BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.427,11
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan flaş Almanya açıklaması!

Başbakan Binali Yıldırım Azerbaycan ziyareti öncesinde flaş açıklamalarda bulundu. Yıldırım, dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen 'Ermeni soykırımı tasarısı' hakkında çok sert konuştu.

Abone ol

AZERBAYCAN'a gidecek olan Başbakan Binali Yıldırım ziyareti öncesinde konuştu. Başbakan Yıldırım'ın gündeminde ise  dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen Ermeni soykırımı tasarısı vardı. Yıldırım, çıkan karar hakkında çok sert konuştu.

'Dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen ve bir avuç Ermeni lobisinin etkisi ile kabul edilen karar esasında dost ve müttefikimiz Almanya'nın parlamentosunun tarihi bir hatasıdır.' diyen Başbakan Yıldırım şunları söyledi...

"BİR AVUÇ ERMENİ LOBİSİ..."

Dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen ve bir avuç Ermeni lobisinin etkisi ile kabul edilen karar esasında dost ve müttefikimiz Almanya'nın parlamentosunun tarihi bir hatasıdır. Üzerinde hukukçuların bile anlaşamadığı, farklı kararların olduğu bu karar Türk milleti tarafından asla  ve asla kabul edilemez, yok hükmünde bir karardır. Bu vesile ile büyükelçimizi geri çağırdık, önümüzdeki günlerde bu kararın ne şekilde değerlendirileceği enine boyuna ele alınacak, gereken tavır ve davranış ne ise bunu tereddütsüz yerine getireceğiz.

Başbakan Yıldırım Azerbaycan ziyareti öncesinde flaş açıklamalarda bulundu. Yıldırım, dün Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen 'Ermeni soykırımı tasarısı' hakkında çok sert konuştu.

 
"BU KARAR İLE ALMANYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ GERÇEK ANLAMDA ZEDELENMİŞTİR"

Bu karar ile Almanya ve Türkiye ilişkileri gerçek anlamda zedelenmiştir. 650 kişilik Alman Parlamentosu'nda sadece 250 civarında temsilcinin katılmış olması aslında çoğunluğunun bu kararı içine sindirememiş olduğunu da gösteriyor. Ümit ediyoruz ki yanlış hesap Bağdat'a gitmeden geri döner.

 "ERMENİSTAN BOŞ HAYALLERDEN VAZGEÇMELİ"

Ermeniler bu yanlıştan bir türlü dönmüyorlar. Azerbaycan topraklarını işgal devam ediyor. Azerbaycan güvenliğini sağlama konusunda geçtiğimiz 25 yılda önemli mesafe kat etmiş, her bakımdan kendini geliştirmiştir. Bu bölge için, güvenliği için önemli bir gelişmedir. Ermenistan'ın bugün terör örgütlerine kucak aştığı bir sır değildir. Bu aymaz tutumun bedelini milyonlarca Ermeni izolasyonla, yoksullukla ödemek zorunda kalmaktadır. Ermenistan bu boş hayallerden vazgeçmeli.

"GEREKLİ KARŞILIK VERİLECEK"

Merkel'le bir temasımız olmadı, karar çok taze. Enine boyuna Dışişlerimiz açıklayacak. Aslında ilk cevap gayet net ifade ediyor. Büyükelçimizle bugün istişarelerde bulunacağız ve gerekli karşılık verilecek. Almanya ve Türkiye çok önemli iki ülkedir. Bu ve buna benzer kararlarla birlikte birden bire Almanya ile ilişkilerimizin tamamen kötüleşmesini kimse beklememeli ancak bunun da tepkisiz kalacağız anlamına gelmesini kimse beklememeli. Biz bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bırakın bu işi tarihçiler konuşsun, siyasetin malzemesi olmaktan bu işi çıkaralım. Bizim amacımız dostlukların geliştirilmesidir. Geçmişteki acıları tekrar gündeme taşırsak bundan kimseye fayda gelmez. Eski defterleri karıştırma bir başlarsak burada en az hesabı olanın Türkiye olduğu görülecektir.

YENİ ANAYASA SÜRECİ

Ben herhangi bir takvim vermedim. Yeni anayasa Türkiye'nin ihtiyacıdır ve tüm partilerin vaatleri arasında yer almıştır. Buyrun gelin Türkiye'nin ihtiyacı olan anayasayı birlikte yapalım. Diğer siyasi partiler bu konuda tutumlarını sürdürmeye devam ederse partimiz daha fazla bu işe duyarsız kalamaz, millete bu konuda taahhüdümüz var. Bu amaca yönelik çalışmalar devam ediyor, tamamlandığında kamuoyu ile bunu paylaşacağız. Takvim önümüzdeki günlerde netleşecektir.

"CUMHURBAŞKANI'NIN SİYASİ SORUMLULUĞU DOĞMUŞTUR"

Dün yaptığım konuşmada bir unsur çarpıtıldı. Anayasa ne derse desin fiili olarak Cumhurbaşkanı'nın siyasi sorumluluğu doğmuştur. Her ne kadar anayasa Cumhurbaşkanı sorumsuzdur dese de halk tarafından doğrudan seçilmesi ile doğal olarak siyasi sorumluluğu doğmuştur. Vatandaş oy verdiği insandan hesap sorar. Bu gerçekliği düzeltme ihtiyacı var aksi halde sürekli bir tartışma alanı devam edecektir.

 SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

Suriye'de, Irak'ta uzun süredir devam eden istikrarsızlıklar var. Tek boyutlu değil, farklı terör örgütleri var.

Bizim koalisyon güçleri ile çok açık ve net çalışmalarda hassasiyetimiz bellidir. Türkiye aleyhine terör faaliyeti içinde bulunan gruplar prim verilmemesi konusunda eylemlerimiz devam ediyor.