önem taşıyor.

12 EYLÜL'DE FUTBOL MUOYNUYORDU?: (Bahçeli’nin 12 Eylül'de futbol oynuyordu eleştirisi için.) Bunlar şık şeyler değil. 12 Eylül öncesi ve sonrası siyaset yaptım. Hem futbol oynadım hem siyaset yaptım. Hem gençlik kolları başkanı oldum hem futbol oynadım. Kısa süreli cezaevi sürecim oldu yine siyaset yaptım. 12 Eylül döneminde de yaptığım bellidir. Şiir okuduğum için yaşadıklarım ortada. Sayın Bahçeli böyle bir bedel mi ödedi. Eski ülkücülerden hangisi bunların kadrosu içindeler. Merhum Muhsin hayatta olsa burada evet diyordu. Onun makamını devam ettirenler evet diyor. Bağımsız ülkücüler evet diyor. Ama Bahçeli onlara uşak zihniyeti diyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN SÖYLEMİNİ NASIL KARŞILIYOR?: İlk CD çıktığında aday değilim dedi. Baykal'la poz vererek aday değilim dedi, ama ertesi gün adaylığını ilan etti. Bunun siyaset kimyası içinde nereye oturacağını zaman gösterecek. Söz ağızdan çıktığında onun mahkumu olursunuz. 70'lerin söylemleri ile politika yapılmıyor. Yeni şeyler söylemek gerekiyor. Sayın Kılıçdaroğlu halkoylamasını kendi meşruiyeti için kullanma gayreti içinde.

CHP’NİN TÜRBAN ÖNERİSİNE NE DEDİ?: Türbanla ilgili değişikliği Anayasa Mahkemesine götürdü. “Dün dünde kaldı cancağızım” dedim. 13 Eylül'de yapalım. Biz hazırız. Moda tasarımcılara havale etmeyelim. Nasıl isterse öyle örtsün. Siz diğer kızların kıyafeti şöyle böyle olsun diyor muyuz?

NEDEN LİDERLERLE TV’YE ÇIKMIYOR?: Tartışma başka bir şey komplekli bir düello başka şey. Batı bile bundan artık kaçıyor. Kimse proje, programını ortaya koymuyor kişiselleşiyor. Ne yaptın ne yapacaksınız bunu konuş.

HAYIR KAZANSA NE OLUR? Oran vermem. Şu anda gittiğim illere baktığımda halkın nabzı evet oyu ile halk oylamasının noktalanacağını gösteriyor. Son haftaya girerken açık ara gidiş var. Hayır kazansa dünyanın sonu değil ama demokrasi ciddi travma geçirir. Ekonomide bir travma olur. Biz çok ızdırap görüyoruz. Prangalar var.