BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.426,78
POLİTİKA

Başbakan Yıldırım'dan belediyelere çağrı: Telekom altyapısı kurmaya heveslenmeyin

Başbakan Binali Yıldırım’dan belediyelere çağrı: Şehircilik yapın, telekom altyapısı kurmaya heveslenmeyin

Başbakan Binali Yıldırım, ‘Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü’ ile telekom şirketlerinin vatandaşa hizmetlerini artık tek altyapı üzerinden götürebileceğini ve bunun da Türkiye’ye 5 kata kadar maliyet avantajı sağlayabileceğini söyledi.

ORTAK ALTYAPIYLA 5 KATA KADAR MALİYET AVANTAJIBaşta fiber altyapısı olmak üzere sabit hat altyapısının geçmişe göre daha uygun fiyatlarla ihtiyaç duyan operatörlere kiralanabileceğini kaydeden Başbakan Yıldırım, “Sabit Elektronik Haberleşme Altyapısının Kiralanması Protokolü’nün imzalanması ile yıllar önce hayal ettiğimizin gerçeğe dönüştü. Bu benim için büyük bir mutluluk. Çünkü yapılan bu iş ülkemiz için büyük bir kazançtır. Eğer bu altyapıyı dağınık şekilde her operatör kendi başına yapmaya devam etseydi hem şehirlerimizin altyapısı bozulmaya devam edecek, hem maliyetler çok artacak hem de teknik olarak usulüne uygun yapılıp yapılmadığı gibi sıkıntılar devam edecekti. Dolayısıyla altyapının tek elden gitmesinin 5 kat maliyet avantajı sağladığını söylememiz lazım” dedi.

BIRAKIN İLETİŞİM İŞİNİ TELEKOM ŞİRKETLERİ YAPSINKonuşmasında internet kullanımının yaygınlaşmasının ülke ekonomisi kadar demokrasinin gelişmesine de katkı sağladığına değinen Yıldırım şunları söyledi:

GELİŞMİŞ HABERLEŞME AĞI DEMOKRASİYİ DE GELİŞTİRİR“Belediyeler telekom altyapı şirketi olmaya hevesleniyor. İşinizi yapın. Kanalizasyon, su işi, park, bahçe; sizin işleriniz bunlar. Bırakın iletişim işini telekom şirketleri yapsın, belediyeler de şehircilik yapsın. Bugün yeni hedeflerimiz var. Bugün yüzde 15 olan sabit geniş bant abone yoğunluğunu 2020’de yüzde 20’ye 2030’da yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Mobil geniş bant abone yoğunluğunu yüzde 80’e 2 sene içinde çıkarmayı amaçlıyoruz. 2030’a kadar yüzde 100’ün üzerine çıkmamız lazım. Artık altyapı tüm operatörlerin ortak kullanımında. Enerjinizi kaynağınızı boşu boşuna kazı yaparak altyapı hazırlayarak kaybetmeyeceksiniz. Mükerrer yatırımdan kaçınmamız lazım. Kaynakları en iyi kullanmak lazım. Haberleşme ağının yaygınlaşması şüphesiz ki hayatın her alanında yeni gelişmelere imkan sağlıyor. Bürokrasiyi ve aradaki aracıları da ortadan kaldırıyor. Haberleşme ağının gelişmesi sadece ekonomiye katkı sağlamıyor. Aynı zamanda ülkenin demokrasi standardını da geliştiriyor. Bunun örneğini 15 Temmuz’da gördük. İletişim altyapımız gelişmemiş olsaydı bu hain darbeyi önlemek o kadar kolay olmazdı. Pek çok televizyon kanalı, milyonlarca sosyal medya kullanıcısı haberleşme kanallarını kullanarak Cumhurbaşkanımızın çağrısı bizlerin çağrısıyla meydanları doldurdu ülkeye sahip çıktık bayrağa sahip çıktık.”

Sitene Ekle
Etiketler