BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,24
HABER /  GÜNCEL

Başbakan Yıldırım'dan flaş İdlib açıklaması!

Başbakan Binali Yıldırım'dan İdlib'de yaşanan olaylarla ilgili flaş açıklamalar geldi. Yıldırım Türkiye'nin İdlib'de Rusya ile birlikte hareket edeceğini ve güvenliğin sağlanacağını söyledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, İdlib'de çatışmaların kalıcı hale getirilmesi için başlatılan İdlib operasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım, İdlib'de Rusya ile birlikte hareket edileceğini söyledi.

GÜVENLİK SAĞLANACAK

Bölgede güvenliğin sağlacağını ifade eden Başbakan, İdlib'de Rusya ile birlikte hareket edileceğini de sözlerine ekledi.

Yıldırım, "Bölgede güvenliği sağlayacağız. Bu noktada Rusya ile birlikte çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

BUGÜN TOP ATIŞI YAPILDI

Bugün saat 09.45 sıralarında Suriye sınırındaki karakoldan, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının ilerlediği İdlip’e doğru aralıklı olarak yapılan top atışları ile ÖSO’nun ilerleyişini kolaylaştırıldığı belirtildi.

Reyhanlı’ya gelip dün akşam Oğulpınar Karakolu’na geçen Türk askeri birlikleri ilçe merkezinde, ’En büyük asker bizim asker’ sloganı ile karşılandı. Suriye sınırında Türk askerinin aldığı geniş güvenlik önlemi devam ediyor. Sınırda hazır birlikler ve Leopar tanklarının da yer aldığı askeri araçlar da bulunuyor. İdlip’in, Reyhanlı’ya karayolu ile 45, kuş uçuşu 38 kilometre uzaklıkta bulunduğu ifade edildi.Bu sabah ateşlenen obüsler 40-45 kilometre uzağa atış yapabiliyor. 

SINIRA HAVA SAVUNMA SİSTEMİ

Fırtına obüslerinin yanı sıra tanklar ve iş makineleri de sınırda konuşlandırılmış durumda. Bölgeye karşı taraftan gelebilecek roket, havan saldırılarına karşı hava savunma sistemi kuruldu.

GECEYARISI İNTİKAL

İdlib'deki çatışmasızlık bölgesine gerçekleştirilecek intikal kapsamında, Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de Reyhanlı sınırına konuşlandırıldı.İntikalin yapılacağı İdlib'in sınır komşusu Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde askeri hareketlilik sürüyor.

Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen yaklaşık 30 araçlık zırhlı personel taşıyıcı ile obüs de sınır karakollarına sevk edildi.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

Araçların TIR'lardan indirildiği mahallelerde vatandaşlar, "En büyük asker bizim asker", "Şehitler ölmez vatan bölünmez şeklinde" sloganlar attı. Vatandaşların alkışları arasında askeri araçlar sınır birliklerine doğru hareket etti.

İDLİB'İN ÖNEMİ NE?

İDLİB’e yönelik Türkiye destekli ÖSO operasyonunun temelleri, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Ankara, Moskova ve Tahran arasındaki görüşmelere dayanıyor. Üç ülke, Dera ve Kuneytra, Rastan ve Talbise ile Doğu Guta’daki çatışmasızlık anlaşması konusunda mutabakata varmışlardı. Eylül ayındaki son görüşmede İdlib’deki çatışmasızlık bölgesi üzerine anlaşma sağlandı. Üç ülke Suriye’deki söz konusu bölgelere 500’er gözlemci göndermek üzere uzlaştı.

İDLİB KİMİN KONTROLÜNDE?

İdlib’de şu anda etkin güç El Kaide’den ayrıldığını açıklayan El Nusra Cephesi’nin farklı cihatçı gruplarla kurduğu Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) adlı çatı örgüt. Geçen aylarda HTŞ ile Ahrar’uş Şam arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Çatışmalar sonunda Ahrar’uş Şam İdlib merkezinden çekildi. HTŞ ile Ahrar’uş Şam arasında ideolojik olarak benzerlikler olsa da diğer güçlerle ilişkileri arasında farklar var. Ahrar’uş Şam, ÖSO gruplarıyla işbirliği yapıyor. Türkiye ile iyi ilişkileri olan Ahrar’uş Şam, son dönemde kendisini uluslararası alanda kabul ettirmeye çalışıyor.

HTŞ, Türk askerinin bölgeye gelmesine karşı doğrudan bir açıklama yapmadı. Diğer taraftan HTŞ ile bazı muhalifler, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinden gelmeye hazırlanan çeşitli ÖSO gruplarının İdlib’e girmesine karşı çıkıyor. HTŞ, bölgeye gelmesi beklenen grupların ABD’den destek almasından rahatsız.

YPG’NİN YAYILMASI ÖNLENECEK

İdlib, Suriye rejimi ve Türkiye için farklı önemlere sahip. İdlib, Suriye rejiminin bütünüyle kontrolü dışında kalan tek eyalet ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetimine karşı savaşanların kalesi olarak görülüyor. İdlib’in HTŞ’den arındırılması bu açıdan Esad için önemli. Türkiye ise terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin İdlib üzerinden bir hat oluşturmasını engellemek istiyor. YPG, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e kadar kesintisiz bir koridor oluşturmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda. Türkiye’nin İdlib içerisinde oluşturacağı askeri bölge, YPG’nin İdlib’e yayılmasının önünde engel olacak. Aynı zamanda buradaki sivillere güvenli bir bölge sağlanması ve bunun da olası bir göç dalgasının önünü kesmesi planlanıyor. İdlib’de şu anda 3 milyon 700 bin kişi yaşıyor.

TSK HAREKÂT MI DÜZENLİYOR

Askeri ve diplomatik kaynaklar, TSK unsurlarının eyleminin harekât değil intikal olduğunu söylüyor. İntikalde ve sonrasında yerel unsurlar ve Suriye rejimiyle çatışma amaçlanmıyor. Ancak TSK, olası tüm güvenlik risklerini de dikkate alıyor. İntikalin sorunsuz gerçekleşmesi için yerel silahlı grupların durumu değerlendiriliyor. HTŞ’nin bazı ÖSO gruplarının gelmesine karşı olması dikkate alınıyor.

İDLİB'DE DÜN NELER YAŞANDI?

Suriye'deki terör örgütü El Kaide bağlantılı El Nusra’nın devamı olan Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile Ahrar’uş Şam’ın kontrolünde olan Suriye’nin Türkiye’ye komşu İdlib kentine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri girdi.

Türkiye’nin desteklediği ÖSO güçleri, gruplar halinde Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan ve Fırat Kalkanı Operasyonu’yla terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Azez bölgesinden İdlib’e doğru harekete geçti.

Türkiye’de eğitilen ÖSO güçlerinin ilk işi Cilvegözü’nün Suriye tarafındaki Bab el-Hava Sınır Kapısı oldu. TSK destekli ÖSO güçleri, Heyet Tahrir el-Şam ve Ahrar’uş Şam güçlerinin kontrolündeki kapıyı kısa sürede ele geçirdi. ÖSO güçleri ardından İdlib’in merkezine doğru ilerlerken, sınırın güvenlik kontrolünü TSK aldı.